Megdöbbentő és felkavaró esetről írt a Szabad Pécs csütörtökön este: arról, hogy a tudomásunk szerint egy 10-12 év közti gyermek a kozármislenyi iskolában felakasztotta magát, de szerencsére túlélte az esetet. És, hogy az iskolában azt kérték az esetről tudomást szerző, vagy közvetlenül tudó gyerekektől, hogy otthon se beszéljenek róla. Az igazgatónő az RTL Híradó kérdéseire röviden válaszolt. Tagadta, hogy ilyet kért volna a gyerekektől.

A cikk a hirdetés után folytatódikHárom napja, szerdán történt Kozármislenyben, a Janikovszky Éva Általános Iskolában a megdöbbentő eset. Amelynek akár tragédia is lehetett volna a vége, de szerencsére nem lett az.

Lapunk értesült a történtekről elsőként, arról, hogy egy iskolai óra, testnevelés óra alatt, egy rosszul elvégzett feladat miatt kiborult egy 10-12 év közti, negyedikes fiú, s azt mondta, hogy öngyilkos lesz. Aztán kiment az öltözőbe és felakasztotta magát. Szerencsére azonban egy vagy több iskolás társának sikerült megmentenie.

A legrosszabbat elkerülték, de ami történt, az így is tragikus.

Azért írtunk róla, mert egy oktatási intézményben, napközben, oktatási időben történt az eset. Másrészt pedig azért, mert rendkívül furcsa, sőt érthetetlen információt kaptunk arról, hogy az iskola vezetése, azon belül is Varga Éva intézményvezető megtiltotta/megtilthatta a gyerekeknek, hogy otthon beszéljenek az esetről.

Mint írtuk, lapunk közvetve ismert meg több érintett, a kozármislenyi iskola negyedik évfolyamába járó diák családjában szerda délután/este történt szülő-gyermek beszélgetést. Az említett történetek arról szóltak, hogy a felnőttek látták a gyermekükön, hogy valami nincs rendben. A diákok nem mondták el, mi bajuk, vagy hogy egyáltalán történt valami, csak a szülők unszolására vallották be, hogy egy iskolatársuk majdnem meghalt az iskolában, s azért mert felakaszotta magát az iskola tornacsarnokának öltözőjében.

Az iskola vezetését és a Pécsi Tankerület vezetőjét is megpróbáltuk aznap elérni, kettejüket 8-9 alkalommal is hívtuk, de nem vették fel vagy kinyomták a hívást. És nem is hívtak vissza (azóta sem egyébként).

Aztán sikerült beszélnünk a kisváros polgármesterével, Bíró Károllyal. Őt addigra már több szülő is hívta, közvetlenül, vagy beszéltek vele személyesen. Megerősítette, hogy valóban történt vagy történhetett egy szerencsére csak majdnem tragikus végkimenetelű esemény.

A szülők egy része biztosan fel volt háborodva azon, hogy ilyesmi történik az iskolában, és ők nem tudnak róla magától az intézménytől. Sőt, a gyerekük sem meri elmondani nekik az esetet.

Cikkünk megjelenését követően, már csütörtökön este, majd pénteken napközben lapunk is próbált még további információkat szerezni arról, milyen lehet a helyzet az iskolában. Elindult-e a vizsgálat, az általunk megismert történet bármelyik pontján pontatlan-e, hogyan van a fiatalember, s egyáltalán, hogyan vélekedik az iskolavezetés és a tankerület vezetése?

Több újságíró kollégával is beszéltünk pénteken, akik ugyancsak dolgozni kezdtek az eseten. Akikkel mi beszéltünk, azok közül csak egyvalaki jutott be az iskola területére, s próbált személyesen beszélni az igazgatónővel, de nem sikerült neki. Aztán ki is vezették az épületből, többeket pedig nem engedtek be. És sem a mobilon, sem vezetékes telefonon nem lehetett elérni az iskola vezetését.

Ennek az lehetett az oka, mint megtudtuk, hogy már pénteken reggeltől/kora délelőttől a helyszínre mentek többen is a tankerülettől és elkezdődött (vagy folytatódott) az eset kivizsgálása.

Azt is megtudtuk, továbbra is nem hivatalos forrásból, hogy harmadnap, azaz pénteken is beszéltek még a szakemberek, például az iskolapszichológus a leginkább érintett diákokkal. A hallottak esetleg látottak feldolgozásán túl azt is szerették volna megtudni, hogy szerintük a fiú miért tehette azt, amit tett.

Ahogyan még többekkel beszéltünk, úgy körvonalazódott további két verzió arról, mi is történhetett aznap, szerdán délelőtt.

Pénteken délelőtt egy apukával sikerült közvetlenül, bár nem személyesen beszélnünk. Ő viszont előtte személyesen is kérdezett pedagógusokat az esetről.

Neki azt mondták tanárok, hogy nem az öltözőben, hanem a testnevelés órán történt az eset, és tudtukkal nem szándékos volt, hanem baleset, egy nagyon szerencsétlen eset, de baleset volt. Úgy tudjuk, ez így, ebben a formában nem igaz.

