A határidő lejárt, és a tantestület, a szülők, az abaligeti önkormányzat kérésével összhangban hiába szerette volna átvenni egy rend a hittudományi főiskolától az iskola fenntartását, inkább az államra bízzák.

A cikk a hirdetés után folytatódikTöbb hónapja tart már az abaligeti katolikus általános iskola (jelenlegi nevén még Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola Szent Mária Magdolna Gyakorló Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Iskola) kálváriája. A fenntartó Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola ugyanis tavaly augusztusban nem hosszabbította meg az addigi igazgató kinevezését, majd decemberben az is kiderült, hogy átadja a fenntartói jogokat az állami Pécsi Tankerületi Központnak. A Pécsi Stop tegnapi cikke szerint úgy tűnik, hogy egy évnyi állami fenntartás után kerülhet csak át az abaligeti egyházi iskola a Premontrei Női Kanokokrendhez.

A PécsMa mai cikke szerint a szülők háborognak, főleg azért, mert maradhatna egyházi fenntartású, utóbbit azonban a PPHF vezetése mintha valamiért nem szeretné. Mindenképpen a tankerületnek akarják visszaadni az iskolát, az viszont az ellenzők szerint végzetes lenne az intézmény számára. Az újság megkereste Czigányi Zsoltot a PPHF volt rektorát, jelenleg kozármislenyi, volt abaligeti plébánost, mivel a szülők és az iskola pártjára állt. Nem véletlenül: 2005-ben az ő rektori közreműködésével mentette meg a főiskola és az egyház a megszüntetésre ítélt községi iskolát azzal, hogy működtetését átvették és a főiskola gyakorló iskolájává minősítették.

– Ennek az iskolának már akkor is az volt az egyik legfőbb értéke, hogy tényleg integrált intézmény volt. Együtt tanultak az erdőmérnök gyerekei a cigány gyerekekkel – magyarázta Cziglányi Zsolt.

Később felfedezték a kis létszámú osztályokkal működő intézményt olyan pécsi családok, akiknek gyerekei speciális iskolai körülményeket és törődést igényeltek. Mások az asztmás gyerekeiket íratták ide az iskola barlangterápiás programja miatt. A létszám éveken át hetven fő körül alakult, jelenleg nyolcvan diák jár ide. Sokan az iskola miatt költöztek ki Abaligetre, Orfűre.

A beszélgetés és a teljes cikk itt olvasható.

KategóriákMETÁL