Felvettek, megírtak és le is egyeztettek egy cikket a pécsi, díjnyertes Boja együttesről, de aztán megjelenés előtt mégiscsak kivették azt a Dunántúli Naplóból. Az ok: a Boja együttes egyik tagja, az MKKP egyik passzivistája bizonyíthatóan részt vett egy, a kormánylap elleni akcióban.

A cikk a hirdetés után folytatódikAz Átlátszó írta meg, hogy egy felvett, megírt és leegyeztetett cikket mégsem közölt le a Dunántúli Napló, mert a cikk a pécsi Boja együttesről szólt. Amely éppen nemrég, a Magyar Kultúra Napján baranyai nívódíjat kapott. Emiatt írtak volna róluk.

Csakhogy a csapat egyik tagja részt vett (legalább) egy olyan akcióban, amellyel a KESMA nevű fideszes médiaholdinghoz tartozó lapot kritizálták az MKKP baranyai passzivistái, akik egyike a zenekar tagja. Az eset, amire állítólag hivatkoztak valóban megtörtént, a zenekari tag tényleg ott lehetett, bár nem ma, hanem 2018-ban történt.

És ezt ott, az “újságnál” valaki tudta, valaki nyilvántartotta vagy valaki emlékezett rá, és még éppen kellő időben tudott is szólni emiatt vagy akár konkrétan a cikk törlésének az érdekében. És ezt valaki elfogadta vagy eldöntötte.

A cikk törlésének története a napokban eljutott a Szabad Pécshez is, valószínáleg egy másik vonalról, ami erősíti az információt.

Mi úgy tudjuk, hogy olyanyira későn tudták meg a zenekar tagjai azt, hogy nem lesz benn a lapban a cikk róluk, hogy már az esti lapzárta környékén értesítették őket a döntésről. (Pontosítás 18.40: a zenekar egyik tagját nem a tervezett megjelenés előtti este, lapzártakor értesítették az újságtól, hanem másnap délelőtt, azaz a tervezett megjelenés napján.)

Nem hivatalos és nem megerősített információink szerint létezhet a kormánylapoknál, így a Dunántúli Naplónál is egy helyi tiltólista, amely azokat a személyeket vagy akár szervezeteket sorolja fel, akiknek a szerepeltetése a lapokban nem lehetséges (vagy pozitívan nem lehetséges).

Ha mindez igaz, akkor ezek szerint a feketelista olyan esetekre is vonatkozik, amikor amolyan kapcsolódó ügyekről szeretne valaki írni, vagy mások (“ártatlanok”) is érintettek. Merthogy a Boja zenekar nem politizál, a zenekar más tagjai pedig (ha feltétlezzük, hogy a szóban forgó tag érintett ios volt) nem voltak ott, nem voltak érintettek a kifogásolt ügyben.

Az Átlátszó megkereste Fülöp Zoltánt, a Dunántúli Napló főszerkesztőjét, de egyelőre nem válaszolt a kérdéseikre.

Lapunk sem őt, sem Pauska Zsoltot, a Mediaworks egyik, pécsi illetőségű igazgatóját sem kereste meg, és nem is fogja. És nem csak azért, mert időpazarlás lenne. Nyilván, ha kapunk tőlük észrevételt, azt közölni fogjuk.

Az eset, amennyire tudjuk, a napokban történt. Most vasárnap lesz március 15-e. Igaz, mindenféle nagy és közös ünneplések nélkül ezúttal.

Ugyanakkor az még mindig A magyar sajtó napja. A szabad magyar sajtóé.

KategóriákMETÁL