Plusz az apró, ugye. Merthogy Baksai Tamás, Harkány fideszes polgármestere a címben foglaltakon felül 82 ezres havi költségtérítésre is jogosult polgármesterként. Ebben nem is volt választása, ahogyan a törvény által rögzített polgármesteri tiszteletdíjban sem. A Harkányi Gyógyfürdő Zrt.-nél azonban elviekben nem lett volna kötelező felügyelőbizottsági-tagságot vállalnia. De elfogadta e nehéz terhet, majd az elnöki tisztséget is, és persze az érkezése előtt megduplázott, de alapra sem kevés fb-elnöki juttatást is. A harkányi polgármester így komoly, nagy budapesti önkormányzati cégek fb-elnöki juttatásait is lepipálta. A bruttó 644 ezres havi tiszteletdíjra valószínűleg elég sokak fel is kapják a fejüket. Főleg, hogy ehhez egy kicsit kellett még”trükközni” is.

A cikk a hirdetés után folytatódikA Szabad Pécs számításai szerint mintegy 915 ezer forintot vihet haza tisztán, adózottan minden egyes hónapban Baksai Tamás, Harkány fideszes polgármestere. Aztán, hogy kap-e majd még jutalmat a polgármesteri munkájáért ezen felül, majd kiderül. Az biztos, hogy korábban igen szép summával gazdagodott, az elmúlt ciklusban is ő volt ugyanis a településvezető és két alkalommal is kapott hathavi jutalmat, azaz egy teljes évnyi illetménynek megfelelő összeggel többet kasszírozhatott.

De, hogyan is jött ki a havi nettó 915 ezres összeg, és az, hogy kb havi 1,5 millió forintba “kerül” adókkal és járulékokkal Baksai a harkányi önkormányzatnak és annak egyik cégének?

A 4500 lelkes dél-baranyai fürdőváros polgármestere lapunk értesülése szerint nem csak a polgármesteri tisztséget látja el, hanem a harkányi önkormányzat többségi tulajdonában álló Harkányi Gyógyfürdő Zrt.-nél is dolgozik, az annak működését, törvényességét is ellenőrző felügyelő bizottság elnöke. Erről testületi jegyzőkönyv is a birtokunkban van, de nem is tagadták, a harkányi önkormányzat jegyzőjének küldött megkeresésünkre ezt elismerte a harkányi önkormányzat “kommunikációs munkatársa” (a levél aláírását idézzük).

Baksait tehát a harkányi testület a gyógyfürdő fb-tagjának jelölte és választotta meg, egyben a felügyelőbizottság szerkezetét átalakítva.  A korábbi ötfős testületből háromfős grémiumot alakítottak. Azt a pénzt (tiszteletdíjat) pedig, amit papíron a másik két “kieső” fb-tag kapott az elmúlt években, odaadták (megszavazták) a leendő fb-elnöknek. Amely posztra aztán később a háromfős tagság éppen a harkányi polgármestert találta a legalkamasabbnak(!) maguk közül. Márpedig a tagok eddig a mindenkori minimálbért, az fb-elnök a minimálbér kétszeresét kereste meg. És finoman szólva az sem volt kevés.

Ráadásul, aki egy picit is ért a cégjoghoz vagy nem szokta cserben hagyni a jogérzéke, azonnal felkaphatja erre a hírre a fejét, hiszen a polgármester a többségi tulajdonos önkormányzat vezetőjeként elviekben a tulajdonosi jogok gyakorlója, azaz a társaság közgyűlésein jelen lehetne, sőt ott is kellene lennie neki vagy megbízottjának és képviselnie a tulajdonos érdekeit, de felügyelőbizottságba éppen emiatt nem lehetne jelölni sem. Csakhogy volt már erre példa korábban is, Imri Sándor korábbi, független harkányi polgármester is volt már a Harkányi Gyógyfürdő Zrt. felügyelőbizottságának elnöke. És a tulajdonosi jogok gyakorlását ehhez ő is átadta másvalakinek előzetesen, ahogyan most Baksaiék is ezt tették. Baksai Tamás ugyanis egy harkányi képviselő-testületi ülés jegyzőkönyve szerint arra kérte alpolgármesterét, Hosszúné Dávid Éva Margitot, hogy ebben a ciklusban ő lássa el a tulajdonosi képviseletet. Így tehát elviekben – még, ha lehetnek is olyan jogászok, akik ezzel a “trükkel” szemben nem csak etikai, hanem jogi aggályokat is megfogalmaznak – megnyílt az út Baksai fb-tagsága előtt.

