A pécsiek akarata érvényesül a Janus Pannonius Múzeumban címmel adott ki sajtóközleményt hétfőn délben Péterffy Attila pécsi polgármester. Mint íra, „a mai nappal három hónapra dr. Bertók Gábor régész-főmúzeulógust bíztam meg a pécsi Janus Pannonius Múzeum vezetésével”. Mindeközben pedig újra, immáron harmadszor is kiírja az önkormányzat pályázatát az intézmény igazgatói posztjára.

A cikk a hirdetés után folytatódikA pécsi Janus Pannonius Múzeum igazgatójának megbízatása 2021 januárjában lejárt, emlékeztet a polgármesteri közlemény.

„Idejekorán, 2020-ban megkezdtük az új igazgató kiválasztásának procedúráját, Szeptember 22-én kiírtuk a pályázatot, ám ebben az első körben eljárástechnikai problémák merültek fel. Ezért 2021 januárjában újabb pályázatot írt ki Pécs önkormányzata” – idézi fel az eseményeket a közlemény.

A polgármerster azt írta, hogy a véleménye szerint az önkormányzat precíz munkát végzett a pályázat kiírásakor és gondosan járt el a szakmai bírálóbizottság összeállításakor is. Dr. Bertók Gábor pályázata mindkét körben komoly támogatást kapott. A második pályázat során a bírálóbizottság 7 tagjából 5 őt javasolta a múzeum igazgatójának.

„Meglátásom szerint a grémium alapos munkát végzett, és egyértelműen az intézmény jelenlegi főmúzeológusát javasolta a posztra. Dr. Bertók Gábor mellett szólt az is, hogy március 15-én rangos állami kitüntetésben, a Magyar Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozatának kitüntetésében részesült” – közölte.

Majd beszélt arról is, amit a Szabad Pécs írt meg elsőként saját forrásokra hivatkozva a múlt héten, hogy a minisztérium megvétózta a pécsi önkormányzat pályázati döntését.

„A múzeumokra vonatkozó jelenleg hatályos törvény alapján az igazgatót akkor nevezhette volna ki az önkormányzat, ha a vezetői megbízáshoz az Emberi Erőforrások minisztere egyetértését adja. A szaktárca államtitkára azonban május 20-án kelt levelében megvétózta az új igazgató kinevezését, mégpedig mindenféle indoklás nélkül” – fogalmaz a polgármester.

Ebben a helyzetben jogilag nem tehet mást Pécs önkormányzata, szól a közlemény, minthogy újabb pályázatot ír ki az igazgatói posztra.

Pécs polgármestereként annak érdekében, hogy a pályázat lefolytatásának időtartamában is a pécsiek akarata érvényesüljön, a mai nappal, május 31-én három hónapra dr. Bertók Gábort bízta meg Péterffy Attila a Janus Pannonius Múzeum igazgatói feladatainak ellátásával.

Címkék:
KategóriákJAZZ