Egy hétig egyetemi óráit is látogatta a Magyarországra való visszaérkezése után az egyik, kínai koronavírussal fertőzött budapesti iráni hallgató. Így annak a tizenöt diáknak, akik a SOTE angol nyelvű gyógyszerész programjának a hallgatói és az érintett fiatal csoporttársai kéthetes otthontartózkodást írt elő az egyetem. Mindeközben szerda este kiderült, hogy Szlovéniában is van vírusfertőzött ember.

A cikk a hirdetés után folytatódikHegedüs Tamás, a SOTE Hallgatói Önkormányzatának elnöke a Facebookon posztolt néhány órával ezelőtt arról, hogy az egyik koronavírussal fertőzött iráni hallgató nem tartotta be az egyetem által kért kéthetes otthontartózkodást, pedig fertőzött országból érkezett. Minderről a hallgatói érdekképviseleti vezetőt az egyetem rektora, Merkely Béla professzor tájékoztatta.

Azt is közölte a posztban, hogy az érintett fiatal egy negyedéves iráni gyógyszerész hallgató, miután vissazérkezett Magyarországra, egy hétig még járt gyakorlatra, egy 16 fős angol évfolyamra.

Mint azt már írtuk is, mindkét magyarországi koronavírusos hallgató a Szent László kórházban van, karanténban elkülönítve, a negyedéves fiatalember is.

Azok hallgatók, akik kapcsolatban voltak a fertőzött személlyel, kötelező oktatási szünetüket fogják tölteni az óvintézkedések miatt. Csütörtökön pedig az egyetem rektora hivatalosan tájékoztat minden egyetemi polgárt a továbbiakról.

A Szabad Pécs úgy tudja, és sajtóhírek is szólnak erről, hogy a két iráni diák egyike hölgy, a másik egy fiatal férfi, s nem csak őket, hanem párjukat is elkülönítették. Információink szerint a hölgy férje, a fiatalember barátnője is karanténban van jelenleg.

Szlovéniában is

Mindeközben Szlovéniában is megjelent az új koronavírus, írta szerdán este az MTI. Egy ember esetében a szlovén egészségügyi hatóságok megerősítették a fertőzöttséget – ezt a szlovén ügyvezető kormány vezetője közölte.  Marjan Sarec szlovén ügyvezető kormányfő szerda este Twitter-oldalán tette közzé a hírt. Az első, új koronavírussal fertőzött szlovén beteg Marokkóból, Olaszországon keresztül érkezett Szlovéniába, jelenleg a ljubljanai kórházban van karanténban.

Szlovéniában most arra összpontosítanak, hogy felkutassák azokat, akik kapcsolatban álltak a fertőzött személlyel, és kiderítsék, hogy hol fertőződhetett meg. Szlovéniában ez az első koronavírus-fertőzés. Két szlovén állampolgár már megfertőződött a Japánban tartózkodó Diamond Princess brit-amerikai üdülőhajón – őket Japánban kezelik.

Az Olaszországgal határos Szlovénia a múlt hétfő óta vezetett be fokozott készenléti állapotot a koronavírus-járvány elkerülésére.

Olaszország: száznál több halott, kényszerű iskolaszünet

Száz fölé emelkedett az újfajta koronavírus halottjainak a száma Olaszországban – írja az MTI. A Covid-19 fertőzésnek szerda estig 107 halottja volt Olaszországban.

És bejelentették azt is, hogy óvintézkedésként csütörtöktől leállítják az oktatást az egész országban. Olaszországban a halálozási ráta 3,47 százalékos.

Címkék:
KategóriákMETÁL