Ellentmondás van Orbán Viktor napokban megtartott “éves sajtótájékoztatóján” a Mátrai Erőmű eladásáról és a vételárról elmondott nyilatkozata, és a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opus NyRt. által decemberben, ugyanerről az ügyről mondottak közt, mutatott rá szombat reggeli posztjában Tóth Bertalan, az MSZP elnöke.

A cikk a hirdetés után folytatódikTóth Bertalan a Mátrai Erőmű eladásáról és a vételárról szóló Facebook-posztját (amelynek folytatását is megígérte) az alábbiakban szó szerint idézzük.

„Egyre nagyobb a köd a Mátrai Erőmű megvásárlása körül.

Történt, hogy a miniszterelnök a 2020. évi sajtótájékoztatóján (_nevezhetjük így bátran, hiszen a korábbi évek tapasztalataiból kiindulva idén többet nem tart_) újságírói kérdésekre is válaszolt, és mondott néhány érdekes dolgot a Mátrai Erőmű tulajdonosváltásáról is. Önmagában egy erőmű adásvétele nem feltétlenül tartana számot közérdeklődésre, de itt mégis az ország második legnagyobb erőművéről, az ország egy részének legnagyobb foglalkoztatójáról, több mint 10.000 ember megélhetéséről van szó. Az ügylet körül gépészkedő fideszes üzleti kör, a közpénzmilliárdok sorsa, az egymásnak ellentmondó információk és a megválaszolatlan kérdések sora pedig több mint nyugtalanító.

A miniszterelnök szavai sem tisztáztak mindent – sőt, egyes elemeket még jobban összezavartak -, de néhány dologban igazolta a korábbi feltevéseinket. Így a miniszterelnök szavaiból kiderült, hogy szó nincs az állami vagyon értékének növeléséről, észszerű és gazdaságos hasznosításáról – ahogyan Fónagy János államtitkár indokolta az ügyletet egy hónapja -, hanem arról van szó, hogy Mészáros Lőrinc érdekeltsége nem tudta nyereségesen üzemeltetni az erőművet, felélte, illetve hazavitte az erőmű tartalékait, ugyanakkor nem volt kedve tovább finanszírozni a veszteséget, és ezért be akarta zárni az erőművet. Mészáros azonban átlátta, hogy az erőmű bezárása további jelentős költséggel és szociális feszültséggel járna, ezért arra gondolt, hogy felajánlja megvásárlásra az erőművet a kormánynak, hiszen az adófizetők pénze erre is elég lehet, bajlódjon a veszteség finanszírozásával és az erőmű átalakításával az állam.

Na, pont ez az a rablópolitika, ami ellen küzdünk, amely nem szól másról, mint a közpénzek minél gyorsabb és nagyobb megcsapolásáról, a meglévő értékek lerablásáról, és a közösség érdekeinek semmibe vételéről. Helyes, hogy a kormány nem akarja az út szélén hagyni az erőműhöz közvetlenül vagy áttételesen kapcsolódó emberek ezreit, de helytelen, ha ennek indokával akár egy forint közpénzhez is juttatja a bajt okozó Mészáros-érdekeltséget.

És ha már itt tartunk: még mindig nem tudjuk, hogy mennyit fizet az állam az erőműért. A miniszterelnök azt mondta, nemzetközi vagyonbecslő céget kértek fel az ügylet felmérésére, és ha lezárult, akkor ennek eredményét nyilvánosságra is hozzák. A miniszterelnök tájékoztatója alapján tehát egy nemzetközi társaság ma is vizsgálja a pontos forgalmi értéket, így annak megállapítása csak a jövőben fog lezáródni.

Ezzel szemben az OPUS Global Nyrt. 2019. december 23-án azt a rendkívüli közleményt jelentette meg a tőzsdei befektetőknek címezve, hogy e napon a társaságuk végleges szerződést kötött az MVM Zrt.-vel a Mátrai Erőmű Zrt. 72,66%-os tulajdoni hányadának az értékesítése tárgyában. Figyelemmel arra, hogy a polgári jog értelmében a felek megnevezése, a tárgy, és az ellenszolgáltatás megjelölése hiányában nem tud érvényes szerződés létrejönni, ezért az OPUS tőzsdei nyilatkozata arra utal, hogy a felek a vételárban már megegyeztek. A kormányfői nyilatkozat viszont ennek szöges ellentétére utal.

Valaki tehát nem mond igazat. Az igazság kiderítése érdekében további lépéseket tettem.

Folytatás következik.”

KategóriákMETÁL