Az esemény helyi aktivisták kezdeményezésére, az Emberség Erejével Alapítvány segítségével jön létre. A résztvevők szolidaritásukat fejezik ki a magyarországi zöld civil szervezetek szerdai, NE VÁGJ KI MINDEN FÁT! elnevezésű rendezvényével. A szerdán 17 órakor kezdődő esemény megtartását a fakitermelést könnyítő kormányrendelettel kapcsolatos friss bejelentés (a várhatóan az eddigi legnagyobb tüntetés előtt egy nappal – a szerk.) ellenére is megtartják.

A cikk a hirdetés után folytatódikMint ismert, augusztus elején, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be, hogy megtiltják, illetve külön engedélyhez kötik a tűzifa kivitelét, valamint azt, hogy az energia-veszélyhelyzetre hivatkozva lazítanak az eddigi fakitermelési szabályokon, azokat megkönnyítik, bővítik. A kormányrendelet az állami természetvédelmi területeken, illetve a Natura 2000-es természetvédelmi területein is könnyítette a tarvágást.

A bejelentést követően országos felháborodás lett, zöld civil szervezetek fejezték ki aggodalmukat, követelve a rendelet visszavonását, több tüntetést is tartottak már, az eddigi várhatóan legnagyobb azonban holnap lehet Budapesten. A nagy felzúdulást és az erdőkért való komoly félelmet jelentő kormányrendelet után, kedden megjelent egy agrárminiszteri utasítás, ami szerint az állam tulajdonában álló erdőkben történő fakivágásokra vonatkozólag azt írja, hogy „természetvédelmi vagy Natura 2000 elsődleges rendeltetésű, őshonos fafajokból álló természetes erdőnek, természetszerű erdőnek vagy származékerdőnek minősülő természetességi állapotú, az erdőfelújítási kötelezettségre vonatkozó célállományt alapul véve természetes mageredetű erdőfelújításra alkalmas erdőben” nem végezhető tarvágás.

A bevezetőben említett szerda délutáni-kora esti, a Mecsekért és az erdők védelméért szervezett pécsi sétát (Facebook-esemény), civil tiltakozást azonban ezzel együtt is megtartják. A leírás szerint a séta a Széchenyi térről indul szerdán, 17.00 órakor, majd a Hunyadi János utca – Surányi Miklós út – Somfa utca útvonalon halad a Niké-szoborhoz a járdán. „Az előttünk álló tél túlélése valamennyiünk érdeke, ez a rendelet azonban szükségtelen és értelmetlen, hisz a most kivágott fa ezen a télen még alkalmatlan lesz tüzelőnek. Az évtizedek óta vagy akár száz éve növekvő fák erdeinek kivágása rövidlátó és értelmetlen pusztítás” – írták a szervezők. Hozzátették: a Séta a Mecsekért esemény célja, hogy helyi szinten is felhívjuk az emberek figyelmét arra: a közös értékeinket közösen kell megvédenünk.

KategóriákMETÁL