A pénzügyi bizottság tagjai pontosabban, akik egyhangúlag mondtak nemet egyelőre a jövő évi balatoni panorámaadóra, amely javaslatról elsőként a Szabad Pécs számolt be. Fellélegezhetnek tehát a siófoki Balaton-parton, jövőre még biztosan nem vetnek ki extra adót.

A cikk a hirdetés után folytatódikA balatoni panorámával bíró parti ingatlanokat adóztatta volna meg extrán, “panorámaadóval” a siófoki polgármester. A hírt elsőként a Szabad Pécs írta meg, s akkor azt a kérdést is feltettük, hogy vajon mit szól majd a független Lengyel Róbert javaslatához a fideszes többségű helyi képviselő-testület. Nos, a testületig egyelőre el sem jutott a kezdeményezés, mivel azt már Siófok önkormányzatának pénzügyi bizottsága “lekapcsolta”.

A napokban tárgyalta volna ugyanis a siófoki képviselő-testület a polgármester luxusadó-javaslatát, ám előzetesen a pénzügyi bizottság egyhangú szavazással úgy határozott: visszadobja Lengyel Róbert előterjesztését, mert az előkészítetlen.

A pénzügyi és tulajdonosi bizottság

A pénzügyi és tulajdonosi bizottság elnöke a fideszes Csorba Ottó, tagja még további két fideszes és egy-egy független, valamint MSZP-s képviselő, továbbá három külsős tag. Az elnök, Csorba Ottó a Fidesz egyik helyi ?erős embere?, korábban vezette a városi Fidesz-szervezetet is.

Számításokat, hatástanulmányt, egyeztetést hiányoló fideszes elnök

Csorba Ottó elnök a bizottsági ülést követően (példátlan módon, nyilván a téma súlya miatt és mert igen nagy nyilvánosságot kapott az országos sajtóban) sajtótájékoztatón indokolta elutasító javaslatukat. Amit így lehetne összefoglalni: nem készült hatástanulmány, és gazdasági számítások sem állnak rendelkezésre; hiányolták azt is, hogy a panorámaadó kivetéséről a városvezető és hivatala nem egyeztetett a parti sáv ingatlantulajdonosaival, a siófoki nyaralóközösséget képviselő civil szervezettel, és azokkal a szállodákkal, vendéglátó-helyekkel sem, amelyek ugyancsak érintettek. Ezért a pénzügyi bizottság azt javasolta, hogy a polgármesteri hivatal gondolja és dolgozza át a tervezetet.

A fideszes bizottsági elnök szerint a Balatonnál sehol nincs példa arra, hogy magasabb adóval terhelnék a tóparti ingatlanokat. Csorba arról is beszélt a sajtótájékoztatóján: az adórendelet megalkotását a kétezres évek elején hónapokig tartó társadalmi egyeztetés előzte meg, ezzel szemben most ez a módosítási terv úgy került a bizottság elé, hogy ?még a képviselő-testület tagjait, és a többi érintett szakbizottságot sem kérdezték meg?. Sőt, esetleges alkotmányossági aggályokat is emlegetett, továbbá hogy ki kell kérni még a megyei kormányhivatal szakvéleményét is…

Volt egyeztetés

Csorba Ottó szavait némileg cáfolandó Lengyel Róbert polgármester azt mondta a Szabad Pécsnek: november 7-re egyeztetést hívott össze a témában, melyen a Fidesz frakcióvezetője jelent meg (azzal, hogy tájékoztatja frakciója tagjait is), valamint a jobbikos képviselő. Egyeztetés tehát volt, jegyezte meg Lengyel. Majd velősen hozzátette: azzal szemben, ahogyan pl. a Fidesz a Parlamentben intézi időnként az ország ügyeit, amikor néhány nap alatt is képes mindenféle egyeztetés nélkül bármilyen ötletet átverni a T. Házon. Az érintettek – folytatta – tudomása szerint 2007-ben is tiltakoztak már az ellen is, hogy az akkori képviselő-testület két övezetre osztotta a várost az építményadó tekintetében, s azoknak, akiknek a vasút és a Balaton-part között van ingatlanuk, többet kell fizetni.

Hiába, önként senki sem szeret több adót fizetni?

A polgármester hozzátette: így, hogy a pénzügyi bizottság további egyeztetéseket tart kívánatosnak, már biztos, hogy nem tudják 2019-ben bevezetni az új adótételt. Ezért is döntött úgy, hogy leveszi a témát a minapi képviselő-testületi ülés napirendjéről.

2019-re már ugrott a 80 milliós pluszbevétel

Csorba Ottó (Fidesz) (b) képviselő és Lengyel Róbert siófoki polgármester egyeztet – de itt még nem a panorámaadóról, hanem egy korábbi testületi ülésen, más témában

?A polgármesteri hivatal által heteken át előkészített javaslat szerint az új adósáv egy közvetlen Balaton-parti sávban 2406 lakó-, nyaraló-, vendéglátó-ingatlanra terjedne ki ? tájékoztatta lapunkat Lengyel Róbert. – Az életvitelszerű tartózkodásra szolgáló lakások száma 96 darab e területen. Ezeket adókedvezmény illetné meg. A szállodák és egyéb vendéglátó egységek esetében szerény mértékű, 12 százalékos emeléssel számoltunk. A város az elmúlt években százmilliókat fordított rendezvények szervezésére, egyéb fejlesztésekre, 2015-től tartósan 1 millió feletti vendégéjszakát produkált. A sok százmillió városi pénz pedig befektetés, aminek egyebek mellett plusz adóbevétellel kellene megtérülnie?.

