Az ellenzék csak nyerhet, a Fidesz és a Lungo Drom pedig akár nagyot is veszíthet ma Komlón, ha megfordul az október 13-i eredmény egy közvetlenül megválasztott képviselő és a polgármester vonatkozásában. Érdekesség, de aki a legjobban izgulhat, az közvetlenül nem érintett a szavazáson. Ő nem más, mint Hoppál Péter.

A cikk a hirdetés után folytatódikHoppál Péter még mindig a Fidesz pécsi elnöke. Valószínűnek tartjuk, hogy ez már csak ideig-óráig lesz így, de az egészen bizonyos, hogy amennyiben a mai megismételt szavazáson is elbukik a Fidesz Komlón, még nagyobbat nyer az ellenzék, az Hoppál Péter párton belüli helyzetén csak rontani fog. Nem kizárt, hogy a pécsi elnöki posztot már így sem mentheti meg, a politikai jövőjét azonban talán igen.

Sokat írtunk a komlói választásról, és a megismételt szavazóköri, még mindig folyamatban lévő választásról. Így csak említés szintjén ismételjük: a Komló Összeköt Egyesület alá szervezett összellenzéki összefogás megnyerte a választást Komlón október 13-án. A Pécsi Ítélőtábla azonban az egyik szavazókörben megsemmisítette a szavazás eredményét, mert úgy vélte, sérültek a választási törvényben rögzített alapelvek. Lényegében ez azt jelenti, hogy Komlón, ennek a választókerületnek az egyik szavazókörében (13-as) túlságosan sok szavazó érkezett  kísérővel, és ment be a fülkébe is “segítőjével”. Egyértelműnek tűnt, hogy szervezett akció zajlott.

Sőt, az országgyűlési választókerület határai miatt Komlót is képviselő Hoppál “ A Tanár” Péter azt nem is tagadta, hogy szállítottak néhány cigány családot autóval (valakik), akik szerinte messzebb  laktak, így nagy segítséget is jelentett nekik (demokratikus jogaik gyakorlásában). Komló Kenderföld nevű városrésze az amúgy sem nagyon gazdag településen belül is az egyik legszegényebb részeket foglalja magába, a cigány népesség száma itt viszonylag magasnak mondható.

Mind a Fidesz-KDNP október 13-án nyertesnek kihirdetett választókerületi képviselője, a Lungo Drom-tag Orsós “Gogen” Ferenc, mind az október 13-án győztesnek vélt fideszes polgármester, Polics “Térkő Józsi” József azzal magyarázta a szavazófülkébe kísérgetést, hogy nemzetiségi szavazás is zajlott, köztük cigány nemzetiségi szavazás is, és bizony, az bonyolult volt/lehetett sokaknak, mert számos szervezet jelölt, s rengeteg név közül többet is be lehetett jelölni érvényesen. A nemzetiségi választást azonban nem kellett megismételni, azzal kapcsolatban senki sem érezte úgy, hogy bejelentést kell tenni. Ami azért a helyi választásra vonatkozó végső, jogerős döntés ismeretében több, mint figyelemreméltó epizód.

Alig szitált az eső Pécsett, amikor elindultam Komlóra vasárnap délelőtt, a volt bányászváros 13-as szavazókörének szavazóhelyisége felé. Komlón ahhoz képest sokkal jobban esett. Ironizáltam magamban, amikor arra gondoltam, hogy ez az eső talán nem véletlen, szimbolikus, és talán nem csak sarat csinál hanem meg is tisztít. Az ugyanis számomra nyilvánvaló, hogy a szavazást valakik befolyásolni akarták október 13-án Komlón. És az is, hogy akárkik is voltak, akármit is akartak, ma ezt nem tehetik meg teljesen ugyanúgy.

