Év végéig 8,5 milliárd forintot kellene törleszteni, ami gyakorlatilag megbénítaná a várost. Márpedig ezt a változatot, azaz a 2020-as visszafizetést vállalta az előző, fideszes városvezetés. A költségvetést március 10-én tárgyalja a közgyűlés.

A cikk a hirdetés után folytatódikA 2020-as költségvetésnek természetesen számos érdekes pontja van, de ebben a cikkben most csak az adósságrendezésre koncentrálunk. Az előzmények röviden:

  • több más magyar városhoz hasonlóan Pécs adósságállományát, azaz kb. 45 milliárd forintot 2012-2014-ban a központi költségvetés terhére átvállalta a kormány,
  • alig 4 évvel később, egészen 2018 tavaszáig, összesen már újabb 12,5 milliárd forint rendkívüli kormányzati segítség (kölcsön és támogatás) kellett az önkormányzatnak, amiből még mindig 8,5 milliárd tartozás maradt és aminek a visszafizetését kemény feltételekhez kötötte a kormány,
  • az államkincstár lett a város számlavezetője, a kifizetések egy része azóta is felügyelet alatt zajlik és a fideszes városvezetés 2020-as visszafizetési határidőt vállalt,
  • a helyi Fidesz azt állítja, volt tervük a fennmaradó 8,5 milliárd visszafizetésére egy év alatt, de azt nem árulják el.

Egy hónapja a költségvetés tervezetéről szavazott csupán a városvezetés, most elviekben a tényleges büdzséről. A március 10-i közgyűlésen tárgyalandó előterjesztésből kiderül, hogy az ősszel megválasztott új városvezetés három forgatókönyvet vázolt a helyzet rendezésével kapcsolatban. Ebből az egyik egy azonnali katasztrófával, a másik egy több lépéses mattal ér fel – a harmadik pedig egy vállalható kompromisszumnak tűnik. Legalábbis Pécs szempontjából, a hitelező, azaz a kormány véleményét egyelőre nem tudjuk, csak annyit, hogy a tárgyalások még zajlanak. A tárgyalások lezárása nélkül viszont nehéz előrébb tekinteni, módosításokra szükség lehet, ezt hangsúlyozta Péterffy Attila is, amikor a tervezetet tárgyalták.

Ami még friss információ az előterjesztésben, hogy az államkincstár javaslatára a helyi adókból befolyó összeg egy részét elkülönítettek, így 2,4 milliárd forint rendelkezésre áll a törlesztéshez. Az nem derül ki, hogy ez a pénz mennyi idő alatt jött össze.

1. változat: Pécs 2020. dec. 1-ig visszafizeti a fennmaradó összeget. Ezzel a tömegközlekedés csökkentett üzemmódba lépne, a szociális, egészségügyi és kulturális intézmények és a közétkeztetés is veszélybe kerülne, nem lennének útjavítások és 10 hónapig közvilágítás sem. A városvezetés szerint ez vállalhatatlan.

2. változat: A város kifizeti az elkülönített számláról a 2,4 milliárdot, majd az elkövetkező években 2-2 milliárd forintot törleszt. Péterffy Attiláék szerint ez viszont annyira megkötné a város kezét, hogy önerőből gyakorlatilag nem tudná semmilyen elképzelését végigvinni.

3. változat: Nyilván ezt szeretné elérni a városvezetés, azaz kifizetni a 2,4 milliárd forintot, ami most is megvan és a fennmaradó összeget pedig ingatlanok átadásával törlesztenék. Azt is kiemelik az előterjesztésben, hogy a város adósságának rendezése érdekében felvett kormányzati hitel érdekében az előző városvezetés mintegy 12,5 milliárd forint értékű ingatlant adott jelzálogba.

Ezen kívül az előterjesztés fontos megállapítása még, hogy továbbra is igényt tart a városvezetés az államkincstár szakembereinek a munkájára. Sőt, nem csak együttműködőek a költséghatékony működés elérése érdekében, de maguktól is ezt szeretnék elérni.

KategóriákMETÁL