Beszéltünk pénteken délelőtt Polics József komlói polgármesterrel. Ő keresett minket telefonon. Elmondta, hogy a veszélyhelyzet kihirdetésekor, éppen azért, mert ilyen még nem is volt, nem volt azzal tisztában, hogy nem is hívják majd össze a testületi ülést, erről másnap délelőtt, azaz néhány órával a rendesen délutánra kitűzött ülés előtt tájékoztatta a település jegyzője.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Éppen ezért, a bizottsági és testületi tagokat egy új időpontra összehívott informális megbeszélésen tájékoztatta, arról, hogy egyelőre nem lesznek sem bizottsági ülések, sem testületi ülések. Az új helyzetben neki kell döntenie, hozzá rendelték ezt a döntési jogkört és egyben felelősséget is. A képviselőket tájékoztatta arról, hogy a törvény alapján határozott Komló város érdekében.

Tegnapi cikkünkben írtunk arról, hogy Komló ősszel újraválasztott fideszes polgármestere csütörtökön, a helyi testületben többségben lévő ellenzéki politikusok szerint visszaélt azzal a rendkívüli helyzettel és a rá ruházott jogokkal, amelyet az ő koronavírus miatt rendelt el a kormány.

A költségvetést el kellett fogadni, az kényszerpálya volt, mert március 15. (minden évben kb. ilyenkor) a büdzsé megszavazásának a végső határideje, az állami támogatás is ezen múlik, fogalmazott. Szerinte az így eldöntött számok 99%-a olyan, ami konszenzust élvezett korábban.

Igen, valóban, a médiaügyben döntött, de szerinte a legutolsó testületi álláspontot megelőzően mindenki inkább a pályázat kiírása mellett szavazott volna, vagy e szerint nyilatkozott. A pályázat kiírása szerinte egyértelműen Komló érdeke, ahogyan a komplex feladatok nem egyben, hanem külön megpályáztatása és külön megbízási szerződésekkel való ellátása is. És az ő döntése most erről szólt.

A legkényesebb kérdésre is válaszolt a polgármester, a képviselői tiszteletdíjak felfüggesztését érintőre. Mint mondta, ebben nem volt valóban egyetértés korábban, de ő azt már ennek előtte elmondta a képviselőtársainak különféle vitákban, hogy önmérsékletet várt volna el, és vagy sokkal kevesebb, vagy tiszteletdíj nélküli munkát.

Arra emlékeztette a politikustársait, amit most a Szabad Pécsnek is elmondott, hogy noha 2014 és 2019 közt, a fideszes városvezetés idején valóban voltak tiszteletdíjak, de ugyanígy fideszes vezetés volt 2010 és 2014 közt, amikor nem volt túl jó pénzügyi és anyagi helyzetben a volt bányászváros, és akkor a képviselők nem kaptak tiszteletdíjat munkájukért. Ahogyan most ő is úgy döntött, hogy sem a képviselők, sem a bizottsági tagok nem kapnak tiszteletdíjat. Ez a helyzet, ez a döntés addig él, amíg meg nem változtatják. Amiatt döntött a tiszteletdíjak felfüggesztéséről, mert ez a költség adókkal és járulékokkal éves szinten Komlónak 27 millió forint költséget jelent.

Azt már mi jegyezzük meg, hogy a polgármesteri fizetés nem változott.

KategóriákMETÁL