Megszületett ebben a kérdésben is a döntés. Sajtóközleményt kaptunk a pécsi városházáról.

A cikk a hirdetés után folytatódikA közlemény:

„Az új koronavírus terjedésének megfékezése érdekében tett intézkedések részeként Magyarország kormánya március 14-én délután rendeletben visszaadta a települési önkormányzatoknak az óvodák és bölcsődék nyitva tartásával és bezárásával kapcsolatos döntési jogkört. Indokoltnak tartanánk az óvodák és bölcsődék azonnali bezárását, ám a kormány döntése későn született meg ahhoz, hogy a hétfői naptól azonnali változásokat vezessünk be. A vírus terjedésének lassítása az óvodák és bölcsődék azonnali bezárását igényelné, így azonban lehetetlen helyzetbe hoznánk azon szülőket, akik gyermekeiket nem tudnák máshol elhelyezni. A nagyszülőkre pedig köztudottan veszélyes lenne a gyermekek felügyeletét bízni. Éppen ezért a bölcsődék és óvodák lehetőség szerinti bezárását fokozatosan hajtjuk végre.

Pécs polgármestereként Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata nevében március 14-én, szombaton a következő döntéseket hoztam.

Bölcsődék, óvodák

A pécsi bölcsődék és óvodák március 16-ai hétfői napon teljes kapacitással működnek és várják a gyermekeket. A március 16-ai hétfői napon minden pécsi bölcsődében és óvodában teljes kapacitással biztosítjuk a gyermekek étkeztetését. Arra kérjük a pécsi szülőket, hogy akik egyébként az iskolák megváltozott működése okán nagyobb gyermekük felügyeletét otthon biztosítják, a kisebb gyermekekét is otthon biztosítsák. Ugyanezt kérjük azoktól szülőktől, akik egyéb okból otthon tartózkodnak.

Március 17-e keddtől azonban már csak ügyeleti rendszerben biztosítjuk a bölcsődés és óvodás pécsi gyermekek felügyeletét. A célunk az, hogy minél több gyermek maradjon otthon, mert ez segíti leginkább a koronavírus terjedésének lassítását. Ennek részleteit hétfőn az intézményvezetőkkel együttműködve dolgozzuk ki.

Iskolák

Fontosnak tartjuk, hogy az iskolások, amennyiben igénylik, ebben a bizonytalan helyzetben is közétkeztetésben részesüljenek. Hétfőn és kedden minden pécsi iskolás étkeztetését biztosítjuk, tudva, hogy nem fog minden adag elfogyni. A cél, hogy szerdától már a valós igények szerinti (csökkenő) adagszámot készíttessük el. Ennek érdekében megkerestük a fenntartót (KLIK), azt kérve tőle, hogy méresse fel az iskolaigazgatókkal a várható igényeket.

A fenti intézkedésektől azt reméljük, hogy a jelenlegi rendkívül bizonytalan helyzetben is minden bölcsődés és óvodás gyermek felügyelete és étkeztetése megoldott lesz, és az iskolásaink is minden nap meleg ételhez juthatnak.”

KategóriákMETÁL