Áder János aláírta. A tb-törvény után a kulturális tövénycsomaggal szemben sem volt kifogása a magyar államfőnek. A parlament nem kapja vissza tehát ezeket a törvénymódosításokat megfontolásra. Volt idő, amikor Áder János elég sűrűn visszaküldte a friss, meleg tövényeket, jogszabálymódosításokat.

A cikk a hirdetés után folytatódikMegvan klt fontos köztársasági elnöki szignó, a tb-törvény után a kulturális törvénycsomagra is rákerült az államfő jóváhagyó autogrammja. Magyarán Áder János nem ellenkezett a kétharmad akaratával, sokkal pontosabban persze ezígy hangzik: Áder János nem találta úgy, sem a tb-, sem a kultúrtörvény esetében, hogy lenne bármi jogi aggály a kormánytöbbségáltal megszavazott friss jogszabálymódosításokkal szemben. Azaz nem kell visszaküldenie megfontolásra a T. Háznak Orbánéknak. Amivel nyilván sokaknak üzent is volna (ez, persze, nem feltétlenül azt jelenti, hogy most nem üzent).

Mint ismert, a törvény szövege finomodott ahhoz képest, amit az elején megismert a közvélemény, és ami miatt komoly szakmai és társadalmi felháborodás söpört végig az országon. Ugyanakkor továbbra is maradtak erős kételyek, kritikák és kérdőjelek a törvénnyel szemben. Sőt, természetszerűen olyan vélemények is ellepték a közösségi oldalakat és a sajtót, miszerint ez mér egy rég bevált trükk, ha valami kényes és a társadalmon nehezen átverhető törvényre készülünk, keményebbet terjesztünk elő, amiből tudunk engedni, odáig, amit mi amúgy mindenképpen át akartunk verni a törvényhozáson, és ezáltal másképpen is átvertünk, de nem is keveseket, és meg let a mi akaratunk.

Hogy mást ne mondjunk, az új, napokban elfogadott kulturális törvénycsomag egyes szakmai vélemények szerint veszélyeztetheti egyes, főleg az ellenzéki vezetésű városok színházainak fenntartását és/vagy valódi függetlenségét.

Amiképpen a társadalombiztosítási örvény módosítása is problémés volt számos szakmai szervezet képviselője szerint, mondván, a törvény a hátrányos helyzetű embereket bünteti. Van benne olyan lehetőség ugyanis, amellyel érvényteleníteni lehet a meghatározott elmaradást felhalmozó, egészségügyi járulékkal tartozók tajszámát. Áder János ezt a jogszabályt is aláírta. Nyilvánvaló, de azért elmondjuk: azok, akik kritizálták a törvényt, nem azoknak tapsoltak, akik nem fizették a tb-járulékot, de ezt a megoldást elutasítják.

Lehetséges, hogy mi nem vagyunk eléggé éberek, de mintha Áder Jánosról egyre ritkábban lehetne olyat hallani, hogy nem írta alá az elé kerülő törvényeket. Persze, lehetséges, hogy ennyire rendben és szabályosan és jogilag kikezdhetetlenül megy a jogalakotás hazánkban, ahol egy kormányközelinek tartott intézet felmérése szerint a Magyar Államvasutakkal is kifejezetten elégedettek az utasok.

Mutatunk azért néhány olyan esetet 2010-et követően, amikor az államfő nem írta alá. És ebből a szempontból mindegy is, hogy mi lett a sorsa aztán a jogszabálynak (ezért ezzel nem is foglalkozunk), hiszen a tárgyunk az, hogy volt olyan is, hogy János nem írta alá. Válogatásunk nem teljeskörű.

2012. december – Választási törvény

Előzetes normakontrollra küldte az Alkotmánybírósághoz a 2012 novemberében megszavazott választási eljárási törvényt. Fontos ügyben kimondott államfői nem volt ez tehát. Hivatkozás.

2015. március– Közszolgálati salátatörvény

Visszaküldte megfontolásra azt a salátatörvényt, amely több ezer közszolgálatban dolgozó magyar ember bérének csökkentését eredményezet volna a szakmai szervezetek szerint. Hivatkozás.

2016. március – MNB, Posta

Előzetes normakontrollt kért a Magyar Nemzeti Bankról és a postai szolgáltatásokról szóló törvények módosításáról az Alkotmánybíróságtól. Hivatkozás.

2016. március – Lakáslottó

Megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek a nemzeti otthonteremtési közösségekről (nok) szóló törvényt. Hivatkozás.

2016. június – Kárpótlási törvénymódosítás

Megfontolásra visszaküldte a kárpótlással összefüggő törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot. Hivatkozás.

2016.október – Igen a szélenergiára

Visszaküldte megfontolásra a szélenergiát gyakorlatilag betiltó törvényt a parlamentnek. Hivatkozás.

2017. június – Plakáttörvény

Megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek a burkolt pártfinanszírozás megakadályozását és az átlátható kampányfinanszírozás biztosítását célzó törvényt. Hivatkozás.

2017. október – Kéményseprés

Megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek azt a törvényt, amely megszüntette a családi házak kötelező kéményseprőipari ellenőrzését. Hivatkozás.

2018. december – ÁSZ

A T. Ház visszakapta az Állami Számvevőszékről (ÁSZ), valamint a közszolgálati tisztviselőkről szóló jogszabály módosítását is. Hivatkozás.

KategóriákMETÁL