Aggódó olvasói levelet kaptunk, mely szerint az egykori Pátria Hotel előtt egészségesnek tűnő fákat vágtak ki, és ezzel ismét csökkent a belvárosi zöldfelület.

A cikk a hirdetés után folytatódikA fás szárú növények védelmét Pécsen is önkormányzati rendelet szabályozza, ami magán- és közterületen található fákról, cserjékről és bokorfákról egyaránt szól. Ebben a rendeletben nem csak az esetleges kivágást engedélyező körülményeket, de a pótlás lehetséges módjait is rögzítik.

A volt Pátria Hotel jelenleg átalakítás alatt áll, a nyilvánosan elérhető tervek szerint az emeleten lakások kapnak helyet, de fitnesz/wellness-terem, irodák, kávézó és magánklinika is lesz az épületben. Az a fotóinkon is látszik, hogy nem tarvágás történt, de a legnagyobb és így legtöbb árnyékot adó fák eltűntek. Az oldalon elérhető látványterveken még a kivágott gesztenyefák láthatóak, ezekkel kapcsolatban kaptunk olvasói levelet, így megkerestük az önkormányzatot.

A pécsi önkormányzat tájékoztatása szerint a terület magántulajdonosa május 6-án nyújtotta be fakivágási engedély-kérelmét. Ebben, névjegyzékben szereplő, táj- és kertépítészeti szakértő által készített kertészeti szakvélemény is szerepelt. Eszerint a fák aknázó molytól fertőzöttek és gondozatlanok voltak.

A hatósági főosztály a hatályos önkormányzati rendelet alapján az 5 darab vadgesztenyefa kivágásához megadta az engedélyt, egyúttal a tulajdonost 31 darab – meghatározott méretű, 10/12-es*, kétszer iskolázott – fával egyenértékű növényzet pótlására kötelezte. A kertészeti szakvélemény alapján ezt 21 darab 10/12-es fával, 11 darab oszlopos fenyőfélével és 478 darab cserjével pótolják.

Kerestük a Pátria átalakításán dolgozó magánvállalkozást a weboldalukon megadott e-mail-címen, hogy pontosan hogyan fog kinézni a terület az átrendezés után, de egyelőre nem válaszoltak.

(*A 10/12-es méret azt jelenti, hogy egy méter magasságban 10-12 cm a fák törzsének kerülete.)

A tájékoztatás is fontos volna

Sok országban bevett gyakorlat, hogy a kivágásra kijelölt fákra, illetve azok környékére tájékoztató lapokat, plakátokat, táblákat tesznek ki. Ezekről a környékbeliek, arra járó polgárok megtudhatják a kivágás okát, illetve az is előfordul, hogy az engedély számát is feltüntetik, amivel kapcsolatban lehet tájékozódni, kifogással élni.

Frissítés:

Válaszolt a cég a megkeresésünkre, és arról tájékozatták a Szabad Pécset, hogy az épület előtti park látványtervei nemrég készültek el és ezeket a közeljövőben tervezik kihelyezni az építkezésen. Csatolták is ezeket így meg tudjuk mutatni, hogy milyen parkra lehet számítani a beruházás befejezése után.

KategóriákMETÁL