Hosszan lehetne sorolni azokat a nagyon súlyos ügyeket a Fidesz pécsi regnálásának időszakából, amiknek semmi következményük nem lett. Nem büntetőjogi, semmilyen. Jó, lehet, hogy valami jól hangszigetelt irodában volt némi üvöltözés az elv- és bűntársak között. Viszont egyetlen esetre sem emlékszem az elmúlt 9-10 évből, amikor morális alapú döntés következtében a nyilvánosság előtt lépett volna hátrébb a kormánypárt bármely helyi politikusa.

A cikk a hirdetés után folytatódikAhogy tette ezt Nyőgéri Lajos MSZP-s képviselő négy nappal azután, hogy a Szabad Pécs megírta, három korábbi vállalkozását kényszertörölték és még két évig nem vezethet céget. Hogy ezt a döntést egyedül hozta meg vagy pártja és a város vezetésével együtt, az tulajdonképpen mindegy. Nem a képviselőségtől vagy a bizottsági elnökségtől tiltották el Nyőgérit. Semmilyen jogi akadálya nem lett volna annak, hogy maradjon a gazdasági bizottság élén. Morálisan azonban vállalhatatlan volt, hogy olyasvalaki vezesse ezt a testületet, és hozzon közpénzeket érintő döntéseket, aki gazdálkodó szervezetek vezetőjeként és tulajdonosaként korábban elkövetett egy nagyon komoly hibát.

Nyőgéri a saját vállalkozásai kapcsán hibázott és hozott rossz döntést, magának okozott kárt, senki másnak. Az elmúlt napokban az a Fidesz követelte hangosan a lemondását, amelynek politikusai a választás után emelt fővel távozhattak a pécsi városházáról, holott már két és fél éve az államkincstár felügyeli az önkormányzat gazdálkodását, mert a város gyakorlatilag csődbe jutott. Bocsi, nem csak úgy jutott, hanem csődbe juttatták. Hogy kik és hogyan, az remélhetőleg rövidesen kiderül, hiszen már folyik a gazdasági-pénzügyi átvilágítás. Nehéz lenne röhögés nélkül érvelni amellett, hogy sok-sok évvel a 2010-es, sőt inkább 2009-es fideszes hatalomátvétel után a pécsi csődért a helyi Fidesz-frakciót, a polgármestert és az alpolgármestereket (meg a háttérben kavaró hírhedt, nagyhatalmú figurákat) nem terheli legalább morális felelősség, de mondjuk GYURCSÁNYT igen. Csakhogy a közpénzek mértéktelen elherdálását ma Magyarországon valamiért nem veszik annyira szigorúan. Ha elherdálta, hát elherdálta, na bumm, de te, Józsikám, fizesd csak be az adókat kurva gyorsan! Egy önkormányzat, ellentétben egy magánvállalkozással formálisan nem is tud csődbe menni, mert jön az állam és fizet helyette, ahogy Pécsen is fizetett. Csakhogy attól még vannak felelősei annak, ami történt, döntéshozók, politikusok.

Az új közgyűlésnek két olyan fideszes politikus is tagja lett, akik az előző képviselő-testületben és annak bizottságaiban is ott ültek. Az elmúlt öt év önkormányzati döntéseiben aktívan részt vevő Csizmadia Péter miért alkalmas a pénzügyi és ellenőrzési bizottság elnöki posztjára, ha Nyőgéri Lajos a gazdasági bizottságéra nem? De logikus kérdés az is, hogy lemond-e végkielégítéséről Páva Zsolt, mert mondjuk morális felelősséget érez azért, hogy az általa vezetett önkormányzat elvesztette pénzügyi önállóságát.

Nyőgéri lemondása a Fidesznek, a kormánypárt helyi politikusainak a legkínosabb, hiszen leggyengébb pontjukra mutat rá: az erkölcsre, pontosabban annak ordító hiányára. Egyben kijelöli az új városvezetés útját is, amit vagy ilyen morális alapú döntések kísérnek majd vagy – mint a Fideszét – botrányok.

KategóriákPUNK