A cikk a hirdetés után folytatódik



Semmi szépség nincs a diktatúrákban, az autokráciákban, és nincs az illiberális demokráciának csúfolt Orbán-rezsim-féle XXI. századi új típusú puha diktatúrákban sem. Az viszont biztos, hogy egyes folyamatok előre jól megjósolhatok. Ilyen az, hogy amikor elfogynak vagy lényegében elfogynak az ellenségek, ?a másik?/?az ellenséges? oldal után ?a saját? oldal felé fordul a t. vezetők figyelme. És akkor jönnek azok, akik valami módon onnan is kilógnak, vagy vélt vagy valós veszélyt jelentenek.

A sajtó részéről láthattuk már ezt a Heti Válasz vagy a Kommentár esetében is, most pedig egy másik, a konzervatív oldalhoz köthető, de tudományos igényű, a színvonalát a NER idején is megőrző folyóirattal számoltak le. Elviekben a Századvéd c. lapot továbbviszik majd valakik, lesz folytatás, a szerkesztőség egy részétől azonban megváltak, a többiek pedig maguktól lemondtak. 

Az Index.hu írta meg, hogy a kormányközeli Századvég Alapítványnak nem tetsző tanulmányok miatt távolították el az internetről a Századvég folyóirat legújabb számát, majd kirúgták a szerkesztőséget. A lap ?új feladata a kormány irányvonalának támogatása lesz? ugyanis.

Az online és nyomtatott formában is megjelenő lap főszerkesztőjével, Demeter Tamás filozófussal a múlt héten közölte a lapot kiadó Századvég Alapítvány, hogy az eddigi szerkesztőségtől megválnak, és a folyóiratnak új profilt adnak. Azt követően mondott le a Századvég élén álló grémium, a szerkesztőbizottság fele. Az Indexnek sikerült megszereznie és közölte is a változásokról beszámoló búcsúlevelet.

A ?járadék? problematikáját körüljáró utolsó számot visszavonták, a benne szereplő tanulmányok már elérhetetlenek.

Demeter Tamás főszerkesztő tájékoztatta a szerkesztőbizottságot és a lap szerzőit., elmondva azt is, hogy a Századvég Alapítvány vezetője, Barthel-Rúzsa Zsolt informálta őt a döntésekről, s arról, hogy a lap feladata a kormány irányvonalának támogatása lesz.

MAGYARUL PROPAGANDA KIADVÁNYT AKARNAK A SZÁZADVÉGBŐL (IS)!!

Az Index információi szerint leginkább egy tanulmány, Bod Péter Ákos írása vágta ki a biztosítékot. A Bérek, profitok, járadékok ? magyar szemmel című írásában a volt pénzügyminiszter ugyanis arról ír, hogy Magyarországon a járadékvadászat patrióta ideológiával zajlik: 2010 óta egy versenyt helyettesítő, torzító és a járadékjövedelmek kinyerésére irányuló modell nyert tert, mely ?nem fér meg a demokratikus renddel, és hatékonysági veszteségekkel jár?.

A Szabad Pécs csak annyit jegyez meg, hogy a NER logikája szerint nem feltétlenül az volt a baj, hogy mit írt a Századvégben Bod Péter Ákos, hanem az, hogy ő írt. Egyáltalán nem csodálkoznánk azon, hogy azok, akik a döntést meghozták egyáltalán nem olvasták volna a tanulmányt. Azon sem csodálkoznánk az egyre durvább ?kommunista tempóra? váltó NER miatt, ha bárki más írja ugyanezt a tanulmányt, aki Orbánék jelenlegi körén belül van, az kimehetett volna. Avagy, elhisszük azt is azonnal, ha valaki azt mondja, hogy a kormánnyal régóta kritikus, Mellár Tamásékhoz közel álló Bod Péter Ákos sokkal kedvesebben ír a rendszerrről, az sem maradhatott volna.

Kerestük a Pécsi Tudományegyetemen, a Bölcsészettudományi Kar Társadalom- és Médiatudományi Intézetében oktató, éppen a közelmúltban egyetemi tanári talárt kapó Demeter Tamást, de nem kívánta kommentálni a történteket azon túl, amit az Indexnek is elmondott.

KategóriákMETÁL