Az önkormányzat sajtóközleményéből kiderül, hogy a Pécsi Sport Nzrt.-nél történek, amit akkoriban a Fidesz volt polgármesterjelöltje, Vári Attila irányított – bűncselekmény gyanúját is felvetik.

Az önkormányzat sajtóközleményéből kiderül, hogy a Pécsi Sport Nzrt.-nél történek, amit akkoriban a Fidesz volt polgármesterjelöltje, Vári Attila irányított – bűncselekmény gyanúját is felvetik.

A cikk a hirdetés után folytatódik



A közlemény szerint nem sokkal az őszi önkormányzati választások után az akkor még Vári Attila által irányított társaság számítógépeiből és rendszeréből közvetlenül a választások után vélhetően merevlemezek és adatok tűntek el.

A pécsi önkormányzat tájékoztatása szerint 2019. október 16-án (azaz 3 nappal a választások és 1 nappal azután, hogy Péterffy Attila polgármester minden önkormányzati cég vezetőjét figyelmeztette iratmegőrzési kötelezettségére) Vári Attila elkérte a PSN Zrt. informatikai rendszere működtetésével megbízott vállalkozótól a társaság levelezőrendszeréhez szükséges felhasználónevet és jelszót. A rendszergazda ezeket az adatokat át is adta, de ezt követően ezekkel a jelszavakkal többet nem tudott belépni az általa kezelt adatbázisba, mert azokat megváltoztatták. Az új jelszavakat december 12-én kapta meg Vári Attila asszisztensétől, de a rendszerbe belépve akkor komoly változásokat tapasztalt.

Azt is írják, hogy 2019. október 17-én Vári Attila, személyi asszisztense és a PSN Zrt. üzemeltetési igazgatója asztali számítógépéről hardverek, szoftverek és adatok tűntek el. Mindhárom számítógépbe új merevlemez került, a régieket és az azokon tárolt adatokat eltulajdonították. Ugyanígy eltűnt a gépekről a 2019. október 17-e előtt folytatott teljes céges levelezés több e-mail-cím tekintetében, a Magyar Telekom által üzemeltetett központi szerverről pedig úgy törölték a levelezés teljes tartalmát, hogy azt a felhasználó ne tudja visszaállítani. 

A történtek több bűncselekmény gyanúját is felvetik, egyebek mellett zárt küldemény megszerzését, megismerését, másnak továbbított vagy tárolt adat kifürkészését, rögzítését, az információs rendszerben lévő adat jogosulatlan megváltoztatását, törlését és idegen dolog jogtalan eltulajdonítását. 

A pécsi önkormányzat bízik abban, hogy a hatóságok kiderítik: kiknek állt érdekében, hogy adatok tűnjenek el röviddel az októberi választások után, hogy ezek milyen adatok és miért kellett tőlük éppen a választások után megszabadulni annál a cégnél, amelynek a vezetője egyben a kormányoldal polgármesterjelöjtje volt. A jogi és pénzügyi átvilágítás folyik tovább a pécsi önkormányzat gazdálkodó szervezeteinél – zárul a közlemény.

Korábban a Péterffy Attila által kezdeményezett átvilágítások következményeként a ZSÖK ügyvezetőjének, Vincze Balázsnak és a Pécsi Vagyonhasznosító vezetőjének, Szentgyörgyi Dávidnak is mennie kellett. Utóbbi esetében több feljelentés is született.

Frissítés 12.20 – Kerestük Vári Attilát és a Magyar Telekomot is

Utóbbitól azt kérdeztük, hogyan lehetséges teljes üzleti levelezés letörlése. Egyáltalán lehetséges-e általánosságban ilyen jellegű szolgáltatás megrendelése, különös tekintettel például egy cég aktuális utolsó 5 éves tevékenységére. Lehet-e egy cégnek legálisan azt kérnie, hogy töröljék a teljes üzleti levelezését, és kértek-e a cégtől ilyet tavaly októberben? Ha pedig nem, vagy nem is lehetséges, akkor indítanak-e saját, belső vizsgálatot?

Vári Attilától pedig azt kérdeztük, hogy sejti-e, hogy miről lehet szó? Észrevette-e, hogy „törlődtek” adatok? Sőt, hogy valakik kicserélték a merevlemezt? Emlékezettük, hogy a korábbi teljes céges levelezés is eltűnt a sajtóközlemény szerint, de ő maga október 17-ét követően is néhány napon át dolgozott, illetve hivatalban volt, mielőtt lemondott. Megkérdeztük, hogyan lehetséges, hogy esetleg nem tűnt fel neki a változás? Vagy az, hogy valakik kicserélték a merevlemezt? És persze azt is megkérdeztük, hogy esetleg nem éppen ő adott-e utasítást a törlésre, vagy hagyta azt jóvá?


KategóriákMETÁL