„Nem tudom, hogy hányan betegek, és hány főt ápolnak Pécsett. Hiába kérdezem, nem kapok választ. Ezért nem tudok róla beszámolni” – közölte Péterffy Attila, Pécs polgármestere a ma délután kezdődött online fogadóóráján. Kétszáz kérdés érkezett be hozzá a ma délelőtt tízórás határidőre. Bevezetővel kezdte, ami azért nem teljesen nyugtathatta meg a pécsieket. “Egyedül vagyunk” – fogalmazott. Nem bízik a polgármester a hivatalos statisztikákban. Élő közvetítés. Cikkünk folyamatosan frissül.

A cikk a hirdetés után folytatódikAz emberélet az első. Minden intézkedésüket ez vezeti, ez volt mindegyiknek a célja. Minél kevesebb beteg és áldozat legyen Pécsett, ez a célja minden intézkedésnek, közölte Péterffy Attila, Pécs független, a ellenzéki pártok és a Mindenki Pécsért Egyesület által támogatott polgármestere.

Reményei szerint jó döntéseket hoztak, de talán néha hibáznak és hibázhatnak is.

Azt is mondta, hogy alapvető információt a kormánytól még nem kaptak, a koronavírus miatt sem. Egyedül vagyunk, fogalmazott.

„Azok a polgármesterek, akik eddig beszéltek, azok szerinte nem hivatalos információkat tettek közzé, én ezt nem szeretném, semmiképpen sem szeretnék abba a hibába esni, és ezzel a valós helyzethez képest túlságosan megnyugtatni embereket vagy éppen pánikot kelteni. Ha kapok hivatalos információkat, azokat azonnal közzé fogom tenni” – közölte.

Azzal, hogy nem kapnak információkat a kormánytól, vagy eddig nem voltak, az olyan, mintha egy repülőgép légi irányítás nélkül repülne, és a pilóta csak az érzéseire tudna hagyatkozni, például a madarak szétrebbenéséből próbálna következtetéseket levonni a légi viszonyokról

Pécs eleve nehéz gazdasági helyzetben volt, most ez duplázódott.

Koronavírus tesztet eddig csak az állam végzett, próbálnak magánkórházakkal tárgyalni.

14.20 A gyógyszertárak, kisboltok, vagy a pláza és az árkád bezárása nem az önkormányzat kompetenciája, erről nem dönthet sem a polgármester, sem az önkormányzat. A tulajdonosok és a kormány dönthet.

14.22 Mindenki maradjon otthon. Bevásárolni mindenki csak egyedül menjen, és csak, ha muszáj. Amúgy, aki érintett, vegy igénybe a PAPI-t.

14.23 Nem bízok a hivatalos statisztikákban. Ha rajta múlt volna, részleges kijárási tilalmat rendelt volna el Pécsett, de nem tehette. Szerinte már

14.24. Több mint 100 fő van Pécsett karanténban, hivatásos házi karanténban. Ezt tudja, ketten kértek közülük ellátást, ezt biztosítják is. Ezen kívül vannak biztosan nagyon sokan önkéntes karanténban.

14.25 Február 20-án rendelt Pécs komolyabb 1500 darab FFP3-as maszkot. Azaz, még a veszélyhelyzet előtt. Az 1500 darab maszk megjött. Azokat már ki is osztották, használják is a munkatársaik. Van még 100 ezer pár gumikesztyűjük, 500 darab egyszer használatos overalt is rendeltek, és 1000 liter fertőtlenítőszer is. Valamint rendeltek 150 ezer darab mosható textil maszkokat is. Az első harmada a jövő hét végéig megérkezik, el is fogják majd kezdeni azokat kiosztani.

14.30 Az önkormányzat által fenntartott Pécsi Kommunikációs Központ egyik kiadványa, a már csak kéthetente megjelenő Pécsi Híreknek lesz egy különszáma, annak ma van a lapzártája, és pénteken ott lesz a pécsi háztartásokban. A különszám a koronavírussal foglalkozik majd, tájékoztatás és sok jó tanács, hasznos inormáció lesz benne.

