A fehérorosz válság kellős közepén pihente ki a munka fáradalmait egy oligarcha jachtján Orbán Viktor külügyminisztere. Az Átlátszó készített fotókat az immáron Szíjj László tulajdonában álló “hírhedt” Lady Mrd.ről. Amelyen aztán valaki kikapcsolta a tengeri navigációs berendezést, és így a Lady Mrd. Szijjártóval együtt eltűnt a térképről.

A cikk a hirdetés után folytatódik“Minden túlzás nélkül égnek a vonalak miniszterelnöki és külügyminiszteri szinten is a minszki fejlemények kapcsán. Ma reggel a három balti külügyminiszterrel, Edgars Rinkēvičs lett, Urmas Reinsalu észt és Linas Linkevicius litván kollégával beszéltünk, majd egyeztettem Miniszterelnök úrral, aki Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel tárgyalt telefonon” – írta a külügyminiszter hétfőn, dolgozószobában telefonálós képet mellékelve a tegnapi, hétfői poszthoz – írja a Szijjártó Péter jachtozását lebuktató Átlátszó.

A cikkben ugyanis megjegyzik, hogy a fotó az adriai jachtról előző napon, most vasárnap készült. Sőt, azt is, hogy hosszas hallgatás után már vasárnap is (a jachtozás napján) megjelent egy bejegyzés Szijjártó miniszteri Facebook-oldalán, ami arról szól, hogy az európai politikát a minszki helyzet foglalkoztatja, és telefonon beszélt is erről vasárnap a külügyminiszter “Josep Borrellel, az Európai Unió külügyi főképviselőjével és Heiko Maas német külügyminiszter-kollégával”.

A poszthoz mellékelt képen, mint azt az Átlátszó újságírója meg is jegyzi, Szijjártó tárgyalóteremben mobilozik öltönyben. Mint azt az oknyomozó portál írja, Szijjártó most vasárnap a Kornati-szigetek alatt, a szárazföldtől mintegy 15 kilométeres távolságra, családja körében nyaralt Szijj László jachtján, a Lady Mrd. fedélzetén, amit nagyon szeretnek a NER kegyeltjei. És, amely nemrég még eladó volt, mintegy 6000 millió forintot kértek érte (OK, most nem túl jól váltják az eurót).

Szijj építőipari cégeivel rengeteg állami és önkormányzati megbízást elnyerő tiszakécskei nagyvállalkozó, a 100-as lista készítói szerint jelenleg a negyedik leggazdagabb magyar ember.

Nem tudjuk, persze, mit fog mindehhez szólni Orbán Viktor, aki több Balatonra és kevesebb Adriára bíztatta a népet, de az is lehetséges, hogy Szijjártó csak Mészáros Lőrinc tanácsát fogadta meg, miszerint “bátoraknak kell lenni”.

Frissítés 15.05 – Szijjártó államtitkára megvédte a nagy munkabírású minisztert

„A mai hírekkel kapcsolatban:Igen, a miniszter szabadságát tölti, és közben dolgozik. Számos külügyminiszterrel tárgyalt telefonon, foglalkozott a beruházás-ösztönzési támogatásokkal, velem pedig a nemzetközi sporteseményekre vonatkozó – koronavírussal kapcsolatos – szabályokat dolgozta ki.A külügyminiszter általános munkatempóját még az ellenfelei is elismerik, a szabadsága sem telik munka nélkül. A képmutatás csúcsa, hogy azok, akik folyamatosan a magánélet szentségéről és sérthetetlenségéről beszélnek, leselkednek, és fényképeket készítenek egy, a családja körében lévő emberről” – írta Menczer Tamás.

A teljes cikket az Átlátszón olvashatják el.

KategóriákMETÁL