PÉCS – Nyílt levelet küldtek körbe a PTE dolgozói, diákjai a rektornak címezve, a CEU mellett kiállva április 3-n. Közben a Magyar Rektori Konferencia is határozatot hozott.

A cikk a hirdetés után folytatódikKözben megjelent a PTE rektora, Bódis József által vezetett Magyar Rektori Konferencia mai ülésén hozott határozat is. Az MRK dodonainak is nevezhető döntése azt mondta ki, hogy jogosnak tartják azt a kormányzati igényt, hogy a külföldi felsőoktatási intézményekre egyértelmű szabályozást vezessenek be Magyarországon.

Ugyanakkor azt is kimondták, hogy mindez szerintük sem eredményezheti a magas színvonalú képzési és kutatási tevékenységet folytató intézmények bezárását és a magyar felsőoktatási intézmények nemzetközi együttműködési lehetőségeinek beszűkülését. Az MRK kitolná éppen ezért a jogszabály hatályba lépésének időpontját 2019 szeptemberé re. Azt már a Szabad Pécs teszi hozzá, hogy magyarull a parlamenti választások utánra.

Az MRK Elnöksége azt is írta, hogy aggodalommal érzékelik azt, hogy az országot érintő negatív megítélés már olyan mértéket ölt, ami a magyar felsőoktatás nemzetközi kapcsolataira is negatív hatással lehet, illetve megjegyezték azt is, hogy őket kihaygták a döntéselőkészítésből, a CEU-t érintő kormányzati tervekről ők maguk is a sajtóból értesültek.

KategóriákMETÁL