A tavasszal kezdték meg a pécsi Ferencesek utcájának a rekonstrukcióját. A tervezetten több hónapon át tartó munkáról részletesen beszámoltunk. A közművezetékeket az elmúlt hónapokban kicserélték. Csütörtökön este megvolt az első csőtörés. FRISSÍTÉS: nem csőtörés volt, csak két vezeték csúszott szét, a hibát kijavították.

A cikk a hirdetés után folytatódikFrissítés 20.50 – Nem csőtörtés volt, csak szétcsúszott két vezeték

Beszélt lapunk csütörtökön este a Tettye Forrásházzal. Megtudtuk, a hibát már kijavították, körülbelül egy órát kellett a vezetékes ivóvíz szolgáltatást nélkülözniük a lakóknak. A Tettye Forrásház megbízásából szakemberek feltörték az ideiglenes burkolatot, akkor derült ki, hogy a vízsszivárgást nem csőtörés, hanem “csupán” két vezeték “szétcsúszása” okozta (úgy tudjuk, egy kötőidom és egy vezeték csúszott szét). Emiatt viszont a Tettye szakemberei viszonylag gyorsan ki tudták javítani a hibát, és összeilleszteni a szétcsúszott elmeket. A Tettyénél azt is hangsúlyozták, hogy a felújítás során a ma elérhető legjobb minőségű anyagokat és a legkorszerűbb technológiát alkalmazták. A meghibásodás összefüggésben lehet az ideiglenes helyreállítással, a négy méter mélyen lévő szennyvíz vezeték munkagödrének helyreállításakor csúsztak szét afeljebb lévő ivóvíz-vezetékek. Akár az is történhetett, hogy a munkagödör ideiglenes betemetésekor túl sok föld került a vezetékekre.

Azt is megtudtuk, hogy a közműhálózat cseréje az utcában még nem fejeződött be, azaz a díszburkolat lerakása még nem kezdődhet el. Az E.ON még villamos vezetékeket fog cserélni, illetve a kommunikációs és hírközlési vezetékeket sem cserélték ki. Úgy tudjuk, nem zárható ki, hogy a közelgő ünnepek, illetve az adventi időszak miatt a közművek cseréjét nem folytatják az idén, hanem csak a jövő tavasszal. Ha így lesz, az új díszburkolatot is csak azt követően kezdik lerakni a Ferencesekben.

Korábban írtuk

Csütörtökön este Pécsett csőtörés volt. A szolgáltató a lakossági jelzésre hamar a helyszínre sietett, a csőtörés miatt a szolgáltatás nem esett ki, legfeljebb akadozott. A helyreállítás során azonban szükséges lesz a szolgáltatásból kizárni egy vezetékszakaszt, így néhány helyen átmenetileg nincs, vagy nem lesz víz a pécsi Ferencesej utcájában.

A történtekről a Szabad Pécs olvasói jelzés útján értesült. Jártunk a helyszínen, élő facebookos bejelentkezéssel videót is készítettünk, és érdeklődtünk is a helyszínen. Amit elmondhattak, az az, hogy várhatóan a Ferencesek utcája 20-44. közt kell majd kiszakaszolni a vezetéket, és így a javítás idejére addig a szolgáltatás kimarad. Azt is megtudtuk, hogy rendkívüli hibaelhárítás történik, még csütörtökön este várhatóan elvégzik a hiba kijavítását. A burkolatot felbontják, és kicserélik, vagy kijavítják a hibás szakaszt.

Amitől azonban ez a hír több lesz, mint egy “hétköznapi” csőtörés, az az, hogy vadonatúj vezetékről van szó, hiszen a történelmi belváros sétálóutcájában a tavasszal, a helyi lakosokat, kereskedőket és vendéglátósokat is meglepő hirtelenséggel átfogó, tervezettnél is fél évnél hosszabb időtartamon át tartó átfogó, komplex rekonstrukciós munka indult. A Szabad Pécs a kezdetektől végig követte a Ferencesek felújításával kapcsolatos legfontosabb történéseket és híreket. Itt írtunk a munka indulásáról, itt pedig például arról, hogy a helyi vállalkozások mennyire aggódnak, volt olyan hely, ami be is zárt, itt pedig arról, hogy a munkavégzés nem feltétlenül volt szabályos minden esetben. Az összes, az utcában megtalálható közművet kicserélték, majd a tewrvek szerint új díszburkolattal látják el az utcát, és egy korábban itt sosem volt fásítást is terveznek.

Az, hogy hogyan lehet csőtörés egy teljesen új, vagy gyakorlatilag új vezetékkel, merthogy mostanra már a közműveket kicserélték, azt egyelőre nem tudjuk, pénteken igyekszünk majd erre választ kapni. Most egyelőre egy fedést kapott az utca, a díszburkolat lerakása még nem kezdődött meg. A helyszínen azt tudtuk meg, hogy a ma esti rendkívüli eset elvileg a befejezés határidejét nem fogja érinteni.

KategóriákMETÁL