A Helyközi Járat elnevezésű médiaegyüttműködési program részeként jelent meg a Szabad Pécs egyik komoly olvasottságot, nem mellesleg komoly szakmai sikert is elért riportja, Balogh Robert író, drámaíró, lapunk külsős munkatársa tollából. E cikkünk alapján, ugyancsak a Helyközi Járat keretében készített, Fekedet a középpontba állító videóriportot a Partizán a közelmúltban. 

A cikk a hirdetés után folytatódikA „Gazdagok szeretnénk lenni és külföldön élni!” – A munka miatti elvándorlás megtizedelte a sváb falvakat is című riportunkban az elvándorlásról, a baranyai sváb falvakat sújtó elvándorlásról írtunk, és persze annál sokkal többről is. Ráadásul az elvándorlás olyan mértékűvé vált az elmúlt évtizedekben, hogy alig akad család, amelyet ne érintene. Különösen sújtja a kistelepüléseket.

A Helyközi Járat együttműködési programban a Partizán a már megjelent cikkek alapján, azokból kiindulva készített önálló, saját videós anyagokat, riportokat. A magyarországi németekről, a baranyai svábokról is forgattak, mivel – mint írják is a Partizán YouTube-csatornáján e videó alatt – a magyar kistelepülések elnéptelenedése komoly kihívások elé állítja azokat, akik nem szeretnék elhagyni azt a közösséget és miliőt, amihez kötődnek.

A Partizán stábja Fekedre látogatott, az alig több, mint 200 lelkes baranyai faluba, ahol a sváb örökség ápolásával és nyitottságukkal sikeresen fékezik az elvándorlást. A Partizán helyszíni riportjában a falu polgármesterével, Tillmann Péterrel beszélgettek.

A magyarországi sváb falvakból történő elvándorlás témája a G7-et is megihlette, és feldolgozták ebben a részletes, érdekes adatsorokat is közlő cikkben.

Ez a cikk a Helyközi Járat együttműködési program keretében valósult meg, ami a Partizán támogatásával jött létre, hat magyar szerkesztőség közös projektjeként. Tarts velünk, szállj fel a Helyközi Járatra! Ha van egy jó sztorid, írd meg nekünk a helykozijarat@gmail.com címre.

A Szabad Pécs eddigi cikkei, amelyek a Helyközi Járat média-együttműködési program keretében jelentek meg ITT OLVASHATÓK.

KategóriákMETÁL