Több Fidesz-közeli lap is azt írta ma este, hogy a jövő év elején, várhatóan februárban felmenthetik Hoppál Pétert, így a jövőben nem lesz kulturális államtitkár. Hoppál maga is megerősítette a megfelelő helyekre kiszivárogtatott információt.

A cikk a hirdetés után folytatódikHoppál Péter kifejezetten büszke volt arra korábban, hogy az Orbán-kormányok alatt az egyik leginkább ingatagnak számító kormányzati pozíciót, a kulturális államtitkárét ő kitöltötte, amikor először kapott erre megbízást. Nyilvánvaló innentől kezdve, hogy ezzel a hévvel és perspektívával vágott bele a feladatba, amikor idén tavasszal ismét felkérték erre a feladatra.

Ehhez képest némileg meglepő politikai hír látott ma napvilágot, amit több Fidesz-közeli, pécsi és országos internetes kiadvány is saját értesülésként tálalt: miszerint Hoppál Péter nem lesz államtitkár a jövőben. Persze az említett híradásokban arra hegyezték ki a történetet, hogy Hoppál nagyon fontos új feladat elé néz, ugyancsak kulturális ügyben kell terhet vennie a hátára, sőt kormánybiztos lehet, s hogy ebbe végül Csák János miniszter is belement. Ugyanakkor a kulturális államtitkárság az új munka mellett már elviselhetetlen feladattömeg lenne, így arról kénytelen lemondani. Mindemellett a leendő utód is ki van már szemelve állítólag, a Pécs Aktuál és az Index is azt írta, hogy Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet vezetője válthatja Hoppál Pétert, gyakorlatilag a mostani felettesét, akinek jelenleg tanácsadóként szolgál.

Arról, hogy mi is ez a nagyívű, új feladat, egyelőre csak homályos utalások vannak (pl. kiemelt, stratégiailag fontos kulturális évadok szervezése, gondozása, itthon és a határainkon túl), maga Hoppál Péter is csak annyit írt a Facebook-oldalán, hogy új, fontos kormányzati feladatra készül, ami több vidéki és választókerületi munkával, és kevesebb budapesti hivatali kötelezettséggel jár majd, de továbbra is a magyar kultúráért dolgozik.

Ugyanakkor azt azért tudni kell, hogy a kormánybiztos, amellett, hogy nyilván magas pozíció, ez ebben az esetben visszalépésnek is tűnhet, sőt inkább tűnik annak, pláne, hogy így egy évet sem tölt ki az államtitkári székben. A kormánybiztosok ugyanis általában egy, vagy egyes, a kormány feladatkörébe tartozó, kiemelt fontosságú feladatokat kapnak. Olyan feladatokat, amelyek sem a kormányhivatal, sem a minisztérium feladatkörébe nem tartoznak, de szükség van valakire, aki ezt vagy ezeket a kiemelt feladatokat hatékonyan tudja vezetni, koordinálni. A kormánybiztosok megbízatása általában csak addig tart, amíg a konkrét feladatot el nem végzik, de ezek a megbízások még nagy munka esetén is maximum két éve szólnak.

A Szabad Pécs úgy tudja, hogy Hoppál Péter azért kerülhetett 2022 tavaszán ismét államtitkári pozícióba, és gyakorlatilag vissza ugyanabba a székbe, amelyben ülve nem folytatta az ezt megelőző parlamenti ciklusban (hogy ő kérte-e ezt akkor, vagy más elképzelések voltak, igazából lényegtelen) a 2014-2018 közt megkezdett munkáját, mert még Budapest (=Orbán Viktor) számára is meglepő volt az, hogy meg tudta védeni a 2018-as egyéni parlamenti mandátumát – ráadásul meggyőző fölénnyel. Állítólag ez a győzelem még ahhoz képest is meglepetés volt a Fidesz felsővezetése részére, amennyire az volt, hogy sikerült nemcsak nyerniük ismét, hanem ismét kétharmados parlamenti többséget tudtak abszolválni.

Ha így volt, márpedig erről több, egymástól független forrásunk is mesélt nekünk, akkor egyrészt meglepő a leváltás, és az ilyen gyorsnak mondható leváltás híre, másrészt jelentheti a fenti miatt azt is, hogy esetleg Hoppál Péterrel, mint lehetséges jövőbeni fideszes pécsi polgármester-jelölttel is számolnak a 2024 tavaszán tartandó helyhatósági választáson. Egyrészt nem lenne nagy meglepetés, másrészt nincs egyelőre biztos név a kalapban, harmadrészt ha ilyen terv formálódna, akkor egészen biztos, hogy jól jönne, ha többet lehetne vidéken és idehaza, mint Budapesten.

KategóriákMETÁL