Az új pécsi vásárcsarnokról eddig is sok szó esett, a jövőben garantáltan még többet fognak róla beszélni. A jövő nyártól ugyanis a jelenlegit bezárják, az újat pedig 2022 nyaránál hamarabb nem nyitják meg. Nem csak azt kérdeztük meg a városvezetéstől, hogy van-e már elképzelésük arról, hol lesz a az új, átmeneti csarnok. 

A cikk a hirdetés után folytatódik



Első alkalommal tartottak részletes beszámolót a pécsi lakosság előtt az új pécsi vásárcsarnokról kedden, a 2020. évi pécsi közmeghallgatáson.

Aznap este beszámoltunk arról, hogy mik voltak a legfontosabbak az új vásárcsarnokról, de mint kiderült a régiről és egy harmadikról, egy átmenetiről is kellett beszélni.

Merthogy a   jövő nyáron bezárják a jelenleg üzemelő régi vásárcsarnokot, de akkor még nem lesz kész az új, és onnan kezdve legalább 11-12 hónapig, rosszabb esetben 16-18 hónapig még nem készül el az új. A 16-18 hónapot azért is merjük mondani, mert 2022 végéig az építkezésre szolgáló uniós pályázati támogatással el kell számolni, nyilván már csak azt követően, hogy elkészült az új, egyébként minden tekintetben modern és új minőséget jelentő épület.

Azt is megírtuk, hogy a régit, szintén egy uniós pályázati forrásból felújítják, irodaház lesz belőle, és azzal is el kell számolni 2022 végéig, azaz a régi épület jövő nyári bezárása is nagyjából kőbe vésett dátum.

Magyarul az új pécsi városvezetésnek meg kell oldania azt, hogy nagyjából egy éven át, talán akár másfél éven át is átmeneti helyen biztosítsanak árusítási és bevásárlási lehetőséget, lehetőleg Pécs belvárosában.

Mivel kiemelten fontos témáról van szó, azzal együtt is megkerestük a közmeghallgatást követően a pécsi városvezetést az átmeneti időszakra vonatkozó kérdéseinkkel, hogy egyértelmű volt, hogy egy csomó mindenre nem lesz még biztos és egyértelmű válasz. Ugyanakkor még így is kiderült néhány fontos részlet és elképzelés, azaz valamivel tisztábban láthatunk ebben az ügyben.

Hogyan fogják megtalálni az új helyszínt, milyen módon?

Egy konkrét szempontrendszer alapján, amelyet a keddi közmeghallgatáson is bemutattak.

Fedett, már jelenleg is álló épületet keresneke vagy elképzelhető, hogy valamiféle ideiglenes csarnokszerű épületet “húznak fel”, esetleg ipari sátrat telepítenek?

Fedett csarnokban gondolkodnak.

Elképzelhető az, hogy egyáltalán nem lesz ideiglenes vásárcsarnok vagy átmeneti nagypiac?

Nem.

Lehetséges olyan forgatókönyv, hogy a nagypiac csak szabadtéren lesz, aztán időjárástól függően időnként nem lesz?

Nem.

Saját ingatlanban gondolkodnak vagy bérlemény is lehet?

Bármelyik lehet.

Mennyire ragaszkodnak a belvárosi helyszínhez és a buszpályaudvar közelségéhez?

Lehetőség szerint ebben gondolkodnak.

Számolnak azzal, hogy esetleg (ha nem lesz jobb megoldás) a már jelenleg is meglévő pécsi piaci helyszínek bővítésével és rendszeresebbé tételével oldják meg a vásárcsarnok hiányát? (Diana tér, Uránváros, Kossuth tér, Búza tér, esetleg még a keleti városrészben egy amúgy is már régóta emlegetett, pl. a Budai vám közelében lévő helyszín)?

Nem.

Ami még egyből beugorhat bárkinek, aki ismeri Pécset, az az Expo Center és a vásártér, habár azok nem belvárosi helyszínek? Jól gondoljuk, hogy jelenleg a legjobb választás az Expo Center lenne (ahol jelenleg Covid-19-tesztelő helyet alakítottak ki)?

Nem jól gondolják.

A kofákat, kereskedőket már bevonták, elkezdték velük felvenni a kapcsolatot?

Október 19-től igen.

KategóriákMETÁL