Kővári János a belváros képviselőjeként állt a pride-ellenes mozgalom élére, és közmeghallgatást szeretne kicsikarni a városvezetésből.

Kővári János a belváros képviselőjeként állt a pride-ellenes mozgalom élére, és közmeghallgatást szeretne kicsikarni a városvezetésből. Ennek célja – a képviselő elmondása szerint – a vélemények meghallgatása lenne, de a pride szervezőivel nem ül le egy nyilvános vitára.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Elindult az aláírásgyűjtés, amit formálisan az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) vállalt magára. Céljuk legalább 8000 támogató-aláírás begyűjtése, amivel egy közmeghallgatást szeretnének elérni, hogy a pécsiek elmondhassák a véleményüket a pride-ról a városvezetésnek.

Közben Pécs polgármestere egy ezer fős reprezentatív közvélemény-kutatást rendelt meg a témában. A pontos kérdéseket nem közölték, de a szándék, hogy provokációtól mentes képet kaphassunk arról, hogy mit gondolnak a pécsiek a közelgő rendezvényről – írták. A teljes közlemény itt olvasható.

A sajtótájékoztatót élőben közvetítettük

Kővári szerint a hatnapos emberjogi, kisebbségek részvételével zajló fesztivál keretében szervezett felvonulás sérteni fogja a közerkölcsöt, illetve még a jó ízlést is. Alapvető jogokat is sérteni fog majd – a képviselő szerint – a fesztivál: például a gyerekek testi-lelki egészséghez való jogát és a vallásos emberek meggyőződését. Azt, hogy hogyan és mivel erre nem tért ki pontosan a képviselő.

Kővári kételkedik abban, hogy a városvezetés által megrendelt reprezentatív közvélemény-kutatásban beérkező válaszokat meg lehet majd ismerni, ezzel a szemben a közmeghallgatás az érvek ütköztetésének a helyszíne lehet.

A pride-ot szervező Diverse Youth Network vezetője Kővári Facebook-oldalán nyilvános vitát kezdeményezett a képviselővel, de kérdésünkre azt válaszolta, hogy „nem vitatkozni szeretne, hanem, hogy a közmeghallgatáson mindenki elmondhassa véleményét.” A Szabad Pécs kérdésére azt mondta egyébként a képviselő, hogy korábban nem kereste meg az emberjogi fesztivált és felvonulást szervező egyesületet az aggályaival, de tájékozódott. „Miért kellett volna megkeresni őket?” – kérdezett vissza Kővári.

Bár a sajtótájékoztató előtt a standot a Fidesz politikai munkatársa építette fel, készítette elő Kővári János és Berényi Zoltán – az ÖPE két városházi politikusa számára – a kormánypárt egyelőre nyíltan nem állt ki a kezdeményezés mellett. Kővári erre vonatkozóan a Szabad Pécsnek elmondta, hogy minden támogató csatlakozhat a kezdeményezésükhöz.

Kővári Jánost arról is kérdeztük, hogy véleménye szerint egy korábbi sajtótájékoztatón elhangzott kérését mennyire fogadták meg a pride-ellenesek, akiket önmérsékletre kért. A képviselő erre azt mondta, hogy az indulatokat nem tudja megakadályozni, de a hozzászólásokat moderálják. Ezek az ellenérzések persze lehetnek jogosak, a közmeghallgatással pedig azt szeretnék biztosítani, hogy a pécsiek többsége elmondhassa a véleményét. Legyen párbeszéd, de nem l’art pour l’art.

A képviselő azt is elmondta, hogy még össze se rakták a standot, de egy idős néni már aláírta volna az ívet. Egy szélsőjobbos jelképekkel tarkított táskás fiatal is aláírta volna a társaival, de mivel – ahogy az elcsípett beszélgetésből kiderült – az ívekért felelős személy nem ért oda időben, így egy naptárat írtak csak alá. Jelképesen.

KategóriákMETÁL