Mit mondott Péterffy Attila a városi cégek, intézmények átvilágításáról? Tényleg ingyenes és önkéntes alapon végzik az ügyvédek a munkát?

Mit mondott Péterffy Attila a városi cégek, intézmények átvilágításáról? Tényleg ingyenes és önkéntes alapon végzik az ügyvédek a munkát?

A cikk a hirdetés után folytatódik



Péterffy Attila talán egyik legfontosabb kampányígérete az volt, hogy lesz számonkérés. Azaz megvizsgálják, hogy történtek-e túlárazások a közbeszerzéseknél, voltak-e több mint furcsa, akár törvénybe, szabályzatokba ütköző kifizetések, döntések az előző városvezetés alatt. Nem csoda hogy a fideszesek most kicsi érzékenyebbek ezeknél a témáknál.

A mai közgyűlés egyik legtöbb vitával tarkított napirendi pontja is erről, a városi cégek, intézmények, a város pénzügyi helyzetének átvilágításáról szólt. Illetve az arra szánt 21 millió forintról. Csizmadia Péter (Fidesz) is azzal próbálta szembesíteni a polgármestert, hogy a kampányban azt mondta, ezeket az átvilágításokat önkéntesen és ingyenes alapon végzik a jogászok. Péterffy ezt tagadta – és nem ez volt az egyetlen pillanat, amikor a polgármester szerint a fideszes képviselő olyan mondatokat tulajdonított neki, amik nem is hangzottak el. A vitába Berényi Zoltán (ÖPE) is bekapcsolódott, aki állítólag még az idézet forrását is megtalálta. Ezeket a jeleneteket pedig összevágva tálalja most egy újabb (egyelőre kevesebb mint 20 követővel rendelkező) fideszes propagandaoldal. Meg is indult a videó megosztása a rajongók körében, szóval így néz ki a fake news terjesztés a gyakorlatban:

facebookos propaganda

Check out this video on Streamable using your phone, tablet or desktop.

Elsőre talán nem is egyértelmű, hogy mi a kamu a fideszes propagandaoldal összevágott videójában. Ehhez érdemes az egész nyilatkozatot végignézni. Kikerestük az ATV augusztus 15-i adásának ezt a részét:

Így már elég világos, hogy az önkéntes és ingyenes munkavégzés például a TAKA munkájára vonatkozott. Azaz azokra a hónapokra, amikor kikérték a városi cégek szerződéseit és előkészítették a mostani átvilágításokat. Erről a Szabad Pécsnek adott interjúban is beszéltek az ügyvédek. Emlékezetes, akkoriban a városi cégek milliókat kértek közérdekű adatokért cserébe.

Mindenesetre az eddigiek alapján erre az átvilágító munkára tényleg szükség lesz. Egy cégvezetőt már ezekre a feltárásokra hivatkozva küldtek el, másokban pedig „megrendült a bizalom„.

Frissítés 22.25 – A fideszes propagandamédia egyes munkatársai napok óta rágják ezt a témát különböző cikkekben, híradásokban. A Dunántúli Napló munkatársa például a túlárazottnak tartott ügyvédi megbízásokról szóló pénteki sajtótájékoztatón is rákérdezett az ügyvédi díjakra. Péterffy Attila pécsi polgármester akkor is határozott választ adott, mondván nem beszélt senki, ő biztosan nem az átvilágítás kapcsán ingyenes munkavégzésről. Sőt, hangsúlyozta akkor is, ott is, hogy az önkorményzati cégek vezetői pályázatás útján választják ki a munkára jelentkező pécsi ügyvédeket. Az átvilágításról magáról pedig korábban többször is úgy beszélt a polgármester, hogy az ő „megbízására végzik”/ ő „megbízást ad” ügyvédeknek az átvilágításra. /Babos Attila/

KategóriákMETÁL