A per már öt éve tart a 2010-ben kirobbant pécsi egyetemi vesztegetési ügyben, ám még ma sem tudni egészen pontosan, mennyi kár érhette a PTE-t. Igaz, az idén tavasszal újraindult perben végre látványosan, nagy léptekkel haladnak előre. Cikkünk szerkesztett verziója a pénteki Magyar Nemzetben jelent meg.

A cikk a hirdetés után folytatódikBiztosan érte anyagi kár a pécsi egyetemi vesztegetés néven ismertté vált ügy kapcsán, a feltételezett csalási cselekmény miatt a Pécsi Tudományegyetemet, de hogy pontosan mekkora összegről van szó, arra a büntetőpőpertől is várja a választ az egyetem – lényegében ezt mondta ki a Győri Törvényszéken Bódis József. A PTE rektorát tanúként idézték a költségvetési szerv önálló intézkedésre jogosult dolgozója által bűnszövetségben elkövetett vesztegetés és más bűncselekmények miatt indított eljárás csütörtöki tárgyalására.

Perelni fog az egyetem

Bódis József azzal is kiegészítette az elmondottakat, hogy amint jogerős ítélet születik az ügyben, a Pécsi Tudományegyetem a már korábban jelzett polgári peres igényével élni fog, s ?az ügy érintettjeivel? szemben eljárást kezdeményez. Lehetséges, hogy a kár pontos mértékét majd csak abban az eljárásban lehet tisztázni.

27 büntetlen előéletű ember

Ugyanakkor a 2010 tavaszán kirobbant ügy 27, büntetlen előéletű vádlottjának védői közül többen úgy nyilatkoztak a Magyar Nemzetnek, hogy kétséges szerintük, hogy egyáltalán lehetséges-e anyagi kárt megállapítani. Ugyanis a pécsi universitas peren kívül több olyan, a PTE-vel korábban megbízásos jogviszonyban álló céggel is kiegyezett, amelyekről azt állították, a szerződésük bűncselekmény útján túlárazott volt, s ezzel kárt okozott az egyetemnek.

Túlárazottnak tartott szerződések 

A vád ugyanis részben arról szól, hogy csalással, különböző túlárazott szerződéseken keresztül egy szűk egyetemi kör – jellemzően az akkori egyetemi gazdasági igazgatósághoz kötődő emberek – a volt gazdasági főigazgató tudtával és részvételével közvetlenül is ?csúszópénzekben? részesültek több különböző  túlárazott pécsi egyetemi megbízási szerződés miatt.

Az egyik vádlott kérdésében fogalmazta meg azt a felvetést, hogy miképpen is lehet túlárazott egy olyan, később megszüntetett szerződés, amelynek felbontása után nem sokkal, ugyanarra a szolgáltatásra vonatkozóan az egyetem magasabb áron szerződött le más cégekkel.

Tudni kell, hogy Bódis a 2010. májusi-júniusi letartóztatásokkor még nem volt hivatalban, első rektori mandátumát 2010. július elsején kezdte.

Az előző rektor is tanú lett volna

Rajta kívül ezért is szerették volna kihallgatni csütörtökön, a szintén tanúként idézett Gábriel Róbertet is, Bódis elődjét, aki a letartóztatások idején, és az előtte lévő években vezette rektorként a pécsi egyetemet, ám ő tegnap nem érkezett meg a bíróságra – viszont a bíró tájékoztatása szerint szabályosan mentette ki magát. Gábrielt és Bódist sem érinti a büntetőügy terheltként, szerepük, nevük büntetőjogilag nem merült fel, csupán tanúként.

Úgy tudjuk, Gábriel Róbert hivatalos külföldi úton tartózkodott, emiatt nem tudott jelen lenni a tárgyaláson.

A legkülönösebbek közt

A bűnügy abból a szempontból is az egyik legkülönösebb, jelenleg is zajló per az országban, hogy hét évvel az akkori látványos tömeges letartóztatások után még mindig csupán első fokon tárgyalják az ügyet. Sőt, csak most jutottak el a bizonyításhoz, az első tanúk meghallgatásához, miután az előző tárgyalások egyikén fejezte be a bíróság a vádlottak kihallgatását.

Megszüntetés, fellebbezés, kizárások

A nyomozás is több mint másfél évig tartott, a per pedig immáron öt éve vette kezdetét a Győri Törvényszéken. Később az ügyet elsőként vivő ügyészt is leváltották, illetve több ügyvédet kizártak a perből, mert óraadóként ők, vagy közvetlen családtagjuk szerződéses kapcsolatban állt az ügy sértettjével, az egyetemmel.

