Mintegy negyven tonna hulladéktól szabadulhatott meg illegálisan Baranyában a napokban egy olasz kamion vezetője, értesült a hírről a Szabad Pécs. Úgy tudjuk, nyomozás indult az ügyben.

A cikk a hirdetés után folytatódikKomló és Mánfa között, a kikerteknél szabadult meg több értelemben is súlyos terhétől egy olasz rendszámú fehér kamion a napokban, értesítette lapunkat egyik olvasónk. Körülbelül 40 tonna hulladékot helyezett el illegálisan. Onnan derült ki, hogy ki volt, és mit csinált, mert a földes kis mellékúton a kamion beragadt a sárba, egy traktorost kellett hívnia, aki kihúzta a járművet, és vélhetően abban is segíthetett neki, hogy betolta a hulladékot a bokrok közé. A manővert azonban voltak, akik látták, és az “eredményről” felvételeket is készítettek, amelyet egy olvasónk eljuttatott lapunknak is. Úgy tudni, a rendőrség nyomozást indított, és a katasztrófa-védelmet is kihívták az esethez.

FRISSÍTÉS Vasárnap 17.20 – Új cikkünk a témában

Kerestük az eset miatt Hohn Krisztinát is, az Új Kezdet alelnökét, az LMP országgyűlési frakciójának tagját, hogy tud-e a történtektől, hiszen Mánfán él, korábban polgármestere is volt a falunak. Az országgyűlési képviselő azt mondta, hogy már ő is hallott azügyről, és utódja, Mánfa polgármestere is, ők is úgy tudják, hogy a nyomozás elindult. Hohn Krisztina azt mondta, hogy azért is bosszantja különösen, mert ő szólalt fel a parlamentben ilyen ügyben, azt a problémát felvetve, hogy egyre másra kapnak ilyen esetekről híreket, és olyan, mintha egyre több ilyen rakomány érkezne hazánkba külföldről, kifejezetten illegális szemétlerakás céljából.

Frissítés 22.30 – Lefoglalták a kamiont – Kisebb fákat téptek ki tövestül a lerakás miatt

Új információkat sikerült megtudnunk az illegális hulladéklerakással kapcsolatban. Mint kiderült, a kamiont a hatóságok lefoglalták. A Komló és Mánfa közti terület közigazgatásilag Baranya második legnépesebb településéhez, azaz Komlóhoz tartozik, de az ott található kiskerteknek a többsége a mánfai önkormányzat tulajdona, de bérbe  vannak adva, kisebbik része magánszemélyeké.

Az egyik legdurvább új információ felveti, hogy igencsak szervezett, átgondolt lehetett a hulladék elhelyezése, mert egy munkagép előkészítette a területet, kisebb fákat is  kitéptek a helyükről, tövestől.

A Szabad Pécs információi szerint a nyomozás arra is kiterjedhet, hogy lehetett-e köze a kiskertek valamelyik bérlőjének a történtekhez, mert elég komoly helyismeretre van szükség.

Arról, hogy pontosan mennyi hulladékot helyeztek el, az ismételt kérdésünkre azt mondták forrásaink, hogy több tíz tonna hulladékot helyeztek el, és az is felmerült, hogy talán több köre is lehetett ennek a kamionnak, vagy akár előtte más teherfuvar is érkezhetett ugyanide.

Információink szerint azzal, hogy lefoglalták a kamiont, a fuvarozó céghez is eljutottak már a hatóságok, és ők azt ígérték, hogy igyekeznek az illegálisan lerakott  hulladék elszállítását ők maguk biztosítani, és a területet is helyrehozni. Azt nem tudjuk, hogy a fuvarozó cég olasz vagy magyar volt, esetleg nemzetközi cég, vagy harmadik országhoz tartozó társaság, ahogyan egyelőre arról sem sikerült szombaton délután és este folyamán információt szereznünk, hogy a sofőrt is sikerült-e azonosítani, és ha igen, vele mi történt, milyen nemzetiségű, és esetleg nyilatkozott-e arról, hogyan jutott el Baranyába a szállítmányával.

Beszéltünk ismét Hohn Krisztinával is, Mánfa volt polgármesterével, az LMP-Új Kezdet parlamenti képviselőjével. Azt mondta, hogy  azóta ő is érdeklődött a konkrét területről, és eléggé bosszús, mert ezt a területet, még mánfai polgármesterként néhány éve kitakaríttatta, a teljes szakaszt, rengeteg hulladékot gyűjtöttek össze, a háztartási hulladéktól kezdve az olajos kannákon át, a legkülönfélébb ipari és kommunális hulladékig. Sőt, akkor sikerült a terület gazdájával, Komló önkormányzatával is megegyezniük, a város együttműködő volt, és rengeteg összegyűjtött hulladékot ők szállítottak el. Ezt a részt tehát néhány éve szépen kitakarították, rendbe tették, mert előtte elhanyagolt, szemetes volt, már akkor is tehettek le kisebb mértékben ide illegálisan hulladékot – most pedig kezdhetik elölről a munkát.

KategóriákPOP