Ami azt is jelenti, hogy újabb pécsi önkormányzati cég vezetőjét váltják le. A Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. (korábbi Pécs Holding) vezérigazgatóját, Szentgyörgyi Dávidot menesztik, de már megvan, kit szeretnének az utódjaként látni. A Szabad Pécs értesülése szerint egy több évtizedes műszaki és létesítmény fenntartói tapasztalattal rendelkező, Budapesten dolgozó, Pécsről elszármazott szakembert nevezhetnek ki az önkormányzati cég élére.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Egyre több pécsi önkormányzati többségi tulajdonban álló gazdálkodó szervezet csúcsvezetőjét váltja le az október 13-án megválasztott új pécsi városvezetés.

Az egyik legújabb név Szentgyörgyi Dávidé, aki 2017 tavasza óta a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. vezérigazgatója volt. Az ok állítólag bizalomvesztés, de hogy ez pontosan mit takar, azt egyelőre nem tudjuk. Az biztos, hogy a Péterffy Attila polgármester által megrendelt önkormányzati cégek „átvilágítása” a Pécsi Vagyonhasznosítót is érinti. Lehetséges, hogy találtak itt is olyan szerződést az ügyvédek az “átvilágítás” során, amely “bizalomvesztéshez” vezetett. Egyrészt, mint megírtuk, egyes ügyvédi külsős tanácsadói megbízási szerződéseket a dr. Bodnár Imre által vezetett ügyvédi csapat túlárazottnak tartott, másfelől pedig akár régebbi ügyeket is elővehettek.

Nem állítjuk, hogy akár ennek az ügynek, akár bármely más ügyletnek lehet köze a menesztéshez, de az biztos, hogy például a Pécs-belvárosi Aranyhajó Fogadó értékesítése egy minimum izgalmas ügylet volt, amiről lapunk is beszámolt. Sőt, még annál is izgalmasabb, mint aztán később kiderült.

A Szabad Pécs arról értesült, hogy Szentgyörgyi Dávid utódja már meg is van. Lapunk információja szerint egy több évtizedes, műszaki és létesítmény fenntartói tapasztalattal rendelkező, Budapesten dolgozó, Pécsről elszármazott, az ötvenes évei elején járó szakembert nevezhetnek ki az önkormányzati cég élére: Szabó Szilárdot. Ő lapunk tudomása szerint korábban a Strabagnál (javítás: a Strabag PFS Zrt.-nél ) dolgozott műszaki igazgatói pozícióban. Frissítés/javítás: kedd, 9.45: A cég jelenlegi neve Neo Property Service Zrt. most jelenleg az egyik legnagyobb hazai magántulajdonban álló ingatlanfejlesztő társaság, a Wing Zrt. (korábban Wallis Ingatlan Zrt.) tulajdonában álló ingatlan üzemeltető vállalkozás, az egyik, ha nem a legnagyobb ingatlan üzemeltető gazdasági társaság az országban. Szabó Szilárd a Neonak volt ügyvezető bizottsági tagja és műszaki igazgatója.

A Wing Ingatlanfejlesztő Zrt. neve pécsi olvasóinknak onnan is ismert lehet, hogy az ő tulajdonukban állt az a pécsi Vásárcsarnokkal szemközti, attól délre eső terület, amelyre tervezik felépíteni az új pécsi vásárcsarnokot (ahol korábban Páva Zsolték elhelyezték a Pécsett meg nem valósult Medihotel alapkövét is egy választást megelőzően.)

Szentgyörgyi Dávid tehát egy újabb távozó lehet a pécsi önkormányzati cégvezetők közül október közepét követően. Az eddig megismert névsorból mindenképpen kilóg Kiss Tibor, a Biokom NKft. ügyvezetője, akivel közös megegyezéssel bontanak szerződést, és (papíron mindenképpen) ő maga kezdeményezte a lemondást. Mint megírtuk, Kiss Tibor 25 év után távozik és a jövőben az egyetemi karrierjére és elméleti munkájára szeretne koncentrálni. Kiss Tibor helyét Genczler István veheti át, aki egyrészről korábban a Biokom cégvezetője volt, másrészről Szabó Szilárdhoz hasonlóan egy Pécsről eltávozott szakember, akit szintén “hazahívtak”.

