Kockás ingben érkezett a pedagógusok többsége ma a Baptisták által fenntartott pécsi Cserepka Iskolába. Kétnapos sztrájkba kezdtek ugyanis a pedagógusok, s mint az összes többi helyen, ahol korábban elégedetlenkedtek és sztrájkoltak, nem csak a jobb fizetésért, anyagi és erkölcsi megbecsülésért, hanem a jobb és modernebb oktatásért is kiálltak.

A cikk a hirdetés után folytatódikTíz pedagógusból nyolcan munkabeszüntetéssel sztrájkolnak ma és holnap a pécsi Cserepka Iskolában (ez az egykori pécsi sportiskola, a “Tási”, amelynek mai teljes neve: Cserepka János Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Baptista Sportiskola, Általános Iskola, Gimnázium és Technikum).

Az épületre reggel nyolckor kikerült egy SZTRÁJK-feliratú molinó is. Az iskola vezetése és a fenntartó baptisták tudomásul vették a sztrájkot. Természetesen mindez nem azt jelenti, hogy nincsenek jelen az iskolában a pedagógusok, nem mentek be dolgozni, hiszen a gyermekfelügyeletről is gondoskodniuk kell, és ezt vállalták és teszik is. A sztrájk egyelőre figyelmeztető és figyelemfelhívó, ezért is “csupán” kétnapos, a közoktatás helyzetére és a kormányzat részéről az érdemi párbeszéd teljes hiányára szeretnék ráirányítani a közvélemény figyelmét.

Ettől függetlenül a szülők is reagáltak a helyzetre, nagyjából csak minden tizedik gyermek érkezett be az intézménybe, jellemzően általános iskolások és azon belül is alsó tagozatosok, miközben a cserepkás diákok mintegy félezres közösséget alkotnak.

A pedagógusok vállalták, hogy a sajtónak csoportképet állnak az épületre felkerülő molinóval, de azon túl azt kérték, hogy a sajtóhoz eljuttatott közleményüket idézzük csak, abban mindent leírtak, amit kommunikálni kívánnak jelenleg a sztrájkkal kapcsolatban. Abban pedig azt írták, hogy a sztrájkot azért hirdetik meg, hogy felhívják a figyelmet a pedagógusok munkájának, anyagi és társadalmi megbecsülésének hiányára.

„Követeljük, hogy béreinket közelítsék az EU ajánlásának megfelelően — a diplomás átlagbér 80%-hoz! Ennek eléréséhez már most tegyenek érdemi lépéseket, ne várjanak 2028-ig! Nem hagyhatjuk, hogy még öt év „ingyenmunkát” várjanak el tőlünk! Garantálják az ezt követő időszakra is a bérek inflációkövetését! Töröljék el a megalázóan alacsony gyakornoki bérezést a pályakezdő kollégák esetében! A túlórákat, mint minden más munkahelyen, fizessék ki!” – fogalmaztak.

A cserepkás közlemény szerint a nagyon alacsony fizetések következtében tehetséges, inspiráló kollégák tucatjai hagyják el a pályát kényszerűségből, akiket ilyen körülmények között végképp lehetetlen pótolni, márpedig ez a közoktatás minőségének további rohamos romlásához vezet. A pedagóguspályát haladéktalanul vonzóbbá kell tenni a fiatalok számára! Ennek első lépése az azonnali bérrendezés.

Azt is hangsúlyozták, hogy az akciójuk nem irányul kollégáik ellen, nem irányul az iskolájuk vezetősége vagy a fenntartójuk ellen, és főleg nem irányul a tanítványaik ellen, sőt: az ő érdekeiket szem előtt tartva cselekednek “egy jobb, szabadabb oktatási rendszerért, emberi és szakmai méltóságunkért, a gyermekeink jövőjéért”.

Kötelességüknek érezték azt is a közlemény szerint, hogy a kiállásukkal felhívják a figyelmet az alaptörvénybe foglalt jogaikra, valamint az oktatásügy kiemelt fontosságára. 

„Meggyőződésünk, hogy mostani munkavállalói harcunk sikere az egész magyar társadalom érdekét szolgálja, ezért kérjük mindenki megértését és szolidaritását” – fogalmaz a pécsi Cserepka Iskola sztrájkbizottságát alkotó pedagógusok által aláírt közlemény.

Diákok virrasztanak Pécsett az oktatásért

A magyar oktatásban kialakult helyzet miatt és a pedagógusok védelme érdekében egy másik kiállás is lesz hamarosan Pécsett. A jövő kedden (szeptember 27-én), este 8 órától a pécsi diákközösség szervezésében tartják meg a Virrasztás az oktatásért elnevezésű rendezvényt, írta közleményében az említett diákmozgalom. A pécsi diákközösség ezzel az akcióval (Facebook-esemény linkje) szolidaritást vállal a miskolci Herman Ottó gimnázium felmentett igazgató-helyettesével is.

Mint írták, a rendezvény mentes a pártpolitikától, közös kezdeményezés a pécsi diáksággal az oktatásért, a tanárokért “és a jövőnkért”. A virrasztás tudomásul vételét kérni fogják a rendőrségtől, s az esemény lebonyolítását a TASZ és a Pedagógusok Szakszervezete segíti. A szervezők azt írták, azokat várják a virrasztásra, akinek fontos az oktatás és akinek fontos a diákok és a tanárok jövője!

Ez a cikk a “Szabad oldal” kezdeményezés részeként jelent meg, együttműködésben a Szabad Európával.

KategóriákMETÁL