Három magyar gyanúsítottja van a nagy vihart kavart használt pécsi buszbeszerzésnek, az ő esetükben le is zárta a rendőrség a nyomozást. Habár 100%-ig még nem teljesen befejezett az ügy rendőrségi szakasza. És mint azt már korábban is megírtuk, van még egy külföldi gyanúsított (amúgy egy holland férfi), akit már egy másik, kapcsolódó, de még a rendőrségi szakaszban is folyamatban lévő eljárásban már meggyanúsítottak. Hogy mikorra lehet vádemelés a 2015-ös beszerzés során, főleg mindkét ügyben, azt még nem tudni. Azt biztosan tudjuk, hogy politikusok nincsenek a gyanúsítottak közt a tudomásunk szerint Pécsnek milliárdos kárt okozó ügyben.

A cikk a hirdetés után folytatódikA Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságot kerestük meg a Volvo-gate néven ismert pécsi korrupciós ügy miatt. Azt hallottuk ugyanis már korábban is, hogy a rendőrség lezárta az ügyet, és maradt a már korábban is ismertté vált három gyanúsított az eredeti eljárásban, illetve egy negyedik férfi, egy ennek a beszerzésnek a kapcsán meggyanúsított holland üzletember egy, a fő ügyhöz kapcsolódó, de külön indított másik eljárásban. Ugyanakkor az ügyészséghez még nem küldték meg a papírokat a vádemelési javaslatról. Kíváncsiak voltunk hát, hogy folyik-e még az eljárás, s mi az oka annak, hogy ha valóban lezárták a nyomozást, még nem került a következő, vádhatósági szakaszba az ügy.

A nyomozás lefolytatására a a Pécsi Járási és Nyomozó Ügyészség felügyelete mellett kijelölt Fejér Megyei Rendőrfőkapitányság arra a kérdésünkre, hogy lezárták-e már a nyomozást a múlt héten úgy válaszolt, hogy a nyomozó hatóság az ügyet három gyanúsítottal szemben lezárta, azonban újabb ügyvédi beadványokra tekintettel az iratokat az illetékes Baranya Megyei Főügyészségnek még nem továbbította.

A Volvo-gate néven ismertté vált üggyel a Szabad Pécs kiemelten foglalkozott, CIKKEINK ITT olvashatók.

A Volvo-gate-ről számos cikket írtunk tehát, de kiemelhet azok közül is egy két időszakban, mindkétszer két részben megjelentetett írások, amelyek mindegyike a Transparency International Magyarország Alapítvány nevű korrupcióellenes civil szervezet mentor-mentorált tényfeltáró újságírói programjának részeként jelentek meg. A legutóbbit az alábbi linkről érik el.

Egymilliárdos pécsi Volvo-gate, IV. rész – A politikai kapcsolat

A rendőrség azt is írta, hogy egy külföldi gyanúsított vonatkozásában az ügy – az alapeljárástól elkülönítve – jelenleg folyamatban van, függetlenül az előzőekben írtakról. Ezt a fejleményt is megírta már a Szabad Pécs, azzal, hogy egy holland üzletember a gyanúsított a tudomásunk szerint, illetve, hogy a másik eljárásban nem történt meg végül egyetlen politikus meggyanúsítása sem, és egyelőre mint olvashatták a második eljárásnak is “civil” gyanúsítottja van. Sőt, a négy ember közül csupán egyetlen egy fő kötődik (vagy kötődött) a pécsi önkormányzathoz vagy annak egyik többségi tulajdonú cégéhez, a Tüke Buszhoz. Hiszen, mint az ismert a 3,5 milliárd forintos buszbeszerzést egy pécsi önkormányzati cég bonyolította le, a Tüke Busz, de éppen a beszerzési értékhatár miatt a pécsi önkormányzat közgyűlésének jóváhagyására, azaz politikai döntésre volt szükség a beszerzéshez. Magyarul a nagyon komoly eséllyel milliárdos korrupciós ügyet (nyilván nem a korrupciót magát) az akkor Pécset irányító Fidesz-KDNP közgyűlési többség szavazta meg a városvezetés előterjesztésére. Vagyis politikai döntésre az ügy kapcsán, nyilván akár több alkalommal is szükség volt. Igaz, az ügyletben közvetítőként részt vevő holland cég korábban egy általuk kezdeményezett kapcsolódó eljárásban (amiről nincs pontos infónk, hogy hol tart jelenleg) politikusok (illetve egykori politikusok) meghallgatását is kezdeményezte. Sőt, tippünk szerint politikusok és/vagy egykori politikusok tanúként való beidézése a majdani nagy perben is várható lesz (mi legalábbis nagyon csodálkoznánk, ha ez nem történne meg).

Sőt, volt aki ennél is tovább ment korábban, a Momentum, igaz, egy választási kampányban, sajtótájékoztatón konkrét egykori és aktív politikusok neveivel hozakodott elő.

Mint mondtuk, a négy gyanúsított közül három magyar, és közülük egyvalaki neve is ismertté vált, Csengő Andrásé. Az üzletember az azóta fideszes érdekkör kezébe került Pécsi Sörfőzde vezérigazgatója volt korábban, sőt a Holland Királyság volt tiszteletbeli konzulja is. Amely megbízatása néhány év után, 2010-ben (még az EKF-év vége előtt) véget is ért. A tiszteletbeli konzuli posztokról való lemondás amúgy, ahogyan ezt írtuk is már, nem túl gyakori a diplomácia világában, ugyanakkor a Szabad Pécs tud arról, hogy a posztról hivatalosan Csengő András maga mondott le.

A rendőrség tájékoztatása szerint a nyomozást különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó bűncselekmény és pénzmosás gyanúja miatt folytatta a nyomozó hatóság. Vagyis ez az ügy minősítése. Ami amúgy az eljárás során – a rendőrség rendelkezésre álló adatai alapján – egy alkalommal módosult, így lett különösen jelentős értékre elkövetett vagyon elleni bűncselekmény és pénzmosás bűncselekmény gyanúja az ügy minősítése, illetve ezért fejezte be ezzel a minősítéssel a nyomozó hatóság az ügy vizsgálatát.

Korábban a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés büntette miatt indított a Pécsi Járási és Nyomozó Ügyészség felügyeletével.

2018 februári cikkünkben az ügyészséget idézve azt írtuk, hogy az okozott vagyoni hátrány pontosan nem állapítható még meg (szakértői vélemények alakíthatják a pontos összeget), de körülbelül 3  millió euróról van szó (900-1000 millió forintról), ami a mai árfolyamon számolva már meghaladja az 1000 milliót, azaz az egymilliárd forintot.

A pontos és hivatalos válasz most is az volt a rendőrségtől, hogy 500 millió forintot meghaladó vagyoni hátrányt okozó bűncselekmény elkövetése miatt folyt a vizsgálat, az elkövetési érték pedig nem változott a nyomozás vizsgálata során.

Arra, hogy mikor érhet véget az eljárás a múlt héten azt a választ kaptuk, hogy az alapügy vonatkozásában, a beadvány elintézését követően az iratokat a nyomozó hatóság továbbítja az ügyészségre, az elkülönített ügy vizsgálata pedig jelenleg folyamatban van.

KategóriákMETÁL