Rendkívüli közgyűlésen, zárt ülés keretében döntött az új pécsi városvezetés Vincze Balázs, a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. menesztéséről. A fideszes képviselők kivonultak az ülésről.

A cikk a hirdetés után folytatódikPécs polgármestere az ügyben sajtóközleményt juttatott el a Szabad Pécshez, amit változtatás nélkül közlünk:

A pécsi közgyűlés csütörtöki rendkívüli ülésén azonnali hatállyal visszahívta a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. ügyvezetőjét, Vincze Balázst, miután a városi cégnél megbízásomból zajló átvilágítás kötelességszegő magatartást tárt fel egy általa megkötött jelentősen nagy összegű szerződéssel kapcsolatban.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése november 14-i rendkívüli ülésén azonnali hatállyal visszahívta Vincze Balázst a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. ügyvezetői tisztségéből.

Az általam jegyzett előterjesztésben erre azt követően tettem javaslatot, hogy a megbízásomból az önkormányzati társaságnál folyó átvilágítás kötelességszegő magatartást tárt fel.

A rendelkezésemre álló dokumentumok szerint Vincze Balázs a ZSÖK NKft. ügyvezetőjeként nettó 165 millió, azaz bruttó 209,6 millió forintos szerződést kötött egy pécsi rádiót működtető céggel.

Támogasd a Szabad Pécs működését!

Egy ilyen jelentős összegű szerződés aláírása az alapító, azaz Pécs MJV közgyűlésének előzetes hozzájárulásához kötött. Ezt azonban a cég ügyvezetője nem kérte, ezzel megszegte a társaság Szervezeti és Működési Szabályzatát, Beszerzési Szabályzatát, Alapító Okiratát, valamint a pécsi önkormányzat vagyonrendeletét.

A közgyűlés új, ideiglenes ügyvezetőt nevezett ki a társaság élére Rózsa Zoltán személyében. Őt arra kértem fel, hogy járjon el az ügyben, gondoskodjon annak teljes körű feltárásáról, ha szükséges, igazságügyi média-, reklám- és könyvszakértő bevonásával. Amennyiben a vizsgálat az ügyvezető kötelességszegő magatartása mellett a szerződésből eredő vagyoni hátrányt is feltár, kezdeményezni fogom az ügyben a felelősségre vonást.

Péterffy Attila
Pécs Megyei Jogú Város polgármestere”

A tegnapi napon sikerült telefonon beszélni Vincze Balázzsal, aki nem akart bővebben nyilatkozni a menesztése körülményeiről, csak annyit mondott hogy várhatóan egy rövid közleményt fog kiadni.

A pécsi önkormányzati cégek furcsa médiaköltési gyakorlatáról ebben a cikkben írtunk részletesen, az említett szerződésnek külön bekezdéseseket szentelve. Ebben a cikkben azt is megírtuk, hogy a kérdéseinkre nem válaszoló Pécsi Vagyonhasznosító ellen pert is kezdeményeztünk a Transparency International segítségével. Az ügyben a Karsai Dániel Ügyvédi Iroda nyújtott segítséget, és nemrég a pert is megnyerte.

Címkék:
KategóriákMETÁL