A bírónak is menni kellett

Ennél is cifrább, hogy egy alkalommal már megszüntették az eljárást, a vádirat hiányosságaira hivatkozva, majd, az ügyészség fellebbezése után folytatódhatott a per. Idén januárban pedig az első vádpontot szüntette meg az ügy első bírája – csakhogy a bíró megszüntető végzését hatályon kívül helyezte később a Győri Ítélőtábla, s végül a bírót zárták ki a perből. Emiatt idén tavasszal ismét újraindult a per.

Szakemberek mondták

A pécsi egyetem rektora, aki a Magyar Rektori Konferencia elnöke is orvos végzettségű, szülész-nőgyógyász professzor, ezt hangsúlyozta is, mondván, a jogi és gazdasági szakembereire támaszkodott ezekben az ügyekben. Arról kérdezték ugyanis, hogy miért szüntették meg, mondták fel a szóban forgó megbízási szerződéseket, majd egyeztek ki peren kívül.

 

 

 

 

Imhof Gábor, a pécsi egyetemi vesztegetés néven elhíresült ügy fővádlottja, a PTE volt gazdasági főigazgatója készül a tanúk kikérdezésére csütörtökön, a Győri Törvényszéken

 

Felmondtak szerződéseket

Azt mondta, hogy egyrészt az fenntartói kérdés is volt az egyetemi botrány után, hogy szüntessék meg a tanácsadói szerződéseket, másrészt viszont munkát, elvégzett munkát láttak az egyetem szakemberei, de eltúlzottnak vélték az összeget. Emiatt végül úgy pontosította a ?túlárazást?, hogy ár-érték szempontjából nem voltak megfelelőek, illetve volt olyan megbízott nagy és ismert cég is, amely alvállalkozóként adta ki a munkát, amivel nem voltak megelégedve.

De újra kellett kötni

Az viszont biztos, hogy azt követően, hogy az egyik megbízott ügyvédi irodával felbontották a szerződést, ugyanarra a munkára kötött az egyetem más ügyvédi irodákkal szerződést, valamelyest drágábban – nettó 18-22 ezer helyett 18-32 ezer forintért óránként.

Kihallgatás-szerű adatgyűjtés, fura körülmények között

A legérdekesebb kétségtelenül az a rész és információ volt a tegnapi tárgyaláson, amikor arról kérdezték az egyetem jelenlegi rektorát, hogy tárgyalt-e az irodájában az NNI volt (azóta már felmentett) régiós, dél-dunántúli parancsnokával, aki a nyomozást vezette. Bódis József azt mondta hogy valóban volt több, legalább két-három alkalmat magában foglaló találkozó, kihallgatás, avagy adatgyűjtés a nyomozással kapcsolatosan, amikor adatokat, információt kért az NNI főnyomozó a rektortól az üggyel kapcsolatban, feljegyzés, jegyzőkönyv, hangfelvétel azonban ezekről nem készült.

Csattanó is volt

Érdekes fejlemény volt, hogy a tanúként idézett volt gazdasági főigazgató-helyettes – akiről Pécsett tudott, hogy haragban vált el az ügy fővádlottjától – vallomásában cáfolta, hogy a szerződések túlárazottak lettek volna.

 

 

 

A SZABAD PÉCS FÜGGETLEN HÍRPORTÁL, ÚJSÁGÍRÓK ALAPÍTOTTÁK, NINCSENEK MÖGÖTTÜNK SEM PÁRTOK, SEM ÉRDEKCSOPORTOK, SEM NAGY BEFEKTETŐK, EZÉRT TÁMOGATÁSRA SZORULUNK, ARRA KÉRJÜK OLVASÓINKAT, HA TEHETIK, KÜLDJENEK ADOMÁNYT A LAPUNKAT MŰKÖDTETŐ NONPROFIT KFT. E CÉLRA ELKÜLÖNÍTETT ALSZÁMLÁJÁRA, VAGY VÁLASSZÁK A MÁR ELÉRHETŐ PAYPAL-ON ÁT TÖRTÉNŐ UTALÁST A SZABAD PÉCSET KIADÓ NONPROFIT CÉG SZÁMLÁJÁRA. A RÉSZLETEK ITT OLVASHATÓK

 

KategóriákMETÁL