14.32 Pécsi helyi közösségi közlekedés, tegnap már kihirdették a változásokat, csütörtök 17.00 órától működnek.. Hétköznap ugyanaz 04-17 óra között. Utána, azaz 17.00-23.00 közt. 23.00-04.00 között nem lesz holnaptól buszközlekedés. Szombaton és vasárnao a változás csak annyi a mostaniakhoz képest, hogy 23.00-04.00 közt nem lesz buszközlekedés. A menetrend ritkítással cél, hogy a munkába tartókat tudják szállítano, utána pedig azt elérni, hogy akki csak lehet, ne utazzon.

14. 37 A koronavírus miatt egyre többen fognak rászorulni sajnos a segítségre. Többen lesznek, akiknek elfogynak a készleteik, nem lesz már munkájuk, stb. Készülnek már most arra, hogy akár egy hónap múlva mit tudnak majd tenni, segíteni és milyen helyzet lesz addigra, milyen kérésekkel forduklhatnak hozzájuk.

14.40 Óvónők és bölcsődei dolgozók az idősekezt segítő pécsi helyi, ún. PAPI- programban. 5 telefonszámon várják a hívásokat, több, mint 70 fő dolgozik már benne, több autót is bevontak az idősellátás kiszolgálásába, 40 óvonő és 160 bölcsődei dolgozó lett átirányítva ebbe a programba. A fő igények most egyelőre a bevásárlásban való segítségkérést jelentik.

14.50 Pécsett is vannak üres szállodák sajnos. Szerinte ezeket később sajnos akár az egészségügybe is bevonhatják. A hajléktalan szervezetekkel folyamatosan egyeztetnek, már a járvány kezdete óta, sőt korábban is. Amit csak tudnak, minden segítséget meg fognak adni nekik, de (egy ezirányú kérdésre válaszolva mondta ezt) nem fognak most jelenleg nem lakott és talán felújításra szoruló önkormányzati lakásokat gyorsan felújítani, és hajléktalan embereket oda beköltöztetni, ők a szakmai szervezetre bízzák ezt a feladatot, akiknek maguk is segíteni fognak a lehetőségeik szerint. Az önkormányzati bérlakásokban élőkre általánosan nem hoznak szabályt, hogy elengednék a díjakat (a kérdés arra vonatkozott, hogy mi lesz valakivel, aki nem tudja a jövőben fizetni a bérlakás költségeit és a lakbért), sőt mindenkitől, aki a városnak fizet be, adót, bérleti díjat, és így tovább, mert ebben a rendkívüli helyzetben a városnak szüksége lesz a forrásokra. Ugyanakkor kilakoltatások egészen biztosn nem lesznek, az ugye már tiltva is van.

14.50 A parkolási díjak eltörlése felmerült, de lehet, hogy nem fogják ezt már meglépni. Az is cél, hogy ne menjenek, ne utazzanak az emberek, a parkolási díjak eltörlése ez ellen hatna. Az egészségügyi dolgozóknál szeretnék azt elérni, hogy ingyen juthassanak el a pécsi közösségi közlekedési eszközökön a munkába.

14. 51 Vége az online fogadóórának, nem egészen egy órát tartott, a pécsi polgármester végig ért a kérdéseken, amelyek egy részét csokorba szedte, és úgy válaszolta meg. A videós bejelentkezés végén Péterffy Attila köszönetet mondott azoknak, akik segítik a járvány terjedésének a lassítását. A helyzet, mint fogalmazott, nem egyszerű, a vírusjárvány egy komoly válsághelyzetbe juttatta Pécset és az egész országot. A mostani polgármesteri megjelenésének nem az a célja, hogy megnyugtassa a pécsieket (nem fejtette ki, hogy ezz mirte érti, de egyértelműen arra érthette, hogy nem akarja elaltani a pécsiek éberségét, nem akarja megnyugtatni őket, hogy minden rendben van, mert a valóság az, hogy a járvány terjed, és a cél is az, hogy a lehető legtöbben maradjanak otthon és csökkentsék a személyes érintkezések, kontaktok számát). Mint mondta az volt a célja, hogy tájékoztasson, és azt reméli, hogy annyit sikerült elérnie, hogy lássák, hogy mit és miért cselekednek. És, hogy amit csak lehet megtesznek. Éppen ezért azt is megígérte, hogy a következő időszakban, akár heti rendszerességgel is tájékoztatni fogja majd a pécsieket.

KategóriákMETÁL