Mindkét beruházás külön érdekessége, hogy a kivitelezési szerződéseket az önkormányzati választások előtt két nappal írták alá.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Európai uniós támogatásból valósulhat meg az új többkorosztályos játszótér Kertvárosban, a Nagy Ferenc tér, Szabó Ervin tér, és Tildy Zoltán utcák által lehatárolt kb. 4,4 hektáros területen. A játszótér ötlete 2015-ös vagy 2016-os lehet, hisze az ún. Kertváros Konzultációban már arról lehetett szavazni, hogy hol épüljön meg. Csizi Péter már 2018-ben is ennek a létesítménynek látványterveivel (kiemelt képünkön) kampányolt, de így sem tudta meggyőzni a pécsieket, hogy a parlamentbe juttassák. Akkor még abban reménykedtek a politikusok, hogy önerőt nem kell biztosítani a projekthez. A forrást végül egy érdekes konstrukció keretében a Pécsi Helyi Akciócsoporton keresztül tudták előteremteni a projektre és a tervek szerint 2019 őszére már készen kellett volna lennie.

Mivel a második közbeszerzés sikeresen lezárult (az első körben nem adott be senki pályázatot) meg is lett a kivitelező. Az erről szóló szerződést 2019. október 11-én, azaz két nappal az önkormányzati választások előtt írta alá a korábbi városvezetés és az RPSC Kft. Az eredetileg becsült ár nettó 72 millió forint volt, de a kozármislenyi cég nettó 95 millió forintos ajánlata lett a befutó. Így – mivel a pályázati forrás bruttó 100 millió forint – a többit (28 millió forintot) a városnak már a saját költségvetésből kell hozzátennie.

A másik érvényes pályázatot a Szedibau Kft. adta be, de ők a másik részben, azaz az uránvárosi KRESZ-park korszerűsítésénél lettek befutók. Ők is ugyanezen a napon írták alá a szerződést a várossal, ami azt jelenti, hogy az eredetileg nettó 29 millió forintra becsült beruházást nettó 36 millió forintért csinálhatják meg. (A Szedibau-t egyébként pont ma említettük a Ferencesek utcájáról szóló cikkünkben, mert úgy tűnik, hogy az uránvárosi piac után ez a feladat is hozzájuk kerülhet.)

Ilyen lesz a KRESZ-park

Kattintásra a kép nagyobb lesz | Fotó: közbeszerzési dokumentáció

Ez lesz a játszótéren

Kattintásra a kép nagyobb lesz | Fotó: közbeszerzési dokumentáció

Az önkormányzat sajtóközleménye szerint a 2020 januárjában megkezdődő kivitelezés 5 egymástól jól elkülöníthető elemet tartalmaz: többkorosztályos játszótér (1); felnőtt játszótér (2); rendezvény tér (3); elkülönített kutyafuttató (4); parkolóhely kialakítása (5).

Többkorosztályos játszótér (1): A játszótéren összesen 1550 m² nagyságú területen, 16 db EU szabványnak megfelelő játék kerül kihelyezésre, többek között játszóvárak, kötélpálya, lengőhinta, rugós játékok, akadálymentes hinta, mini mászóka, párosító és labirintus táblák. A játszótéren összesen 16 darab pad nyújt pihenési lehetőséget a szülők, kísérők számára. A gyerekek számára veszélyes napfénytől a játszótéren kiültetett 8 db fa, valamint a 11 db napvitorla nyújt védelmet. A játszótéren a fentieken kívül kialakításra kerül kerékpártároló, szemetes, ivókút, valamint az egész létesítmény körbekerítésre kerül. A fejlesztés által tervezett értékek védelmét szolgálja a világításrendszer, mely a tervek szerint napelemes kialakítású lesz.

Felnőtt játszótér (2): A tervezett fitnesz park két részre bontható: klasszikus szabadtéri fitnesz elemek és „street workout” elem. A klasszikus szabadtéri fitnesz elemek esetében a játszótéren belül kerül kialakításra összesen 6 db szabadtéri elem (gyalogló, hasizom erősítő, comberősítő, belső comberősítő, 2 db gyermek fitnesz eszköz. gyalogló). Street workout elem esetében egy egységes szerkezet kialakítása történik, amely elsősorban a nyújtást, lazítást, valamint a saját testsúlyos edzést szolgálja, a játszótéren kívül kerül elhelyezésre. A szerkezet sajáttestsúlyos erősítő pálya, amelyen a különféle húzódzkodóktól, kapaszkodóktól, mászórúdtól a hasizom erősítőig mindenféle elem megtalálható.

Rendezvény tér (3): A rendezvény infrastruktúra kis fedett színpaddal, áramkiállással, öltözővel, és 50 db raktározható székkel a PÉTÁV hőközpont épületének nyugati oldalában, illetve annak déli oldalán kerül kialakításra. Az egykori PÉTÁV Kft. épületében kerül kialakításra az öltöző és a mosdó is. Az épület déli oldalán kap helyen a színpad is.

Elkülönített kutyafuttató (4): A területen egy 916 m² nagyságú elkerített, esőbeállóval, kutyagumi gyűjtővel, paddal ellátott kutyafuttatóval is bővül

Parkolóhely kialakítás (5): A rendezvénytér közelében egy akadálymentesített parkoló kialakítása is megtörténik.

KategóriákMETÁL