Paks2-ről, a Pécs mellé tervezett atomtemetőről és a szélerőművekkel kapcsolatos abszurd szabályozásról tartott sajtótájékoztatót az LMP kedden délután Pécsett.

A cikk a hirdetés után folytatódikOrbán Viktor 2015-ben Pécsett határozottan azt mondta, hogy nem lesz Pécs közelében atomtemető a pécsiek megkérdezése és jóváhagyása nélkül, de az azóta eltelt időben a kormány nem ennek az ígéretnek a szellemében tevékenykedik a kérdésben. Sőt, tavaly nyár óta pedig még egyértelműbbnek tűnik az LMP számára, hogy Pécs közelében szeretnék az atomtemetőt megépíteni, ezért is indították el a múlt év őszén a Stop Atomtemető jelszó alatt meghirdetett aláírásgyűjtési kezdeményezésüket. Nagyjából így foglalható össze nagyjából az, amivel Keresztes László Lóránt, az LMP országgyűlési frakciójának vezetője kezdte a kedd délutáni pécsi LMP-s sajtótájékoztatót. (Igen, ez a második pécsi LMP-s sajtótájékoztató volt kedden. Az elsőről a pécsi rendkívüli közgyűlési ülésről szóló tudósításunk részeként számoltunk be.)

Keresztes László Lóránt elmondta, hogy már benyújtotta a parlamentnek az LMP azt a javaslatát, amelynek célja, hogy a kormány módosítsa a nukleáris hulladékok elhelyezésének nemzeti stratégiáját. Jelenleg ugyanis Pécsnek közvetlen beleszólása nincs abba, hogy a közigazgatási határától akár csupán néhány kilométerre a kormány megépíti-e vagy sem a nagy radioaktivitású nukleáris hulladék végleges elhelyezését biztosító tárolót. Éppen ezért adták be a módosító javaslatukat, hogy ezzel sikerüljön megakadályozni, hogy atomtemető épüljön Pécs mellett.

Középen Schmuck Erzsébet és Keresztes László Lóránt – Fotó: Babos Attila/Szabad Pécs

A sajtótájékoztatón a Szabad Pécs azon kérdésére, hogy mennyire tartja reálisnak azt, hogy valóban a parlament elé kerül az LMP módosító javaslata, és tényleg lehet egyáltalán majd szavazni ról a T. Házban, Keresztes László Lóránt úgy reagált, hogy ha ezt nem tennék meg, akkor 20 ezer választópolgár akarata ellen tennék ezt meg, és szembemennének Orbán Viktor 2015-ös ígéretével is. Merthogy a cél az az, mint ezt már korábbi kapcsolódó anyagainkban leírtuk, hogy az LMP 20 ezer aláírást gyűjtsön össze a Pécs mellé tervezett atomtemető ellen. Jelenleg ennek több, mint a fele máár megvan, azaz több, mint tízezren aláírták az LMP petíciós íveit.

Ez amúgy nem helyi népszavazási kezdeményezés, és nem is feltétlenül a most benyújtott parlamenti módosító javaslat miatt kezdték el, hanem egy petíció, amellyel nyomást szeretnének gyakorolni, és megmutatni, hogy a pécsiek nem akarnak a nyakukba egy atomtemetőt.

Keresztes László Lóránt szerint a Fidesz zöldülni próbál, zöldnek próbálja mutatni magát, de mindez hazugság, a  Fidesz zöldebbnek mutatja vagy próbálja mutatni magát,  mint amilyen valójában. Ahogyan az Orbán-kormány klímastratégiája sem szól másról szerint, mint arról, hogy a paksi bővítést próbálják azzal legitimálni.

Keresztes arra emlékeztett, hoogy Süli János volt paksi polgármester, a paksi bővítésért felelős tárca nélküli miniszter nemrég (ismét) azt nyilatkozta, hogy az atomenergia olcsó, környezetbarát és biztonságos. Miközben Keresztes állítása szerint az atomenergia nem környezetbarát, hiszen évszázadokig sugárzik a mérgező anyag, ezért van szükség atomtemetőre is. Ráadásul  alapfeltétele az uránbányászat is. Az atomenergia nem olcsó, mert a megépítés költségeibe “elfelejtik” beleszámolni az ún. későbbi, externális költségeket, mint például a már kiégett fűtőelemek elhelyezésének a költségét. És az atomenergia nem is biztonságos. És itt nem csak a két tragikus helyszínt, Csernobilt és Fukusimát kell ehhez felidéznünk, hanem a közelmúlt magyarországi történéseit is, a paksi atomerőmű üzemzavarait.

Az LMP kedd délutáni pécsi sajtótájékoztatóján Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke a szélerőművekre vonatkozó kormányzati változtatásokról beszélt. Úgy fogalmazott, hogy a magyar kormány nagy bűne, hogy a környezetvédelmet egyfajta luxusnak tekinti, miközben valójában nem előrébb lép a zöldpolitikában,hanem éppen ellenkezőleg, a környezetvédelem intézményrendszerét szétveri, kiszorítva egyúttal azokat a civil szervezeteket a környezetvédelmi döntésekbe való beleszólás lehetőségéből, amelyek hallatnék a hangjukat.

Sőt, a kormány döntése értelmében szélerőműveket lakott terület 12 kilométeres közelében nem lehet telepíteni. Ami teljesen nonszensz a zöld politikus szerint, mert ez lényegében a gyakorlatban azt jelenti, hogy Magyarországon egyáltalán nem vagy alig lehet szélerőművet telepíteni. Nem kérdéses az LMP szerint, hogy az atomlobbit és Paks2-t segítik ezzel. A Szabad Pécs azon kérdésére, hogy küldöldön van-e hasonló gyakorlat, és ilyen mértékű, Schmuck Erzsébet úgy felelt, hogy az egyértelmű, hogy az ellen nem lehetne kifogás, sőt, hogy lakott terület közvetlen közelébe, egy-két kilométeren belül ne lehessen szélerőművet telepíteni, de az új magyar szabályozás már nem racionális és nem az ország és a magyar emberek érdekeit szolgálja.

Megkérdeztük, hogy jól értjük-e, hogy a jelenlegi felállás szerint

Pécs szinte közvetlen közelébe, legfeljebb 7-8 kilométerre a várostól lehet atomtemetőt építeni, de ugyanilyen távolságra, sőt még nagyobb távon (12 kilométeren) belül sem lehet szélerőművet építeni.

Schmuck Erzsébet azt mondta, jól értjük, ez teljesen nonszensz, de jelenleg valóban ez az igazság.

KategóriákMETÁL