A javaslat “legérzékenyebb” pontja a siófoki városvezető szerint is az új építésű apartmanházak sora. A balatoni panorámából már alig maradt valami a beljebb élőknek, miközben az ingatlanpiac meg pörög, zömében budapesti befektetők csillagászati árakon adják-veszik a parti ingatlanokat. Esetükben az eddigi 1310 forint/négyzetméter helyett a jogszabály által biztosított maximális adómértékkel, azaz 1850 forinttal számoltunk. Mindez évi 80 millió forintnyi pluszbevételt jelentene a városnak. Ezt szándékom szerint az utolsó fillérig a parti területek rendbe tételére, fejlesztésére (kukák számának növelése, a szemétszállítás sűrítése nyáron, nyilvános illemhelyek felújítása, füvesítés, stb.) fordítanánk. De 2019-re már biztosan ugrott ez a pénz.

Az érintettek haragjától tart a fideszes képviselő

A Facebook-kommentek egy része azt feszegeti, vajon milyen érdekeket sértene a panorámaadónak mondott extra adó kivetése? A kormánylapnak, a Magyar Időknek azt nyilatkozta egy névtelen fideszes képviselő: noha a bevétel jól jönne, kár volna magára haragítania a városnak a parti sáv ingatlantulajdonosait?

Fotó: Fónai Imre

Háborogtak azok eleget már 2007-ben is, akkor még aláírásgyűjtésbe is fogtak, amiért nekik magasabb építményadót kell fizetniük, mint azoknak, akik a vasúttól délre laknak. Akkoriban sikerült az Alkotmánybíróságig vinniük az ügyet, mely végül azt állapította meg: Siófok jogszerűen sorolta be két övezetbe az ingatlanokat az építményadó-rendelet megalkotásakor. Most egyébként csupán egy harmadik övezetre tett javaslatot a polgármester, aki már korábban elmondta a Szabad Pécsnek: nem tart az érintettek felháborodásától. Várható, hogy a “milliomoslobbi” beindul, de ezt a szempontot az én szememben felülírja Siófok állandó lakosságának az érdeke.

Politikai matek: hány fideszes szavazott?

Csak egyetlen fideszes szavazott a pénzügyi bizottságban a panorámaadós javaslat visszadobására – hökkentett meg sokakat Facebook-posztjában Szajcz Adrián, a Fidesz siófoki frakciójának vezetője. Ezt írta:„…6 egyhangú igen szavazattal fogadta el ezt a döntést a bizottság, melyből csupán 1(!) szavazat volt fideszes képviselőé, a többi pedig ellenzéki, vagy független szavazat volt”.

Magunk is meginogtunk elsőre, Szajcz frakcióvezetőt olvasva és felrémlett: a jelentős fideszes képviselő-testületi többség vétkes mulasztásba került volna 2014 őszén-telén és lehetővé tette volna, hogy éppen a legfontosabb bizottságban fideszes kisebbség alakulhasson ki? Nem kellett persze sok utánajárás ahhoz, hogy kiderüljön: szó sem volt erről? Völgyi Lajos, a bizottság MSZP-s tagja (aki egyébként szintén a panorámaadó ?jegelésére? szavazott) elárulta lapunknak: a nyolc tagból hatan voltak jelen, amikor a panorámaadóról voksoltak és Völgyi is nagyon csodálkozott azon, amit Szajcz Adrián írt, a szocialista képviselő egyenesen úgy számol, hogy “pont ellenkezőleg, egy volt a nem fideszes a hatból”.

Ez persze nem kis véleménykülönbség, nézzük hát, kik is szavaztak a pénzügyi bizottságban:

1. Az emlegetett MSZP-s Völgyi Lajos.

2. A már szintén említett fideszes “erős ember”, Csorba Ottó bizottsági elnök.

3. A szintén a Fidesz színeiben egyéni körzetet nyert képviselő, Ujvári István, aki a megyei sajtónak 2016. májusában azt nyilatkozta: Fidesz-tagságát ugyan megszüntette, ám pártoló tagja maradt a kormánypártnak.

4. Nagy Sándorné független képviselő.

5. Ifj. Németh Lajos külsős bizottsági tag, a Fidesz jelölte e grémiumba, a Somogy megyei közgyűlés területfejlesztési bizottságának külsős tagja, szintén a Fidesz által delegálva, és nem mellesleg a Fidelitas helyi, siófoki csoportjának elnöke.

6. Frittmann János külsős bizottsági tag, 2014-ben szintén a Fidesz jelölte e grémiumba.

Összegzés: Szajcz szerint fideszes szempontból 1-5, Völgyi szerint ellenkezőleg, 5-1 – szerintünk (még, ha Nagy Sándorné független képviselő legtöbbször a Fidesszel is szavaz a “kényesebb” témákban): 4-2. Ilyen a politikai matek: vigyázat, szemfényvesztés-veszély!

Nem kell aláírásokat gyűjteni

S hogy mi lesz a panorámaadó-javaslat további sorsa? Erről Lengyel Róbert polgármester azt mondta a Szabad Pécsnek: ?Úgy gondolom, néhány hónapon belül visszakerülhet a javaslat a képviselő-testület elé?.

Egyelőre azonban még szükségtelen aláírásokat gyűjteni a partmenti övezetben, jövőre még biztosan nem kell fizetni a balatoni panorámáért?

(Kiemelt fotó forrása: Pixabay.com/poszarobert)

KategóriákMETÁL