Egy baranyai, közelebbről a somogyhárságyi plébános, Molnár Attila atya úgy döntött, hogy elindul a Budapest-Bamakó Rallyn, az utolsó nagy, kontinenseken átívelő amatőr autós kalandtúrán. A verseny 8300 kilométeres távján egy, a Pécsi Tudományegyetemen végzett közgazdász barátja, Fáth Gergely lesz. Autójuk egy piros Zsiguli lesz, amely Gergely nagypapájáé volt – írta hétfői közleményében a Pécsi Tudományegyetem.

A cikk a hirdetés után folytatódikA plébános és a pécsi egyetemen végzett közgazdász támogatást kérve fordult a Pécsi Tudományegyetemhez. Azt kérték, hogy Magyarország első egyeteme támogassa a kezdeményezést, ezért reklámfelületet biztosítanának az autójukon.

A PTE azonban ennél továbbment az együttműködés terén. A megállapodásuk értelmében az intézmény nevében az út során adománycsomagokat ad át a „zsigulis csapat” a rászoruló afrikai térségekben tanuló fiatalok számára.

Az ajándékcsomagokat hétfő délelőtt adta át a PTE vezetése nevében Lengvárszky Attila rektori kabinetvezető és dr. Tarrósy István, a PTE kapcsolati és nemzetköziesítési igazgatója Molnár Attila atyának és Fáth Gergelynek.

Lengvárszky Attila kabinetvezető köszöntőjében azt mondta, hogy a PTE évek óta kiemelt figyelmet fordít a speciális igényű hallgatókra, és most ez az ügy is az „érzékeny egyetem” program részeként értelmezhető, hiszen rászorulókon tud segíteni az intézmény.

Tarrósy István igazgató, egyúttal a PTE Afrika Kutatóközpontjának vezetője utalt rá, hogy 20 afrikai országból közel négyszáz hallgatója tanul a pécsi egyetemen, így a PTE nemzetköziesítési programjában az afrikai térség is hangsúlyosan szerepel. Az ajándékcsomagok kapcsán arról beszélt az igazgató, hogy nem véletlenül a tanuláshoz kapcsolódó eszközöket, így írószereket, füzeteket tartalmaznak a csomagok többek között, hiszen ebben komoly hiányt szenved a nyugat-afrikai térség, amerre a rally útvonala is vezet.

Molnár Attila plébános és Fáth Gergely kiemelték, hogy a Pécsi Tudományegyetem volt az első intézmény, amely segítő kezet nyújtott.

Számukra egyfajta zarándoklat, „autós El Camino” ez a kaland, aminek az igazi célja és értelme a jótékonyság, hiszen segíteni tudnak a rászorulókon az útjuk során.

A versenyről

A legendás Dakar Rally egyetlen szellemi örököst hagyott maga után. A Budapest-Bamako a sivatagi rally-k lángját viszi tovább Afrikában. A rajt nem Párizs, hanem Budapest, a cél pedig mindig egy más nyugat afrikai főváros. A költségek elviselhetőbbek, a szabályok kötetlenebbek, de a kaland és a kihívás változatlan. A Budapest-Bamako egy veszélyes, minimál asszisztenciás kaland és tájékozódási verseny. A B2 nem vasárnapi autózás a Pilisben vagy piknik a Városligetben. Itt nincsenek mentőhelikopterek, begyűjtő teherautók, idegenvezetők, animátorok vagy tolmácsok. Mindenki a talpraesettségére, a szerencséjére és a felkészültségre számíthat. A Bamakon egy dolog biztos: minden bizonytalan. De a kaland erről szól.

KategóriákMETÁL