Kilóg a sorból némileg Vári Attila is, aki maga jelentette be, hogy lemond a PSN Zrt. vezérigazgatói tisztségéről, így szüntette meg azt az összeférhetetlenséget, amely a városházi képviselői státusz és az önkormányzati cégvezetői poszt közt feszült. Az igazság persze az is, hogy az eddig folyamatokat látva, kétséges, hogy Vári maradhatott volna a székében.

Az ő helyére, azaz a PSN Zrt. vezérigazgatói székébe is megvan már az utód, a PVSK-tól érkezhet majd Máté János (61), aki a Pécsi Stop.hu-t kiadó, Pellérdre bejegyzett MSH Média Kft. ügyvezetője is.

Mint ismert, a Pécsi Kommunikációs Központ Kft. éléről menesztették Katreiner Zoltán ügyvezetőt is, és leváltották Bóka Máté főszerkesztőt is – utóbbi karrierjét a KESMA-lappá vált Mediaworks-kiadvány Dunántúli Napló/Bama.hu újságírójaként folytathatja. Katreinerről úgy tudjuk, a volt pécsi alpolgármester Őri László és fideszes többség által vezetett Baranya Megyei Önkormányzatnál lehet kabinetvezető – noha eddig ott ilyen pozíció a tudomásunk szerint nem volt mindezidáig.

A Pécsi Kommunikációs Központ élére, ügyvezetői posztjára az új közgyűlési többség, egyelőre fél éves átmeneti kinevezéssel Bleszity Pétert nevezte ki, aki eddig is a cégnél dolgozott, sales-vonalon. Ismert az is, hogy szintén menesztették a Zsolnay Örökségkezelő NKft. ügyvezetőjét, Vincze Balázs balettművészt, akit egy szabálytalannak tartott médiaszerződés miatt küldtek el a cégtől. Az ő utódja Rózsa Zoltán lett, szintén megbízott ügyvezetőként és szintén (egyelőre) fél éves időtartamra kinevezve.

Merza Péter még az önkormányzati választást megelőzően maga kérte távozását, ő azóta már a Pécsi Tudományegyetemen dolgozik. A Szabad Pécs értesülése szerint Merza utódja egy olyan volt munkatársa lehet, aki évek óta a PVF-nél dolgozik vezetői pozícióban.

A nagyobb önkormányzati többségi tulajdonú cégek között háromról még nem beszéltünk. Azon nagyon csodálkoznánk, ha a Pétáv Kft.-nél a kiváló szakembernek tartott Vida János távozása bármilyen módon felmerülne. A Tüke Busz Zrt.-ről még nem tudunk, de az biztos, hogy a Tüke átvilágítása sem kerülhető el, ahogyan a Tettye Forrásházé sem, ahol a szintén jó “vizes” szakembernek tartott Sándor Zsolt vezérigazgató jövője is valószínűleg azon múlhat, milyen eredménnyel végeznek az “átvilágítást” végző ügyvédek a különféle szerződésekkel, megbízásokkal kapcsolatosan. Az biztos, hogy a Tettye által a sebtiben és frissen megalapított Ledina Kerámiának juttatott kölcsön ügye elég komoly viharokat vert, nem véletlenül fizette vissza még adóéven belül a pénzt a Ledina a Tettyének. Ahogyan az is izgalmas kérdés, hogy miért és hogyan lehetett a Tettye Forrásház székháza a korábbi pécsi fideszes önkormányzat által megbízott ügyvéd, dr. Szabó Iván által koordinált ledinás-ex-zsolnays megbeszélések egyik fő helyszíne a balul elsült Zsolnay-puccs után.

KategóriákMETÁL