Péterffy Attila polgármester egyik választási ígérete a helyi zenei élet fejlesztése volt. Most közvetlenül az EU-nál pályázik egy zenei hub megvalósítására az önkormányzat.

Péterffy Attila polgármester egyik választási ígérete a helyi zenei élet fejlesztése volt. Most közvetlenül az EU-nál pályázik egy zenei hub megvalósítására az önkormányzat.

A cikk a hirdetés után folytatódik



A pécsi közgyűlés keddi ülésén egyhangúlag támogatta egy zenei innovációs központ (hub) létrehozását célzó pályázat benyújtását. Összefoglaljuk, mit kell tudni a tervezett projektről.

Hol jönne létre?

A Bóbita bábszínház egykori épületében, ami a Mária utca és a Szent Mór utca sarkán áll, évek óta pusztulva, üresen.

Mi az a zenei hub?

Inkubátorházként, próbateremként, stúdióként, de akár rendezvényhelyszínként is működő központ. A Milánóban működő Music Innovation Hub például 600 négyzetméteres multifunkciós térrel, fotó- és stúdiótérrel, az ötletelést és innovációs tervezést biztosító Projektházzal rendelkezik.

Miért pont a volt Bóbita?

Egyrészt mert tíz éve csak pusztul és mert jó helyen van. Másrészt az önkormányzat szakértői szerint az épület méretével, belső tagolásával kiváló alapja egy ilyen komplexum kialakításának. A bruttó 720 négyzetméteres alapterületű, kétszintes plusz félemeletes épület közel 1140 négyzetméter hasznos alapterületen, megfelelő tagolással, munka- és rendezvényhelyszínnel ideális méretet jelent egy jól működő, fenntartható intézmény kialakításához.

Milyen pénzből valósulna meg?

Az Európai Unió „Városi Innovatív Akciók” (Urban Innovative Actions – UIA) programjához, közvetlenül Brüsszelben nyújt be pályázatot a város. A projekt maximális támogatás 5 millió euró, saját erőként elszámolható maga az épület és a majdani bérköltség egy része is

Kiket vonnak még be a projektbe?

A PTE Művészeti Karát, a fogyatékkal élőkkel foglalkozó Pécsi Napközi Otthon Alapítványt és majdani üzemeltető partnerként a Zsolnay Örökségkezelő Nkft-t.

Mikorra készülhet el?

A pályázatot december 12-ig kell benyújtani. A projekt előkészítése 2020. június 30-áig tart, a megvalósítás pedig a tervek szerint 2023. június 30-áig. Azaz bő három és fél év múlva megnyithatja kapuit a hub.

KategóriákJAZZ