Ehhez képest ugyanis másoktól, és többektől azt hallottuk, hogy sajnos tényleg szándékos tett volt (még, ha egyes verziók szerint aztán annak a súlyosságát egy véletlen is okozhatta, attól válhatott még komolyabbá a szándék és a cselekedet). És – ahogyan írtuk is – az eseménysor az öltözőben játszódott le. Az is biztos, hogy diáktársak közbelépésére, segítségére volt szükség ahhoz, hogy végül nem is kellett azonnal mentőt hívni.

Amit viszont többen is másképpen meséltek a korábbi, mások által mesélthez képest, az az volt, hogy az órának már vége volt, amikor megtörtént, tehát már szünet volt. Sőt, éppen ezért mások is voltak az öltözőben akkor. De először nem tűnt úgy gyakorlatilag senkinek, hogy nagyon komoly esetről és szándékról van szó, nem olyanról, mint ami végül valóban lett. 

Az RTL Klub Híradó írásban is megkereste Varga Éva intézményvezetőt. Aki végül válaszolt is a tévének, röviden, írásban.

Azt írta, hogy

“március 4-én az iskolában egy tanuló önmagára veszélyes cselekedetet hajtott végre, amellyel saját testi épségét veszélyeztette”.

Mivel azonban az eset pontos körülményeinek tisztázása és vizsgálata még folyamatban van, az eset lezárásáig nem kíván az intézmény nyilatkozni.

„A sajnálatos esemény után azonnal meggyőződtünk arról, hogy a gyermek nincs életveszélyben. Iskolapszichológusi ellátásban részesült, azt követően hívtuk a mentőt” – írta.

Arra a kérdésre is válaszolt nekik, hogy mit is mondott a gyerekeknek.

Azt hangsúlyozta, hogy nem tiltotta meg a gyerekeknek, hogy otthon erről beszéljenek, “csupán” arra hívta fel a tanulók figyelmét, hogy ott, az iskolában, elsősorban velük, a tanárokkal és a szakemberekkel, vagyis az iskolapszichológussal vagy a szociálpedagógussal beszéljék meg az eset kapcsán felmerült gondolataikat és érzéseiket.

Majd azt is kiemelte, hogy az iskolapszichológus folyamatos pszichés támogatást nyújt a tanulóknak.

Lehetséges persze, hogy valóban ezt mondta az igazgatónő, hiszen ez ráadásul egy írásban tett nyilatkozat. Az azonban tény, hogy több negyedikes diák is úgy értelmezte ezt a kérést, hogy otthon erről ne beszéljenek. És nem is hozták fel az esetet.

Több szülő ezt igencsak nehezményezte. Merthogy, érveltek, bármit is mondott az igazgatónő, annak a végeredménye az lett, hogy a gyerekek nem hozták fel az esetet. Nekik, a saját szüleiknek.

Szerintük éppen ezért, még ha nem is ezt kérték, nem ezt kérte az igazgatónő, egy ilyen rendkívüli helyzetben egy ilyen (ezek szerint könnyen) félreérthető kérést nem lehetett volna a gyerekek felé közvetíteni.

Az apuka, akire már hivatkoztunk is fentebb, azt mondta, hogy csütörtökön este olvasta cikkünket, s azonnal próbált más negyedikes szülőket megkeresni, hogy ők mit tudnak. Náluk beszélt-e a gyerek. De több más családnál sem beszéltek, nem hozták fel, hogy valami nem mindennapi dolog történt.

Az apuka azt mondta, hogy ő és a felesége is látta, hogy a kislányuk nem úgy viselkedik, ahogyan szokott, kerülte velük a találkozást a házban, főleg a szemkontaktust. Másnap, pénteken reggel, az ő külön, célzott kérdésére sem akart beszélni a kislány. Először azt mondta, nem volt semmi. Aztán pedig csak annyit mondott, hogy egy negyedikes fiú elájult. Többet nem árult el.

Ő is, más szülők is azon a véleményen voltak, hogy nem csak ezt tartják elképesztőnek, és nem csak ezt nehezményezik, hanem azt is, hogy őket közvetlenül, még aznap nem értesítette az intézmény.

Például egy rendkívüli szülői értekezlet már aznapra, szerda estére való összehívásával.

Öngyilkossági gondolatok esetén több telefonos segélyhívó is rendelkezésre áll. Az Ifjúsági Lelki Elsősegély a 137-00 ingyenes számon elérhető hétköznapokon 17-21 óra között, illetve a Magyar Telefonszolgálatok Országos Szövetsége a 116-123 ingyenes számon érhető el 24 órában. Az 1975 óta működő, öngyilkosság-megelőzéssel foglalkozó Pécsi SOS Élet Telefonszolgálat minden nap, este 7-től reggel 7-ig érhető el, a szintén ingyenesen hívható 06-80-505-390-es számon.

KategóriákMETÁL