Dr. Handó Tünde, dr. Szalayné dr. Sándor Erzsébet és dr. Polt Péter tett esküt hétfőn kora este, pár perccel ezelőtt a Parlamentben. Polt újabb 9 évre nyerte el a legfőbb ügyészi pozíciót, Handó Tünde pedig alkotmánybíró lett.

A cikk a hirdetés után folytatódikA 444-en olvastunk arról október közepén, hogy Handó Tünde alkotmánybíró lehet. Az új alkotmánybírói, és két másik fontos tisztségről, köztük a legfőbb ügyészi pozícióról titkos szavazással döntöttek hétfőn kora este a parlamentben.

Az ellenzéki pártok közül csak a Jobbik képviselői szavazta, a többiek nem vették fel a szavazólapokat. Azt is előre lehetett tudni, hogy a Fidesz-KDNP képviselői igennel, a jobbikosok nemmel szavaznak majd. Utóbbiak Polt Péterrel összefüggésbe hozott, mármint az ő személyes mulasztásának tartott/gondolt büntetőügyet írtak rá a szavazólapokra.

A többséget ez azonban nyilvánvalóan nem zavart, Polt Péter újabb 9 évet kapott legfőbb ügyészként, meghosszabbították a szerződését.

Polt Péter és Handó Tünde
Fotó: Kovács Attila/MTI

Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal korábbi elnöke alkotmánybírói kinevezésére is ugyanannyian szavaztak, mint Polt újabb 9 legfőbb ügyészi évére. Az érvényesen voksoló 164 képviselő mindkétszer 134 igen, 27 nem és 3 érvénytelen szavazatot adott le, senki sem tartózkodott.

Dr. Szalayné dr. Sándor Erzsébetet a magyar parlament többsége a nemzetiségek jogainak védelmét ellátó ombudsman-helyettesnek választotta meg, hasonló számokkal (133 igen, 24 nem, 3 tartózkodás, 4 érvénytelen voks).

Alább a Mérce élő közvetítését láthatják a titkos szavazás eredményéről és az eskütételről.

Polt Péterről, vagy őt érintő, hozzá kapcsolódó ügyekről a Szabad Pécs ritkán ír, ma azonban éppen volt egy ilyen írásunk, az alábbi.

Egymilliárdos pécsi Volvo-gate, IV. rész – A politikai kapcsolat

Handó Tünde (Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő felesége) 2020. január elsejétől lesz az AB tagja. Stumpf István korábbi alkotmánybíró helyét veszi majd át.

KategóriákMETÁL