A Magyarságkutató Intézet “többletigényei” között merült fel és 4,5 milliárdot szánnak rá, miközben a városi fenntartású Janus Pannonius Múzeum egy részét éppen oda költöztetné a város.

A cikk a hirdetés után folytatódikA hvg.hu megszerzett egy titkos Emmi-előterjesztést, amelyben összeszedték a Magyarságkutató Intézet ?többletigényeit?. A Magyarságkutató Intézetet még csak januárban indították útjára (amivel kapcsolatban a magyarság őstörténetével foglalkozó MTA kutatócsoport vezetője is aggályokat fogalmazott meg), rögtön 800 millió forintos költségvetéssel, de eddig nem nagyon lehetett látni, hogy mivel is foglalkoznak. A gigantikus terveik közt szerepel a pécsi megyeháza épületében létrehozott Magyar Eredet Múzeum, míg a városligeti Vajdahunyad várában hun?magyar múzeumot nyitnának. De nem ez az egyetlen előremutató javaslat: a megszerzett előterjesztés szerint a magyarságkutató szellemiségének egyik alkotóeleme az ?egészséges patriotizmus?, így alapvető feladatuk a tájékoztatás és az ?élő szemléletformálás?. ?Egyik alapküldetésük a fiatal generáció irányítása a magyar történelem szeretete felé, a magyar önazonosság, a magyar identitás erősítése érdekében? – írják.

Mégis talán térjünk vissza a megyeházára, hiszen konkrétumok vannak a pécsi tervekről: 4,5 milliárd forintot (1 milliárdot 2021-ben, további 3,5 milliárdot 2022-ben) arra költenének, hogy Pécs történelmi belvárosában, a Széchenyi tér 9. szám alatt található ingatlanban ?megfelelő színvonalon? létrehozzák a Magyar Eredet Múzeumot. A csak ingatlanként emlegetett épület jelenleg a pécsi Megyeháza, amit az előterjesztés szerint a polgármester, Páva Zsolt, valamint a város – az anyagban név szerint nem pontosított ? országgyűlési képviselője ?javasolja? a magyarságkutató számára ?szakmai célokra?.

A felvetés azért is érdekes, mert a pécsi városvezetés először a márciusi közgyűlésen lengette be, hogy a természettudományi múzeumot éppen a megyeháza épületébe költöztetné át. A jelenlegi, Rákóczi úti épületet a Mecsek Táncegyüttes kapja majd haszonbérletbe, amit pályázatok segítségével újítanának fel és tartanának fent. Ráadásul a legutóbbi közgyűlésen is arról volt szó, hogy pályázati forrásból költöztetnék a múzeumot a Széchenyi térre.

A tárcavezető Kásler Miklós és Latorcai Csaba közigazgatási államtitkár hagyta jóvá a megszerzett javaslatot, amit maga az új intézmény főigazgatója, Horváth-Lugossy Gábor készített. Korábban arról írtak a lapok, hogy Horváth-Lugossyt nem jegyzik tudományos kutatóként azokon a területeken, amelyekkel az általa irányított intézetben foglalkoznak majd.

Frissítés (14.15):

Nem ez az első alkalom, hogy a magyarság eredetét bemutató kiállítás legyen a Széchenyi téren, igaz nem ebben az épületben. A régészeti múzeum felújításának tervezésekor a Dunántúli Napló 2016-os cikke szerint egy szintet a feltételezett szkíta?hun?magyar rokonság bemutatására szántak volna. A múzeumban az értesülést sem megerősíteni, sem cáfolni nem szerették volna, de szakmai körökben komolya aggályok merültek fel. Ettől a tartalmi elemtől egyelőre nem kell tartani, ugyanis a költségek megugrása miatt nemrég eredménytelennek nyilvánították a múzeum felújítására kiírt pályázatot, és egy csökkentett tartalmú szakmai koncepció kidolgozása van folyamatban.

KategóriákMETÁL