Lapunk megkereste a harkányi önkormányzat jegyzőjét kérdéseivel, helyette másnap a kérdéseinkre a harkányi önkormányzat “kommunikációs munkatársa” válaszolt írásban. Rákérdeztünk arra, hogy stimmelnek-e az összegek, miszerint Baksai bruttó 548 400 forintot kap polgármesterként és 82 260  forintot polgármesteri költségtérítésként. Ez az illetményének a 15%-a, és törvény szerint ennyi jár neki. Ahogyan a lakosságszám alapján, a helyettes államtitkári fizetéshez igazítják százalékosan a települési polgármesterek havi illetményét is. A 4500 lelkes Harkányban a helyettes államtitkár fizetésének 55%-a a polgármesteri illetményt, és sem azon, sem a költségtérítésen nem is lehet változtatni, azaz arra a fix összegre jogosultak a településvezetők, azt meg is kell szavazni és ki is kell fizetni a törvény szerint. Ebben tehát nem volt választása Baksainak, ahogyan a harkányi önkormányzat részéről ezt hangsúlyozták is lapunknak.

Megerősítették azt is, hogy Baksait megszavazta a testület a Harkányi Gyógyfürdő Zrt. felügyelőbizottsági tagjának, majd a tagok maguk közül fb-elnöknek. És, hogy a fb-elnöki korábbi tiszteletdíjat megduplázták, míg korábban az a minimálbér kétszerese volt, most a minimálbér négyszerese lett, vagyis jelenleg bruttó 644 000 forint. A tagok annyit kapnak, mint korábban: a minimálbér összegét

A harkányi önkormányzatnál nem cáfolták azt sem, hogy nagyjából 915 ezer forint nettót kap meg minden egyes hónapban Baksai Tamás, az esetleges jutalmak és prémiumok nélkül, és a két helyen összesen nagyjából 1,5 millió forintba kerül az ő foglalkoztatása adókkal és járulékokkal (az esetleges jutalom vagy prémium nélkül).

„A Harkányi Gyógyfürdő Zrt. Felügyelőbizottságának elnöke valóban Baksai Endre Tamás lett. A polgármesternek eddig is felelősségteljes döntéseket kellett hoznia a fürdő működésével kapcsolatban és persze vállalnia a felelősséget a döntésekért, akár hivatalos ügyekben, akár a nyilvánosság előtt. A képviselő-testület célszerűbbnek látta, főként a felelősségvállalás tekintetében, hogy a polgármester a Felügyelő Bizottság tagjaként vegyen részt a munkában. A felügyelő bizottság elnökét a tagok választják maguk közül. Fontos kiemelni, hogy ez egy folyamatos feladatokkal járó, operatív munka. A Felügyelő Bizottság elnökének a képviselő testület egyhangúlag (tehát a nem kormánypárti képviselői is) a mindenkori minimálbér négyszeresét szavazták meg, a további két tag pedig a minimálbért kapja. A felügyelő bizottság létszámát ugyanakkor a képviselő-testület lecsökkentette, így a Harkányi Gyógyfürdő Zrt.-nek a felügyelő bizottság működtetése semmivel sem kerül többe, mint az eddigi években. A tényszerűség kedvéért fontos kiemelni, hogy a polgármesteri és a felügyelő bizottsági munka a finanszírozás forrását tekintve pénzügyileg nem függ össze. A fürdővállalatnak egyébként törvény alapján kötelező létrehozni és működtetni felügyelő bizottságot” – írták lapunknak a harkányi önkormányzattól.

