A multikulti ellen is kikelt Orbán Viktor az első magyar egyetem alapítása kapcsán tartott beszédében Pécsett pénteken, egy olyan országos tanévnyitón, ahol nem voltak diákok. Kár, hogy nem az orvosi karra jött vasárnap, nézett volna egy nagyot. Meg kicsit elvegyülhetett volna a tömegben, talán jót tett volna neki.

A cikk a hirdetés után folytatódikOrbán magasról tett Pécsre és az egyetemre, a Kodály Központban előadott ?ünnepi? meg ?egyetemi? szövege alapján ez egyértelmű – ezzel szétbarmolta Pécs és egyeteme ünnepét is. Persze, ez már csak egy újabb kurva nagy lapát híg fos volt azután, hogy egy nappal korábban, sanszosan az ő érkezése miatt puccsolták meg lájtosan a polgármestert és az egyetemi bulit is.

 

És azért azt se gondolhatja senki, hogy ezt az egészet itt Pécsett találták ki! Hogy egy ilyen súlyú döntést, csak úgy, mindenféle felsőbb felhatalmazás nélkül egy totális kézivezérléssel működő hadseregben szektában pártban majd éppen egy olyan városban ?mernek? megszavazni az amúgy is sokadik hátsó hullámban tempózó képviselők, ahol éppen olyan botrány van, ami miatt a szőnyeg szélére vannak állítva rendszeresen a pécsi-baranyai politika névleges és tényleges irányítói is, amint halljuk.    

 

Nesze neked magyar felsőoktatás bölcsője meg Pécsi Tudományegyetem! Orbán önző és arrogáns beszédében érintette a felsőoktatást is, az első magyar egyetemet is, de aztán jött a neki fontos téma Ő. Európa védelmezőjeként beszélt magáról, és szabadságharcáról, kikelt a multikulturalizus ellen, hogy rátérhessen a migrációra, minden bűnök ősére. Európának ártani akaró, kontinensfoglalásra, a földrész iszlamizációjára készülő sötétbőrű ördögfajzatokból álló massza képét festette le az oktatás, a tudomány, a szabad szellem, a felvilágosodás ünnepén és helyszínén. Illetve, ha valójában ott lettünk volna, ennél a pontnál felálltak, fütyültek, távoztak volna sokan.

 

Nem kell jobb szimbólum annál, hogy a pénteki országos egyetemi tanévnyitón a miniszterelnök szavait gyakorlatilag egyetlen diák sem hallgatta a helyszínen. Vagy hogy ehelyett kizárólag előre kiválogatott, zömében nyugdíjasokból álló ?tömeggel? találkozott, akikről talán maga is elhitte, hogy az ott a nép, mely éljenzi őt. Pedig valójában megalázó helyzet volt ez számára is, és a miniszterelnökért rajongó, egy simogatásért, jó szóért ott toporgó emberek számára is.

 

Legalább ilyen szimbolikus és árulkodó, hogy a miniszterelnököt kb. nyolc tagbaszakadt tek-es védte, igazából és kizárólag a sajtótól, illetve annak még megmaradt azon kicsiny részétől, amely kérdezni szokott. Orbánnak láthatóan így is jó, és biztos, hogy még sokaknak jó így. Nem is lehet csodálkozni ezen: a nép könnyen felejt, s rég volt már Magyarországon, amikor legalább a látszat szintjén normálisan mentek a dolgok.

via GIPHY

 

Pécsett több ezer külföldi hallgató tanul, itt már a nyolcvanas években is hallgattak órákat az orvosi egyetemen afrikai ösztöndíjasok. Pécs a magyar átlaghoz képest mindig is közelebb állt a Nyugathoz, haladóbb, nyitottabb, befogadóbb volt, ahol szívesen látnak mindenkit, multikulturalizmusa, nemzetiségek békés egymás mellett élése miatt dicsért hely.

Nem is a szíve csücske Orbánnak, erre számtalan jel utalt, de még a gesztusok szintjén is feszengést láttam rajta többször, amikor itt járt.

 

  

Pécs az a város, amely nem csak Európa Kulturális Fővárosa volt, éppen a Balkán kapuja szerepköre és multikulturalizmusa, valamint az itt élő és alkotó művészvilág miatt, amely a legutóbbi időkig a helyi vezetés által nem volt negligálva. Pécs nem csak a Világörökség városa, hanem az UNESCO első békedíjas városa is, megint csak a nemzetiségek egymás mellett élése, és a délszláv háborús menekültek befogadása miatt. Orbán tehát itt beszélt arról, hogy Európa el fog veszni, ha nem mondunk le azokról az értékekről, amiért szeretjük és szeretik sokan Pécset. 

 

Pécs azonban az a hely is egyben, ahol jelenleg az egyik legfontosabb bevételi forrást éppen a külföldi diákok jelentik nagyon sokaknak. Merthogy alig van már bármi más itt. És erről a helyzetről meg tudjuk, hogy nem csak a helyi vezetés hibája, az új nagy foglalkoztatóknak Orbánék talán nem parancsolnak, de a rengeteg támogatás, amit előszeretettel adnak a szavak szintjén gyűlölt multiknak, komoly vezényszó hívószó lehet.

Nagy kár, hogy O. V. (54) nem vasárnap érkezett Pécsre. Akkor volt ugyanis az orvosi kar tanévnyitója. Ott legalább diákokhoz is szólhatott volna, köztük több száz, a világ szinte minden pontjáról érkező külföldi orvostanhallgatóhoz. Vagy elvegyülhetett volna a hiperjófejnek tűnő, nyitott, okos fiatalok között, biztosan jót tett volna a folyton ellenséget kereső és látó kormányfőnek. Vagy legalább látta volna, miből élünk! Hogy mire bazíroznak itt a déli végen a vendéglátósok, taxisok, boltosok, lakást kiadók.

Sőt, még az sem elképzelhetetlen, hogy az Ő kedves veje is profitálna a pécsi multikultiból. Csúnya pécsi pletykák szerint ugyanis a Nemzet Vője is érdekelt lehet az orvosi egyetemmel szembeni telekbizniszben. A konkrét tulajdonosi körrel legalábbis feltételezik a kapcsolatát, ismertségét. Az meg kizárt, hogy azon a telken ne valami olyat építsenek, ami az egyetem külföldi hallgatóira alapoz. Azokra, akik létszámának közeljövőbeni tervezett megduplázását éppen Orbán jelölte meg igen fontos célként.  

 

 

KategóriákMETÁL