A szekszárdi koronatanú sem volt ott Budapesten szerdán a Parlamentben, a siófoki polgármester viszont elment a meghallgatásra.

A cikk a hirdetés után folytatódikAz ellenzék által összehívott Elios-bizottság a szerdai ülésén egyebek mellett a 2012-es és 2015-ös siófoki közvilágítás-korszerűsítési programokat tárgyalta. A Balaton (egyik) nem hivatalos fővárosában is az akkor még a miniszterelnöki vőhöz, Tiborcz Istvánhoz köthető Elios Innovatív Zrt. végezhette ugyanis a fejlesztést, mert kizárták a náluk 100 millió forinttal olcsóbb ajánlatot tevő pályázót.

A Tiborcz-közeli előkészítő cég viszont két héttel a tender kiírása előtt megkapta az önkormányzattól a pályázati dokumentációt.  Sőt, egy másik Tiborcz-közeli cég pedig már akkor megbízást kapott energetikai tanulmány elkészítésére, amikor még ki sem írták a pályázatot. S ahogyan más városokban, Siófokon  is egy nappal a pályázat beadásának lejáró határideje előtt emelték meg a kívánalmak közt a lámpák üzemelési idejét – 80 ezerről 100 ezer órára.

Még szép, hogy ezek után is az Elios rúghatott csak labdába Siófokon is.

Az ellenzéki árnyékbizottság az LMP-s Hadházy Ákos, a jobbikos Szilágyi György, az MSZP-s Harangozó Tamás és a DK-s Varjú László összetételben ülésezett. Nem csak Lengyel Róbertet, Siófok független polgármesterét invitálták meg szerdára, hanem például Polt Péter legfőbb ügyészt is, valamint azt a nyomozót, aki a nevét adta ahhoz, hogy a nyomozó hatóság korábban úgy zárta le az Elios-ügyet, hogy mindent rendben lévőnek talált.

Csakhogy azt követően állt elő az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala, az OLAF azzal, hogy Magyarországon bűnszövetségben elkövetett csalássorozat történhetett a közvilágítási felújítások során.

Sem Polt, sem a nyomozó hölgy nem tette tiszteletét a bizottság előtt – Hadházy Ákos szerint ezzel viszont megsértették az országgyűlési törvényt.

De meghívták azt a szekszárdi városházi irodavezetőt is – Hadházy úgy mondta, ?a koronatanút? ?, aki Horváth István akkori siófoki polgármesterrel – aki ma államtitkárkén segíti a kormány munkáját ? együtt már fél évvel az uniós pályázat megjelenése előtt beszélt az Elios illetékes vezetőjével. Arról váltottak szót, hogy a város nyugodtan pályázzon, önerőre sem lesz szüksége.

Kitől hallott az Eliosról? Kitől kapta meg az illetékes vezető telefonszámát – egyebek között ezt kérdezte volna a bizottság tőle, ám az ő helye is üresen maradt.

Kiderült viszont, hogy Siófokon a 2012-es és a 2015-ös közvilágítás-korszerűsítés előtt is készült egy-egy energetikai tanulmány. A másodikért ötmillió forintot fizetett a város, a más Elios-beruházásoknál is feltűnt Tiborcz-jóbarát, nem mellesleg üzlettárs, a pécsi Hamar Endre érdekeltségének számító Sistrade készíthette. Hamarék 2014 júniusában, akkor  kapták a megbízást, amikor még ki sem volt írva a pályázat.

A beruházási pályázat során is folytatódott a miniszterelnök vejének sikerszériája: újabb és újabb Tiborcz-közeli cégek tűntek fel. Siófok egyébként ebben is hasonlít más városokhoz, a szisztéma hasonló volt. Siófokon az Eu Pro és az Ész-Ker Kft. kapott különféle megbízást.

Utóbbi például a pályázat lebonyolítja volt, az  ő javaslatukra zártak ki egy, az Elios-szal szemben elinduló (elindulni merő) pályázó céget, mondván ?aránytalanul olcsó? ajánlatot adott.

A jelenlegi siófoki polgármester is megerősítette a jegyzőkönyvek alapján: a buliból kizárt  pályázó 100 millió forinttal olcsóbb ajánlatot tett az egyébként 400 millióra rúgó beruházásra.

Persze mondhatnánk, hogy nem is baj, ha kizárják a tisztességtelenül alacsony árat adó pályázókat, mert az olyanok szoktak aztán később mindenféle pótmunkára és nem várt körülményre hivatkozva újabb és újabb összegeket kérni a befejezéshez, amiről már az elején tudnak, vagyis tisztességtelen módszerrel nyerni. Csakhogy itt egészen másról van szó, nem kizárt, hogy a tisztességes árat éppenhogy ők adták, és a másik pályázó volt az, amely durván túlárazta a pályázatát. A Magyar Nemzet ugyanis éppen a napokban írta meg azt, hogy a kozármislenyi önkormányzat FÉLÁRON!! tudott közvilágítást korszerűsíteni amiatt, mert kikosarazta a nekik is ajánlatot adó Elios-t, és egy másik céget választott, amely határidőben és jó minőségben elvágezte a munkát: náluk így HAT ÉV alatt megtérül a beruházás, ennyi idő alatt kifzetik a vállalt bérleti/lízingdíjat. Vagyis sokkal jobban járt az, aki kihagyta a bizniszből Tiborczékat.

De nincs ám még vége a siófoki furcsaságoknak!

Az önkormányzat már két héttel azelőtt megküldte a pályázati dokumentációt az Ész-Kernek, hogy kiírta volna a tendert.

Kérdésre válaszolva a jelenlegi polgármester elmondta: Siófokon a közbeszerzések előkészítését egy bizottság végzi, a döntést pedig egy másik bizottság hozza – utóbbi elnöke a többségi Fidesz-frakció által jelölt alpolgármester, Hamvas Péter, és tagja a pénzügyi bizottság fideszes elnöke, illetve további három képviselő. Vagyis sem a polgármester, sem a jegyző nem szól bele a döntéseikbe.

Siófokon egyébként nincs gond a ?Tiborcz-lámpák? fényével. Nem úgy Szekszárdon. Becker András, az Átlátszó újságírója elmondta, hogy 23 érintett városban jártak, fényerősségmérések, drónfelvételek készültek, ezek alapján állítható, hogy az Elios-féle lámpák általában rosszabb megvilágítást biztosítanak, mint a korábbiak. 

Az ellenzéki árnyékbizottság egyébként készül Siófokra. Lengyel Róbert polgármester invitálta őket, hogy a helyszínen nézzék át a 2012-es és 2015-ös beruházás több, mint ezer oldalra rúgó aktáját, amit a városvezető a biztonság kedvéért elzáratott?

Címkék:
KategóriákMETÁL