Élelmiszer-kereskedő cégek által felajánlott adományokkal gyakorolhattak nyomást a szavazókra abban a választókerületben, ahol választási csalás miatt új szavazást írtak ki Komlón – írja az Átlátszó.

A cikk a hirdetés után folytatódikA történet lényege:

  • Az Élelmiszerbank által összegyűjtött élelmiszereket korábban az önkormányzat családsegítő szolgálata végezte Komlón.
  • Idén áprilistól viszont állításuk szerint már nem volt erre kapacitásuk, ezért átadták ezt a feladatot egy helyi civil szervezetnek.
  • Ennek a civil szervezetnek a vezetője viszont nem sokkal később fideszes és lungo dromos képviselőjelölt lett Komlón.
  • Éppen abban a körzetben lett jelölt, amelynek egyik szavazókörében most meg kell ismételni a választást, mert felmerült annak gyanúja, hogy valakik aktívan befolyásolták a választókat.
  • A szóban forgó képviselőjelölt a kampány során számos Facebook-posztot közölt a jelentős részben rászorulók lakta városrészben történt élelmiszerosztásokról
  • Ezekben a posztokban semmi nem utalt arra, hogy az adományok az Élelmiszerbanktól származnak és nem a képviselőjelölttől vagy a mögötte álló politikai szervezetektől.
  • Az Élelmiszerbank felfüggesztette az adományok szállítását, és vizsgálatot indított.

A komlói választókerület fideszes és lungo dromos jelöltjének Facebook-oldalán találtunk egy fotót, amin azzal a férfival látható, aki a főszereplője volt a pécsi-meszesi élelmiszerosztásos balhénak a választás napján. Október 13-án délelőtt Meszesen bántalmazták az ATV riporterét, amikor egy éppen zajló élelmiszerosztásról szeretett volna forgatni.

A megismételt szavazásra vasárnap, november 10-én kerül sor Komlón, az 5-ös számú választókerület 13-as szavazókörében. Az eredmény függvényében akár változhat a polgármesterválasztás végeredménye, hiszen a fideszes Polics József mindössze 118 szavazattal előzte meg ellenzéki riválisát, Ferenczy Tamást.

KategóriákMETÁL