A komlói 5-ös választókerület, és a 13-as szavazókör szavazóhelyiségét a katolikus Caritas imatermében alakítottak ki ezúttal is, csakúgy mint október 13-án. Cinizmus nélkül írom: nyilván a véletlen műve, hogy nem messze onnan a Lungo Drom irodája található. A Vörösmarty utca egyik enyhe kanyarában álló négyemeletes épület földszinti lakásának két ablakából is rálátni arra a kis dombra, amelyen, nagyjából 100 méterre áll a Caritas imaterme. Amikor azonban kiszállok a közelben leállított autóból a Lungo Drom irodájának az ablakából nem a szavazóhelyiséget kémlelik, hanem az utcát. Ott áll Orsós Ferenc is, akit mindenki csak Gogenként ismer. A Facebookon már váltottunk szót, látom, hogy megismer, biccent is, ami kapóra jön. A szavazás előtt ide is benézhetek. A kapu nincs zárva, lehet hogy máskor sem. Az első lakás a földszinten a fideszes cigány szervezeté, kopogok, de aki nyitja az ajtót, azt mondja bemutatkozásomra, hogy Orsós Ferenc nincs bent. Ő nem láthatta az említett biccentéses jelenetet, de nincs mit tenni. Annyi a kiszűrődő hangokból és a résnyinél szélesebbre nyitott ajtón át is látszik, hogy sürgés-forgás van, sokan vannak a helyiségben. És viszonylag sokan jönnek-mennek is.

Egy, kislányukkal szavazásra érkező házaspár is betért a voksolás után a Lungo Drom irodájába, majd nem sokkal később onnan is távoztak. Persze, ez nem tilos. Sőt, akár tagok is lehettek, nincs kizárva. Abban az irodában (is) osztották az ételt egyébként az előző választás előtt. És nem kizárt, hogy nem (más célra felajánlott) élelmiszeradomány lett kiosztva.

A részvétel viszonylag magas lehet a végére, ahhoz képest mindenképpen, hogy megismételt szavazásról van szó: 11 órakor majdnem 25 százalék, több mint 300 ember szavazott. Éppen akkor múlt 11, amikor benn voltunk a helyiségben (sajtóigazolvánnyal igazoltuk, hogy saját hivatalos ügyünkben járunk ott). Igaz, a tét sem kicsi. Nem mindennapi helyzet, hogy egyetlen szavazókörben ismétlik csak meg a szavazást egy kisebb városban, de az sorsokat befolyásolhat, sőt a polgármesteri címet is.

Folyamatosan jönnek is a szavazók. Többen hajlandóak is szóba állni a sajtóval, miután leadták a szavazatukat. Senki sem örült túlságosan az új választásnak, többen meglepődtek, de a legtöbben azt mondták, hogy nem volt kétség, hogy újra eljöjjenek, mert ez fontos dolog, élnek azzal a joggal, hogy választhatnak. A legtöbben arra utalgattak, hogy remélik, most kiderül az igazság. Volt aki kerek-perec megmondta, hogy nem tartja becsületes dolognak, hogy így akarták befolyásolni a szavazást. Mások arról panaszkodtak, hogy az elmúlt napokban felpörgött a kampány, és az utcán is futottak utánuk, pedig csak a boltba mentek tejért és kenyérért, hogy kire kellene szavazniuk, még egy kis szavazólapszerűséget is a kezükbe akartak nyomni, amelyen be volt ikszelve a “helyes” szavazat.

Arra, hogy változik-e valami a városban azzal, hogy újak lesznek, hiszen az nem kérdés, hogy új világ jön, egyesek kétkedve beszéltek, mondván, a dolgok mindig csak ugyanúgy mennek, mások szerint viszont éppenhogy arra szavaztak a komlóiak, hogy legyen változás. “Térkő Józsit” (Polics Józsefet, Komló fideszes polgármesterét) amúgy sokan szeretik, de a pártját már sokkal kevesebben említették pozitívan. Ez egyébként nem csak Kenderföldön lehet általános, hiszen kiderült: Polics József sokkal népszerűbb, mint a Fidesz. Polics a megyei közgyűlésbe is bekerült, és nyilván nagyon nem mindegy neki, hogy lehet-e újabb öt évre polgármester, de amint említettük is, Hoppál Péter országgyűlési képviselő, volt Fidesz-szóvivő, volt kulturális államtitkár, pécsi Fidesz-elnök legalább ennyire izgulhat.

A jó hír (mindenki számára), hogy erre már nem kell túl sokat várni (persze, a fellebbezést/fellebbezéseket ezt követően sem lehet kizárni), de az biztos, hogy most már hamarosan végleges eredményről fogunk tudni beszámolni. A mai szavazóköri eredmények este nyolc körül talán már ismertek lesznek. Mindezidáig rendkívüli eseményről/történésről nem tudunk.

A HVG pénteken Komlón járt, érdekes videót készítettek, amit ma publikáltak. A cikk ITT érhető el.

KategóriákMETÁL