Megjelent szombaton a Magyar Közlöny legfrissebb száma, amelyben több, az új koronavírus okozta világjárvány miatt elrendelt magyarországi intézkedésekről is szó esett. Például arról, hogy mi is lesz az óvodákkal és a bölcsődékkel, valamint, hogy lesz-e ítélkezés.

A cikk a hirdetés után folytatódikA Kúria elnöke, az Országos Bírósági Hivatal elnöke és a legfőbb ügyész javaslatára rendkívüli ítélkezési szünet kerül elrendelésre.

A bölcsődei ellátást végző intézmény, valamint az  óvoda elhelyezkedése szerinti települési önkormányzat polgármestere – a fővárosban a fővárosi kerületi polgármester – a bölcsődei és az  óvodai ellátást végző intézmények esetében rendkívüli szünetet rendelhet el. A polgármester a  szünet elrendeléséről soron kívül tájékoztatja az emberi erőforrások miniszterét.

A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

Frissítés 17.25 – Pécsett is tárgyalnak a városházán szombat délutántól, Kozármisleny bezárja intézményeit

A Szabad Pécs tudomása szerint délután fél négykor ült össze ismét Pécsett, a városházán a koronavírusjárvány miatti teendőket, intézkedési javaslatokat megtárgyaló operatív bizottság Péterffy Attila polgármester vezetésével. A városvezetésnek még a tárgyalások kezdete előtt küldtünk kérdéseket, amelyekre a választ valószínűleg csak az értekezletet követően kaphatjuk meg.

Mindeközben néhány perce Kozármisleny polgármestere, Bíró Károly azt jelentette be a Facebookon, hogy hétfőtől a kisvárosban az óvoda és a bölcsőde is bezár, de átmenetileg, március 16-a és 20-a között ügyeleti rendszerben működtetik azokat.

17.35 Péterffy Attila a Facebookos is beszélt a vírusról

Pécs polgármestere pénteken este tett ki egy videót a közösségi oldalára arról, hogy a pécsiek legyenek elővigyázatosak, tartsák be a legfontosabb szabályokat, vigyázzanak egymásra és szeretteikre.

Nemrég pedig az is külön megjelent a polgármesteri Facebook-oldalon, hogy milyen intézkedéseket vezettek be a Tüke Busz járatain, amelyről egyébként már itt is írtunk.

„Kiemelten fontos célunk, hogy a közösségi közlekedés folyamatosan működjön. Ezért a Tüke Busz Zrt. buszvezetőinek védelmében kérésemre az eddigi elsőajtós felszállás helyett csak a hátsó ajtókat használhatják az utasok. A buszok első ajtajai zárva lesznek, a sofőröknél nem lehet jegyet venni, a buszvezetőket védőszalaggal választjuk el az utastértől. A buszokon fokozott fertőtlenítést és fokozott szellőztetést rendeltem el.” – írta.

17.45 Leállítják az egészségügyi szűrőprogramokat is

A szerdán kihirdetett veszélyhelyzet időtartama alatt a szombati Magyar Közlönyben megjelentek szerint a szervezett, célzott népegészségügyi szűrővizsgálatok elvégzése a veszélyhelyzet megszűnéséig elhalasztásra kerül.

17.48 Fogorvosi alapellátás: csak sürgős esetben

A fogorvosi alapellátás keretében csak sürgősségi ellátás nyújtható a  veszélyhelyzet időtartama alatt.

17.50. Nem kell megújítani a “táppénzes papírokat”

A keresőképtelenségről szóló, a keresőképtelenség és keresőképesség orvosi elbírálásáról és annak ellenőrzéséről szóló rendelet szerinti igazolásokat nem kell kéthetenként kiállítani.

17.55 Nem járnak le a vények és a szakorvosi javaslatok

A  veszélyhelyzet időtartama alatt az emelt és kiemelt támogatással rendelhető gyógyszerekre és gyógyászati segédeszközökre kiállított szakorvosi javaslatok érvényesek maradnak a veszélyhelyzet időtartama alatt, valamint a veszélyhelyzet megszűnését követően is még 90 napig. Ha a  szakorvosi javaslat érvényessége a veszélyhelyzet időtartama alatt lejárt, a  háziorvos az egészségügyi dokumentációban rögzíti, hogy a veszélyhelyzetre tekintettel ugyancsaj 90 nappal, ideiglenesen meghosszabbításra kerül a veszélyhelyzet megszűnését követően.

17.58 Kétmilliárd forintot csoportosítanak át

A vírusjárvány elleni védekezésre, a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból.

18.03 Mohácson is bezárják az óvodákat és a bölcsődét

Tanácskozást hívtak össze Mohácson is szombatra, olvasható a hír Csorbai Ferenc mohácsi polgármester oldalán. A döntés értelmében március 16-tól, hétfőtől határozatlan ideig zárva lesznek a Duna-parti városban is az önkormányzati fenntartású óvodák és a bölcsőde. A gyermekek elhelyezési lehetőségeit illetően az intézmények felmérik a szülői igényeket. Döntöttek arról is, hogy az önkormányzat tulajdonában lévő sportlétesítmények szintén zárva lesznek hétfőtől. Korábbi egyeztetések eredményeként az uszoda már bejelentette a bezárást.

18.15 A PTE rektorhelyettesének videóüzenete

18.20 A PTE rektora a távoktatásról és az influenzáról

KategóriákMETÁL