És ezek egy kivétellel pontos, igaz állítások is. A kivétel, hogy nem csak a mi tudomásunk szerint, hanem Baksai saját állítása szerint is a gyógyfürdő korábbi ötfős fb-tagságából ketten nem vették fel a tiszteletdíjukat. Baksai erről egy korábbi közmeghallgatáson beszélt, amelyről a Harkányi Hírek beszámolt – persze ez a helyzet azóta változhatott is, habár mi úgy tudjuk, nem változott. Ha nem változott, akkor akár csúsztatásnak is nevezhető a válasznak ez a része.

Ráadásul a napokban járta be az országos híreket az az értesülés, amit először a Blikk írt meg, hogy  Mártha Imre, a budapesti távhőcég, a Főtáv Zrt. vezérigazgatója egyben a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. felügyelőbizottsági elnöke is, de az azért járó tiszteletdíjat Mártha minden hónapban szétosztja hat-hat FKF Zrt.-s munkavállaló között. És ennek a hírnek a kapcsán kapott az is nagy nyilvánosságot, hogy Mártha havi bruttó 322 ezer forint tiszteletdíjat kap az FKF Zrt. felügyelőbizottsági elnökeként. Tehát nagyjából annyit, mint amennyit megkapott az előző harkányi gyógyfürdő fb-elnök, de csak fele annyit, amennyit most Baksai felvehet minden egyes hónapban. Baksainak mindez nagyjából évi bruttó 7,7 milliós fb-elnöki tiszteletdíjat jelent.

Nem volt olyan nagyon régen, 2013-2014-ben, amikor Baksai korábbi ellenfele, Imri Sándor volt harkányi polgármester is a gyógyfürdő fb-elnöke lett. Akkor Imri havi 60 ezer forintért vállalta a megbízatását, és nettó 350 ezres polgármesteri illetménye volt. A gyógyfürdő további négy fb-tagja akkor fejenként havi 40 ezer forintot kapott a szolgálataiért, az elmúlt években a minimálbért kapták, ahogyan most is, igaz, most már csak ketten vannak az elnökön kívül, és nem egészen bruttó 170 ezer forintot kapnak meg fejenként. Habár ezen a területen nem Hoppál Péter a Fidesz a választókerületi elnöke, hanem Nagy Csaba, de azért nem érdemtelen megjegyezni, hogy a pécsi városházi, a szavazópolgárok által megválasztott képviselők díjának minimálbérre történő emelését a Fidesz, köztük Hoppál Péter is élesen bírálta. Igaz, a kritikájába az is belefért – még ha azzal nem is foglalkozott közben, hogy mellette csökkentettek is költségeket és milyen szerződésekre bukkantak alig pár hét alatt Pécsett – hogy akkor szerinte ezek szerint van és maradt pénz Pécsett, nincs és nem volt csődben a város.

Harkányból az elmúlt években két érdekes hír is napvilágot látott, ami most újra érdekes lehet, a fentiek miatt. Az egyik, hogy Baksai szép jutalmakat kapott, a másik, hogy elég érdekesen alakultak a választásra jogosultak adatai az őszi önkormányzati választást megelőzően.

Kerestük természetesen ma Baksai Tamást is, de nem vette fel a telefont és egyelőre vissza sem hívott minket.

Frissítés: A fentiek tükrében az is érdekes, hogy 2020-ban a Harkányi Gyógyfürdő a különböző belépőtípusoktól függően 13-30% közötti áremeléssel indította az évet. A Harkányi Híreknek Szilágyi Tibor, a fürdő igazgatósági tagja azt nyilatkozta, hogy az áremelkedés az évi kötelező béremelés számlájára írható.

KategóriákMETÁL