Vannak még mozijegyek, de csak korlátozott számban. Aki megnézi a Sátántangót, annak minden más tekintetben a jövő szombat délutánja “ugrott”, cserébe felejthetetlen filmélménnyel gazdagodik. Aki tudjon, vegyen jegyet a pécsi Apollóba jövő szombatra.

A cikk a hirdetés után folytatódikTarr Béla nem csak a magyar, hanem a világ filmművészetének egyik kiemelkedő alakja, egészen elképesztő életúttal és zseniális filmekkel. A filmes életút kétségkívül legkülönlegesebb alkotása a Krasznahorkai László regényéből készült Sátántangó, egy másik alkotótárssal, Víg Mihály zeneszerzővel a főszerepben.

A több, mint hét órás, 439 perces alkotás leírva valóban hosszúnak tűnik, de egészen lenyűgöző filmélményt nyújt. A pécsi Apolló Mozi egy alkalommal hozza el ismét Pécsre a filmet, amely Tarr Bélát egyszeriben világhírűvé tette, pedig akkorra már túl volt a Kárhozat című, szintén elképesztő mozi leforgatásán és bemutatásán is. A Sátántangót egy újabb Karsznahorhai-adaptáció, a magyar filmművészet egy másik csúcsteljesítménye, a Werckmeister harmóniák követte.

Sőt, Tarr korai dokumetarista filmjei, köztük például a Családi tűzfészek is a magyar filmtörténet fontos alkotásai. A Balázs Béla Stúdióból kiindult, a hetvenes években bemutatkozó Budapesti Iskolát sok tekintetben nevezhetjük az aztán világhírűvé vált dán Dogma-mozgalom előfutárának.

A Sátántangó című filmről és a jövő szombat (november 16.) délutáni pécsi vetítésről még itt is olvashatnak, illetve foglalhatnak jegyet.

KategóriákJAZZ