Újabb kilenc évig csupa fideszes (=Fidesz által támogatott) tagja lesz a legnagyobb hatalmú hazai sajtófelügyeletnek, a Médiatanácsnak, írta meg a hírt hétfőn este a Népszava.

A cikk a hirdetés után folytatódikKigólyozta ugyanis az ellenzék jelöltjeit a kormánypárt, olvasható a Népszava cikkében. Hankiss Ágnest, Budai Lászlót, Meszleny Lászlót és Szadai Károlyt jelölte ugyanis a Médiatanácsba végül az Országgyűlés eseti bizottsága hétfőn. A hírt Halász János, a testület fideszes elnöke tudatta.

A Médiatanácsot a Fidesz hozta létre, 2010-ben, az akkori médiatörvény megalkotásával – amelynek módosítása az idei nyártól lépett érvénybe.

Mint az idézett cikk is írja, a Médiatanács hatósági faladatokat is ellátva dönt a frekvenciapályázatokról, döntő szerepe van a közmédia vezetőinek kiválasztásában, illetve felügyeli a médiát annak érdekében, hogy „biztosítsa a demokratikus nyilvánosság működését”.

A Népszava megjegyzi, hogy a Médiatanács feladata lenne többek között az olyan anomáliák megakadályozása is, mint amilyen a hazai média kétharmadát lefedő, többek között az összes megyei lapot birtokló, nyíltan a kormánypártok és a kormány érdekeit szolgáló, nagyrészt állami hirdetésekkel finanszírozott KESMA létrejötte volt.

Azt már mi tesszük hozzá. hogy egészen pontosan a Médiatanács véleményét (ami lehetett volna hozzájáruló vagy tiltó/elutasító) ki kellett volna kérnie a Gazdasági Versenyhivatalnak, mielőtt a KESMA létrejöttét biztosító fúzióról dönt bármilyen módon is. Nem kérték ki, és a korábban a Ringier és az Axel-Springer tervezett fúzióját megtorpedózó Médiatanács sem nagyon tiltakozott ez ellen, a GVH pedig nem ellenezte a KESMA felállítását, pontosabban leállították a vizgsálatot, mert megállapítottak valamit.

Az alábbi nyilatkozatot az után adták ki, hogy  a kormány rendeletben nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítette a fideszes médiacégek alapítványi holding, azaz a KESMA alá szervezését:

Versenyjogi szempontból nem minősül összefonódásnak, hanem egy vállalatcsoporton belüli átrendeződésnek tekinthető, hogy a KESMA (Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány) nevű, Fidesz-közeli alapítvány tulajdonában álló médiacégek központi irányítású vállalatcsoporttá alakulnak.”

KategóriákPOP