Bár Magyarországon még nincs hír a kínai koronavírussal megfertőződött betegről, kulturális rendezvények maradnak el Budapesten és Pécsen is.

A cikk a hirdetés után folytatódikElmarad a „Kínai Tavaszünnep” Kulturális és Gasztrofesztivál, jelentették be a szervezők az esemény Facebook-oldalán a 444.hu szerint. „Tekintettel a Kínában jelen lévő járványügyi helyzetre, az összes kínai holdújévi fesztiválra szervezett ünnepséget törölték. Sok európai városban a helyi kínai közösségek ugyanígy döntöttek” – olvasható a bejegyzésben, ahogy az is, hogy az eredetileg február 1-2-re szervezett programot később megtartanák.

Szintén Kínai tavaszünnep címmel Pécsen a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Hagyományos Kínai Orvoslás Konfuciusz Intézet és a pécsi vállalkozó, Kínai Csaba szervezett volna koncertet február 3-ára a Zsolnay Kulturális Negyedbe. Azonban a programot nemrég frissítették és annyit írtak hozzá, hogy elmarad. A kínai Fanpu együttes a budapesti program után lépett volna fel jövő hétfőn Pécsen is és 10 számból álló műsort adtak volna elő. Az E78 előterében pedig kínai kézműves foglalkozás várta volna az érdeklődőket.

Megkerestük a szervezőket, akik elmondták, hogy a zenekar nem hagyta el Kínát a körülményekre való tekintettel. Azt is elmondták, hogy egy későbbi időpontban tervezik ők is megtartani a programot.

A PTE operatív stábot állított fel

A Pécsi Tudományegyetem jó kapcsolatokat ápol kínai egyetemekkel és számos kínai hallgatója is van, így megkerestük az illetékeseket, hogy miként viszonyulnak a koronavírussal kapcsolatos fejleményekhez. A Szabad Pécs megkeresésére a PTE azt nyilatkozta, hogy folyamatosan figyelemmel kísérik a kérdésben kiadott nemzetközi és hazai szakmai ajánlásokat, és egyeztetnek az illetékes szakhatóságokkal. Emellett az érintett szakmák bevonásával a PTE felállított egy operatív szakmai stábot, hogy az aktuális helyzetnek megfelelő lépéseket gyorsan és hatékonyan meg tudja tenni. “Fontos azonban hangsúlyozni, hogy jelenleg sem érintett betegről, sem betegség-gyanús esetről nincs tudomásunk az egyetemen. Szeretnénk megerősíteni, hogy a PTE a továbbiakban is a maximális óvatosság elvének szem előtt tartásával és az illetékes szakhatóságok szakmai útmutatásának megfelelően fog eljárni” – tudtuk meg.

KategóriákMETÁL