A reggeli órákban még próbálták tartani azt, hogy egyetlen ajtón át engedték be az embereket, hogy ne legyenek benn többen mint százan, de aztán ezt megváltoztatták, a városháza jóváhagyásával. FRISSÍTVE!!

A cikk a hirdetés után folytatódik



Frissítés 2 – 15.05 – Mindent elkövetnek majd a biztonságért, de a piacot nem zárják be, mert az ellátást biztosítani kell, közterületfelügyelők is segíteni fognak

Informálisan értesültünk arról, hogy már holnap reggeltől a Pécsi Közterületfelügyelet munkatársai segítik a helyszínen a rend biztosítását, és azt is például, hogy a sorban álló vásárlók megfelelő védőtávolságot tartsanak. Mindent elkövetnek a vásárcsarnok biztonságos nyitvatartásáért. Felmerült az is, hogy a korlátozás melletti másik lehetőség a csarnok teljes bezárása, de más magyar nagyvárosok példája nyomán is, illletve a belváros és a közeli városrészek élelmiszerellátásának biztosításáért fontos a pécsi nagypiac nyitva hagyása.

Korábban írtuk

A beszámolók szerint pánik lett úrrá az embereken, mivel már hétfőn is nagyon sokan indultak útnak, köztük már tegnap is rengeteg idős ember. Sokan csak helyben tudták meg, hogy hértfőn technikai szünet volt, és utána tovább indultak a boltok felé. Nagyon sok helyen nem volt már krumpli, hagyma és tojás sem, ahogyan például a wc-papír készleteket is felvásárolták.

Kedd reggel aztán még többen érkeztek kifejezetten a Pécsi Vásárcsarnokhoz, ahol reggel még próbálták tartani azt a rendet, hogy kizárólag egy ajtót nyitottak ki, és körülbelül száz embert engedtek be egyszerre az üzletekbe. Így aztán hosszú sor alakultak ki, amelyben szintén nagyon sok idős ember állt.

Később azonban a pécsi városháza utasítására feloldották az egyajtós rendszert, most már beengedik az embereket, és nyitva vannak az ajtók is, mondván, egyrészt a multiknál sincs másképpen, illetve az sem jó, hogy egymás mellett és mögött állnak az emberek, tömött sorban, és a látvány csak növeli a pánikot.

Fotónkat egy olvasónktól, egy pécsi fiatalembertől kaptuk, aki kedden reggel fotózott a vásárcsarnoknál. Azt is írta a mellékelt fotóhoz, hogy ő bosszantónak érezte, amit látott, mivel szerinte sok fiatalember éppen az idősek miatt maradt otthon, s döntöttek vállalkozók is részben emiatt üzeletek bezárása mellett, hogy ne terjedjen gyorsabban a vírus. Szerinte látható, hogy nem tudták rendesen kezelni ezt a helyzetet. Ugyanakkor szerinte továbbra is van felelősségük a fiataloknak is, hogy figyeljenek az idősekre, segítsék és tájékoztassák is őket, ha csak tehetik.

A sorban állás körülményeit is jobb lett volna biztosítani persze, de ez egy összetett ügy. Az időseket is megérti, hiszen ők egészen biztosan másképpen vannak kódolva, mint azok a fiatalok, akk szerencsés helyzetüknek köszönhetően eddig nem szenvedtek oylan szükségben, amikor spájzolni kellet az ételt, de az is biztos, hogy a saját életüket, egészségüket kockáztatják.

12.35 Nyitva marad a pécsi vásárcsarnok

A polgármesteri hivataltól közleményt kaptunk az ügyben.

„A pécsi vásárcsarnok sokunk számára fontos élelmiszerforrás, a gyakorlatban és szimbolikusan is. Hagyományosan kedvelt bevásárlóhelye az idősebb pécsieknek, akik viszont különösen kitettek az új koronavírus veszélyeinek. 

Pécs polgármestereként kiemelt célom, hogy az utolsó pillanatig, amíg ez lehetséges, a vásárcsarnok nyitva tartson és fogadja a vásárlókat. Ehhez azonban több megszorító intézkedést kell alkalmaznunk, és a pécsi polgárok részéről is minden eddiginél nagyobb toleranciára lesz szükség

Kevesen és rendezetten

Az intézkedések egy részét a keddi napon teszteltük, és a tapasztalatok alapján március 18-a, szerdától az alábbi rendelkezések lépnek életbe:

A csarnok területére belépni csak a Bajcsy-Zsilinszky utca felől lehet, távozni pedig a buszpályaudvar felé.

A csarnokban egyszerre legfeljebb 100 fő tartózkodhat.

A csarnokon kívül és bent, a pultoknál is két méteres védőtávolságot tartva lehet várakozni, ennek betartásáról közterület-felügyelők és az üzemeltető biztonsági személyzete gondoskodik.

A vásárcsarnokot üzemeltető Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. dolgozói óránként fertőtlenítik a csarnok gyakran megfogott eszközeit (kilincsek, korlátok, stb), zárás után pedig átszellőzteti a csarnok teljes területét.

Azt kérem a pécsi polgároktól, hogy tekintettel egymásra és a megváltozott körülményekre a vásárlás végeztével minél előbb hagyják el a vásárcsarnokot.

Tájékoztatom a pécsi polgárokat, hogy a vásárcsarnok továbbra is hétfőtől péntekig reggel 5 és délután 17 óra között, szombaton pedig reggel 5-től délután 14 óráig tart nyitva.

Hosszú távra tervezünk

A fenti intézkedéscsomag célja, hogy a pécsi polgárok számára folyamatosan biztosítható legyen az élelmiszervásárlás lehetősége a vásárcsarnokban. Egyben kiszámítható, tervezhető működést jelent a pécsi és környékbeli kistermelőknek is, akiket ezekkel a lépésekkel is arra szeretnék ösztönözni, hogy folyamatosan, jó minőségű termékekkel lássák el a pécsieket.

Tisztelt pécsi polgárok, arra kérem tehát önöket: annak érdekében, hogy a pécsi vásárcsarnok a lehető legtovább nyitva tarthasson, tartsák be a fenti szabályokat és kéréseket. Vigyázzunk egymásra!

Péterffy Attila

Pécs Megyei Jogú Város polgármestere”

KategóriákMETÁL