Rendkívüli közgyűlésen, zárt ülés keretében döntött az új pécsi városvezetés Vincze Balázs, a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. menesztéséről. A fideszes képviselők kivonultak az ülésről.

A cikk a hirdetés után folytatódikPécs polgármestere az ügyben sajtóközleményt juttatott el a Szabad Pécshez, amit változtatás nélkül közlünk:

A pécsi közgyűlés csütörtöki rendkívüli ülésén azonnali hatállyal visszahívta a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. ügyvezetőjét, Vincze Balázst, miután a városi cégnél megbízásomból zajló átvilágítás kötelességszegő magatartást tárt fel egy általa megkötött jelentősen nagy összegű szerződéssel kapcsolatban.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése november 14-i rendkívüli ülésén azonnali hatállyal visszahívta Vincze Balázst a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. ügyvezetői tisztségéből.

Az általam jegyzett előterjesztésben erre azt követően tettem javaslatot, hogy a megbízásomból az önkormányzati társaságnál folyó átvilágítás kötelességszegő magatartást tárt fel.

A rendelkezésemre álló dokumentumok szerint Vincze Balázs a ZSÖK NKft. ügyvezetőjeként nettó 165 millió, azaz bruttó 209,6 millió forintos szerződést kötött egy pécsi rádiót működtető céggel.

Egy ilyen jelentős összegű szerződés aláírása az alapító, azaz Pécs MJV közgyűlésének előzetes hozzájárulásához kötött. Ezt azonban a cég ügyvezetője nem kérte, ezzel megszegte a társaság Szervezeti és Működési Szabályzatát, Beszerzési Szabályzatát, Alapító Okiratát, valamint a pécsi önkormányzat vagyonrendeletét.

A közgyűlés új, ideiglenes ügyvezetőt nevezett ki a társaság élére Rózsa Zoltán személyében. Őt arra kértem fel, hogy járjon el az ügyben, gondoskodjon annak teljes körű feltárásáról, ha szükséges, igazságügyi média-, reklám- és könyvszakértő bevonásával. Amennyiben a vizsgálat az ügyvezető kötelességszegő magatartása mellett a szerződésből eredő vagyoni hátrányt is feltár, kezdeményezni fogom az ügyben a felelősségre vonást.

Péterffy Attila
Pécs Megyei Jogú Város polgármestere”

A tegnapi napon sikerült telefonon beszélni Vincze Balázzsal, aki nem akart bővebben nyilatkozni a menesztése körülményeiről, csak annyit mondott hogy várhatóan egy rövid közleményt fog kiadni.

A pécsi önkormányzati cégek furcsa médiaköltési gyakorlatáról ebben a cikkben írtunk részletesen, az említett szerződésnek külön bekezdéseseket szentelve. Ebben a cikkben azt is megírtuk, hogy a kérdéseinkre nem válaszoló Pécsi Vagyonhasznosító ellen pert is kezdeményeztünk a Transparency International segítségével. Az ügyben a Karsai Dániel Ügyvédi Iroda nyújtott segítséget, és nemrég a pert is megnyerte.

Címkék:
KategóriákMETÁL