Az új polgármester kiadta az országgyűlési képviselőnek a fideszes városvezetés hiányról és adósságról szóló vizsgálati anyagát.

A cikk a hirdetés után folytatódikMellár Tamás a Facebookon írta meg, hogy a Péterffy Attila vezette pécsi önkormányzattól megkapta annak a bizottságnak a vizsgálati anyagát, ami 2017-ben azért jött létre, hogy kivizsgálja, hogyan került csődbe a város. Két és fél évvel ezelőtt a Szabad Pécs írta meg először, hogy sokmilliós hiánnyal küzd az önkormányzat, ezt később Páva Zsolt is megerősítette lapunknak.

Páváék nem akarták kiadni Mellárnak korábban az anyagot, hiába kérte. Arra hivatkoztak, hogy azt a készítők nem a nyilvánosságnak szánták. Ebben az érvben benne volt minden, amit a Fidesz gondolt és gondol demokráciáról és nyilvánosságról.

A Szabad Pécs májusban már megírta, mit tartalmaz a jelentés.

Az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük az országgyűlési képviselő szövegét.

2017. szeptember 1-jén, Orbán Viktor látogatása alkalmával kiderült, hogy Pécs városának 10-12 milliárdos hiánya van, annak ellenére, hogy 2014-ben volt már egy adósságrendezés. A miniszterelnök úr azt mondta: „Aki megcsinálta a bajt, az csinálja meg a rendet is.” Ezt követően – Páva Zsolt polgármester úr kezdeményezésére – alakult egy bizottság annak kiderítésére, hogy az új eladósodás hogyan jött létre, kik a felelősei. A szakértői bizottság vezetője Hoppál Péter országgyűlési képviselő úr volt. A bizottsági anyag 2018. júniusában készült el, ezt a polgármester be is jelentette Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata közgyűlésén. Ezt követően kértem Páva Zsolttól, hogy küldje el részemre a 45 oldalas tanulmányt, de a kérésemet elutasította. Arra hivatkozott: „A dokumentum készítői nem a ’nyilvánosságnak’ szánták.”Miután felállt Pécs új városvezetése, ismét próbálkoztam, és ezúttal sikerrel jártam. Péterffy Attila polgármester úr rendelkezésemre bocsátotta az anyagot. Amint először átnéztem, rögtön rájöttem, eddig miért próbálták eldugni azt a nyilvánosság elől. Egyrészt az írás nagyobbik része arról szól, hogy 2009 előtt milyen hibák vezettek az eladósodáshoz. A 2009 utáni időszakról szóló rövidke rész pedig semmilyen hibát, okot nem tárt fel, mindössze a korábbi súlyos örökségre hivatkozott, ezt jelölte meg a legújabbkori eladósodás magyarázataként. Ez viszont egyáltalán nem hihető magyarázat, hiszen 2014-ben a központi költségvetésből kifizették a város teljes adósságát. Másrészt ebben az irományban tételesen szerepel, hogy a 2015-ös, 2016-os és 2017-es költségvetési években mindösszesen 10 milliárd forint költségvetési hiány halmozódott fel, valamint az egyik mellékletben az is szerepel, hogy a pécsi önkormányzat cégeinél 8 milliárdos adósság keletkezett. Ezt tehát a Fidesz által megbízott szakértői bizottság állapította meg 2018 nyarán. Mindezek tükrében nem igazán érthető, hogy most a korábbi városvezetés és a Fidesz miért csodálkozik, miért tekinti megalapozatlannak azt a számítást, amit Péterffy Attila polgármester úr nyilvánosságra hozott, azaz, hogy a városnak 18,5 milliárd forintos adóssága van és emellett közel 5 milliárdos működési hiánya a 2019-es esztendőre vonatkozóan. Hiszen a fentiekből egyenesen következik, hogy valóban így igaz, az új városvezetés 23 milliárd forintos adósságteherrel kezdi el a működését.

KategóriákMETÁL