Sorra jelentik be Pécsett a turizmusban és idegenforgalomban érdekeltek, a vendéglátó- és a szolgáltatóiparban dolgozók, hogy felfüggesztik, vagy korlátozzák a működésüket. Üzletbezárások, elbocsátások, kivárás, üres hotelek, sorra lemondott foglalások. 

A cikk a hirdetés után folytatódikAzonnali csapást mért az új koronavírus-járvány a turizmusban, idegenforgalomban, vendéglátó- és szolgáltató-iparban működő vállalkozásokra Pécsett is.

Számos pécsi kávézó, bár, étterem és hotel vagy fogadó jelentette be, vagy készül bejelenteni azt, hogy teljesen vagy részlegesen felfüggesztik a működésüket.

Beszéltünk szombaton olyan, kifejezetten kedvelt és keresett pécsi fodrászat vezetőjével, ahol már a múlt péntekig több, mint 25 százalékos volt a forgalomcsökkenés, de a rövid idő alatt, amíg ott voltunk, is folyamatosan fogadták a munkatársak a lemondásokat. Nem csak emiatt, hanem a felelősség miatt is döntött ezért úgy a vezető, hogy egyelőre bezárja az üzletet.

Pedig ők is olyan vállalkozást visznek, ami nem irodai környezetre épül, nem lehet home office-jellegű otthoni munkavégzéssel folytatni az ipart – persze, lehetséges, hogy lennének, akik igényelnének egyéni szolgáltatást, de nagyon kérdéses, hogy ezt bárki be meri-e vállalni, főleg, hogy néhány esetleges ilyen kérés miatt nem biztos, hogy van értelme kockáztatni.

Úgy tudjuk, más pécsi szolgáltatók is hasonló döntések meghozatalán gondolkodnak azok közül is, akik még egyelőre kitartanak, de az üzletek sorra hozzák meg a teljes vagy részleges bezárásról a döntést.

Többen is elmondták a Szabad Pécsnek, például egy szépségszalon (kozmetika, manikűr) vezetője és egy szoláriumot üzemeltető vállalkozó is, hogy nem csak, hogy korlátozzák vagy teljesen beszüntetik a működést, hanem embereket is kénytelenek lesznek elküldeni, avagy később biztosan elküldeni, ha nem javul a helyzet 1-2 hónapon belül – a tartalékaik ugyanis ennél többre nem elegendők.

És éppen ezt mondta az egyik, szintén szolgáltatóiparban tevékenykedő pécsi vállalkozó lapunknak: hogy szerinte általában a magyar vállalkozások is, de különösen az elmúlt tíz év gazdasági fellendüléséből kevesebbet profitáló térségekben működő magyar vállalkozások többségének nincs igazán túl nagy likviditása. Valamennyi mindenkinek van, de az átlag az plusz két-három hónapnál nem lehet több, és akár már ez is teljesen vagy részben banki likvid hitelkeretek miatt van. 

És nagyon nagy kérdés, hogy ki merik-e ezt ilyen helyzetben részben vagy egészben használni.

Sorra zárnak be, vagy jelentenek be rövidített nyitvatartást a legforgalmasabb, belvárosi kávézók, éttermek és bárok is. Habár a múlt héten még voltak olyan éjszakai szórakozóhelyek, amelyek vezetői úgy határoztak, hogy száz fő alatt maximálják a személyzettel együtt a rendezvényeiket, ezt is visszamondták. 

Az egyik legnagyobb, de mindenképpen az egyik leggyorsabb csapást a szállásadókra mérte a válság. És még ehhez képest is változik még náluk is a helyzet akár percről percre is, de mindenképpen napról napra.

Több olyan szálloda, panzió és fogadó vezetőjével is beszéltünk, akik azt mondták, hogy gyakorlatilag üres házzal mennek. Sőt, az igazság az, hogy szinte csak ilyenekkel beszéltünk. Ahol még azt is mondták, hogy náluk még vannak vendégek, ott is 50 százalékot elérő vagy meghaladó volt a forgalomcsökkenés, és visszavettek a nyitvatartási időből, de a legtöbb háznál ennél jóval durvább, szinte 100 százalékos volt a visszaesés. 

Volt hotel, ahol azt mondták, hogy ugyan egyelőre még nem zártak be, de ez szint elkerülhetetlen. Pénteken még azt beszélték, hogy csökkentve mennek tovább, de olyan mértékben jönnek a lemondások, hogy a szinte száz százalékban üres hotelt nem tudják üzemeltetni mégsem. A cél, hogy a bejelentett munkavállalók ne kerüljenek utcára, egyelőre megpróbálják a szabadság átütemezésével kihúzni, de nem látják a végét.

Tudnak arról, hogy a kamara, a PBKIK is próbál segíteni, illetve a szállodaszövetség is kérte már a legfontosabb üzleti adatokat tőlük, de egyelőre ennyit tudnak. Nyilván elsősorban a kormánytól és az érdekképviselettől várják a megoldást. A turizmus már éppen kezdett magára találni a 2008-as válság utáni tízéves fellendülést követően, most azonban már arra számítanak, mint mondta a pécsi szállodaigazgató, hogy akár a 2008-as válságot is meghaladó erejű lehet az ágazatra mért csapás, és kell minimum két év a járvány megszűnését követően, hogy újra talpra tudjanak állni.

