Minden nap, így hétvégén is ülésezik, sőt sajtótájékoztatót is tart a Koronavírus Operatív Törzs, illetve a koronavírussal kapcsolatos híreket és információkat közlő kormányzati oldal is frissül. A legfontosabb hír ma hazánkból, hogy ötre emelkedett az idehaza regisztrált új koronavírusos megbetegedésel száma. És fontos bejelentés volt az is, hogy a kormány lemondta a március 15-i központi álllami ünnepség megrendezését. Ahogyan a fővárosi önkormányzat is megtette ezt a saját rendezvényével.

A cikk a hirdetés után folytatódikA kormány amúgy az operatív törzs ajánlását elfogadva döntött a központi ünnepség lemondásáról. Emlékezhetnek, már írtunk arról, hogy ez akár még várható is lesz, az első koronavírus infón maga Orbán Viktor miniszterelnök utalt rá, hogy ez a kérdés napirenden van.

Az önkormányzati ünnepségeknek, helyi rendezvényeknek országos kihatásuk nincs, azokról helyben kell dönteni éppen ezért.

Szombaton ötre emelkedett a magyarországi új koronavírus megbetegedések száma. Az első hazánkban nyilvántartott magyar személyről van szó ráadásul. Korábban a debreceni fertőzött kapcsán is ezt lehetett hinni, illetve ez volt az első hír, de ott egy britt férfiről van szó valójában.

Az új beteg egy hetven éves személy, akit a fia fertőzhetett meg, aki korábban több külföldi országban, köztük Olaszországban is járt. Ő az első magyarországi beteg, akiről úgy tudni, hogy nem tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel vonták karantén alá, hanem akinek súlyos az állapota, de egyelőre stabil. Róla azt mondták, hogy eleve súlyos, krónikus betegségekkel küzd, daganatos megbetegedésben is szenved.

A szombati koronavírus sajtótájékoztatón azt is elmondták, hogy bűncselekményt követ el, aki nem tartja be a járványügyi intézkedéseket. Ha ezzel, felelőtlenséggel, megfertőz másokat, akkor akár súlyos testi sértésért, ha egy fertőzött meg is hal, akkor pedig akár halált okozó súlyos testi sértésért is elítélhetik.

Világszerte 102 ezer fölé emelkedett a kínai koronavírussal fertőzöttek száma, a gyógyultak több, mint 57 ezer fő. Az új koronavírust elkapó személyek közül több mint 3490 fő elhunyt. Mindez azt jelenti, hogy világszinten 2,1 százalékos a halálozási ráta.

Tizenöt főt egyszerre engedtek ki a magyarországi karanténból szombaton. Még csütörtökön, Budapestről, a Kálvin térről szállítottak be 15 japán turistát karanténba, mert köhögés-tüsszögés miatt felmerült a fertőzés gyanúja, de mindegyikük tesztje negatív lett.

A magyar koronavírus honlap még szombaton éjfékor is a délelőtt 11 órás frissítést mutatta, ami szerint a karantén alá vont személyek száma 48 fő, de ebben éppen ezért lehetséges, hogy még benne lehetnek a japán turisták is, mert az ő kiengedésükről szóló első híradások délután fél egy körül jelentek meg. Ahogyan esetleg azóta karantén alá vont, vagy onnan kikerült már megfigyeltek is módosíthatják ezt a számot.

Felfüggesztik a nehéz tehergépkocsik hétvégi forgalomkorlátozását, az akadálytalan áruellátás érdekében. A kamionok így március 7-én és március 8-án is egész nap közlekedhetnek a magyarországi utakon.

Az operatív törzs szombati döntése értelmében szüneteltetni kell a Milánó-Budapest és a Milánó-Debrecen repülőjáratot is. Az intézkedések végrehajtása folyamatban van. Ezt is Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője jelentette be a szombati sajtótájékoztatón.

A Dél-pesti Centrumkórházban (azaz a Szent László Kórházban) megkezdődött a férőhelyek felszabadítása a betegellátásra. A belügyminiszter rendelkezése szerint a büntetés-végrehajtási intézeteknek külön járványügyi tervet kell készíteniük, valamint a büntetés-végrehajtási intézeteket csak kiemelten fontos indok alapján, egyedi engedélyekkel lehet elhagyni.

Az elmúlt időszakban az iskolák és szakiskolák is megkapták a járványügyi intézkedésekkel kapcsolatos ajánlásokat, és azokat a szülőknek eljuttatták. Azt kérik, hogy azok a gyerekek, akik az elmúlt hetekben a fertőzött területeken jártak, ne menjenek iskolába. Az ő hiányzásukat igazoltnak kell tekinteni.

A tranzitzónákat most is zárva tartják, ezekben 306 menedékkérő tartózkodik.

Címkék:
KategóriákMETÁL