Más pécsi szállásadók is beszéltek arról, hogy korlátozták a nyitvatartást, de egészen biztos, hogy hamarosan el fog jönni az a pont is, amikor kénytelenek lesznek meghozni a döntést.

Volt olyan fogadós, akinek a családi vállalkozásban működtetett szálláshelyét csak azért nem kellett még bezárnia, mert nincsenen hitelei és külön bérleti díj sem terheli a működtetést, de már ő is korlátozta a nyitvatartást, el kellett köszönjön a nem munkavállaló, hanem rendszeresen, de más formában foglalkoztatott munkatársaktól, és a rendszeres ebédmenüt is átalakították. Egyértelműen arra álltak át, hogy a menüzni óhajtók nem akarják majd helyben elfogyasztani az ételt, hanem elszállítják maguk, ezért steril műanyag dobozokba csomagolják a menüt. Aminek a napi forgalma egyébként már több hete fokozatosan csökkent, és ez a múlt héten csak fokozódott. Ha a mai nap és ez a hét még rosszabb lesz, akkor le kell mondania az üzemeltetést. Nem csak a ház üres gyakorlatilag, de a foglalt rendezvényeket is törölték. Habár például nála az egy kis reményt már ad a jövőre, hogy Németországból éppen hétfőn futott be egy foglalás hozzájuk – júliusra. A tulajdonos azt mondta, hogy ebből arra következtet, hogy talán mások is úgy vannak, abban reménykednek, hogy tavasz végére, de legkésőbb nyár közepére talán vége lesz a járványnak, és újra elkezd majd minden visszaállni valaki olyasféle kerékvágásba, ami a régi volt. 

Egy másik, nagy pécsi szálloda tulajdonosával is beszéltünk a múlt hét végén. Ő már péntekre összehívta a dolgozókat, hogy tájékoztassa őket arról, hogy mindenképpen drasztikus lépésekre kell elszánnia magát, aminek akár rövid időn belül a ház teljes bezárása bekövetkezhet. Őkl nagy rendezvényeket is tartottak, de azok is mind-mind elmaradnak. A magánfoglalások és a rendezvények 100 %-a, az üzleti foglalások 80-85 %-a már le lett mondva.

Ugyanígy igen komoly bevételkiesést jelent a vírusjárvány a magán szállásadókra és az albérleti piacra is, hiszen egyrészt a magán szállásadás is felfutóban volt és egyre nagyobb szeletet hasított ki a turizmusból, másrészt a kollégiumokba be nem férő egyetemi hallgatók Pécsett az albérleti piacon jelentek meg, jelentős árfelhajtó erőt is jelentve, és arra ösztökélve az elmúlt években a magánbefektetőket is, hogy akár hitelek felvételével is szolgálják ki a piaci igényeket. Náluk egy fokkal jobb helyzetben vannak azok, akik pont, hogy nem hitelekkel vettek kiadásra lakásokat, hanem éppenhogy az alacsony kamatok miatt választották a pénzük fialtatásának ezt a formáját.

Beavatkozásra tehát egyértelműen szükség lesz, ez nem is vitás. És nem csak helyi és országos szinten, és nem csak az érdekképviseleteken keresztül, hanem uniós szinten is. És az is érdekes lesz, hogy a bankok ezt a helyzetet hogyan tudják majd lereagálni.

A PBKIK fent és korábban már említett módon keresi a lehetőségét a segítségnek, és próbálják összeírni az igényeket is. A Szabad Pécs kereste a pécsi önkormányzatot is a kérdéseivel a hétvégén, de egyelőre nem kaptunk még választ. Azt kérdeztük, hogy hogyan tud segíteni a város, milyen lehetőségeik vannak (adók, bérleti díjak, stb.).

Úgy tudjuk azonban, ami részben nyilvánvaló is, hogy ők is ismerik a problémát, és el is kezdődött már egy komolyabb egyeztetés erről, helyben is, és a kormányzat felé is elkezdték kommunikálni ezt, de egyelőre még egyrészt ötletelés van, másrészt nem csak a helyi magántulajdonban álló vállalkozásoknak, hanem az önkormányzati cégeknek is egyelőre nem megjósolható mértékű kiesést okoz a vírusjárvány. Egyrészt a helyi iparűzési adó kiesése (igen, vannak, akik már azt jelezték, hogy kérnek segítséget az adó későbbi megfizetésére), másrészt a bérleti díjak tekintetében is, harmadrészt pedig a pécsi önkormányzati működtetésű, fenntartású intézmények bevételeinek kiesése miatt.

Mindenesetre azt mindannyian remélhetjük, hogy Tállai Andrásnál, a pénzügyminiszter helyettesénél, finoman szólva, vannak a döntéshozók közt a helyzetet sokkal reálisabban látó politikusok, ő ugyanis azt találta mondani, hogy

“Ha a kór hosszú ideig blokkolja a nemzetközi ipari, kereskedelmi folyamatokat, akár gazdasági visszaesés is bekövetkezhet idehaza.”

KategóriákMETÁL